elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Dec 2021 - rts,ekapija - U čemu je Srbija napredovala na polju energetike

Vlada je odlučila da se u decembru ne menjaju cene struje za privredu. Zbog energetske krize, na mesec dana produženi su ugovori o snabdevanju. A naša zemlja prednjači u energetskim reformama – jedna je od poruka "Ministarskog saveta Energetske zajednice", kojem je predsedavala Srbija.

Naša zemlja je ove godine donela novi zakonodavni okvir u oblasti rudarstva i energetike koji prati Direktiva Evropske unije. I srpska "Zelena agenda" usklađena je sa razvojnim investicionim planom koji doprinosi energetskoj bezbednosti čitavog regiona.

"Sa Srbijom smo bili malo nesretni u prošlim godinama, to moram da kažem. Ali ove godine imamo izuzetno veliki napredak u svemu, Zakon oko tržišta električne energije i gasa, tu su i neki koraci u razdvajanju Srbijagasa", navodi direktor Sekretarijata Energetske zejednice Janez Kopač.

Na beogradskom sastanku Energetska zajednica je zemljama jugoistočne Evrope postavila dalje zadatke na putu energetske tranzicije ka zelenoj energiji.

Zamenica generalnog direktora za energetiku u Evropskoj komisiji Mehtild Vursdorfer kaže da postoje tri važne stvari - Čist energetski paket koji će omogućiti povećanje energije iz obnovljivih izvora, zatim energetska efikasnost i jedna vrsta panevropskog tržišta.

"Verujem da svi imamo šansu da pokažemo na delu da energetika nije samo energetika i da energetika ne može da ide bez zaštite životne sredine. I sve što donosimo od budućih odluka mora da se odnosi na zaštitu životne sredine", poručila je resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Cilj je da se sve zemlje regiona što više povezuju i dalekovodima i gasovodima i, što je najvažnije, na putu ka Uniji moraju da naprve mapu puta dekarbonizacije zemlje, odnosno postepeno odricanje od velikih energetskigh zagađivača. Obećavaju da u tom procesu niko neće ostati bez posla.


Mihajlović: Zatvaranje TE Morava je u planu, ali niko neće ostati bez posla

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je, odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka Ministarskog saveta Energetske zajednice u Beogradu, da je prema Strategiji razvoja energetike iz 2014. u planu gašenje TE "Morava", kao i da je to bio predlog EPS-a.

Ona je istakla da je od gašenja termoelektrana važnije graditi nove energetske kapacitete, pošto nijedan nije izgrađen 30 godina.

- Što se tiče TE "Morava", to je ušlo u strategiju iz 2014. na predlog EPS-a. Naš predlog je da to bude inovacioni centar, da pokažemo šta sve možemo da radimo u narednom periodu, mislim i na vodonik, i na gas, i na sve druge obnovljive izvore. Plan jeste da u narednim decenijama zatvaramo termoelektrane, ali je važnije da planiramo izgradnju novih kapaciteta, jer EPS nije izgradio nijedan 30 godina. Nema razloga da iko ostane bez posla, kao što niko nije izgubio posao kada smo podelili delatnosti i dobili pored EPS-a i Elektrodistribuciju Srbije - rekla je ona.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

17 Jan 2022 rts
Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
13 Jan 2022 ekapija
Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
1 Dec 2021 rts,ekapija
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
10 Nov 2021 medija centar
ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
8 Nov 2021 rts
Blagoslov i prokletstvo energetike
1 Okt 2021 dnevnik
Podržati ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 bizlife, ekapija
OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
29 Avg 2021 ekapija, rts
Detaljno objašnjenje nove uredbe o "prosumeru"
10 Jul 2021 politika,blic
Danas je dan nauke u Srbiji, 165. godišnjica od rođenja Nikole Tesle