elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

29 Nov 2021 - rtv - Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

EPS je završio remont Bloka B1 na TENT-u B, što će pored stabilnosti u snabdevanju doprineti i boljem rezultatu u proizvodnji električne energije u ovoj godini, poručio je danas v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

"Bez ovog bloka na mreži, sa izuzetno sušnim letom, niskim vodostajima, EPS će godinu završiti sa 0,5 do jednog procenta manjom proizvodnjom struje nego 2020. godine", rekao je on.

stakao je da je to rezultat dizanja na maksimum proizvodnje svim ostalim kapaciteta u termo sektoru dok je 207 dana trajao remont ovog Bloka

"Uspeli smo i veoma sam zahvalan svim zaposlenima u EPS-u, TENT-u, i svima na remontu“, rekao je on.

Grčić je istakao da je do kraja godine još mesec dana, pa će uključenjem ovog bloka u proizvodnju rezultat EPS na kraju godine možda biti i bolji.

On je istakao da je remontovani blok od 650 megavata i sada kao nov, kao i da je posao, koji se u inostranstvu radi i za godinu dana, urađen za sedam meseci

"Mi smo zaista žurili. Jer ovu elektroenergetsku evropsku i svetsku krizu niko nije mogao da predvidi. Mi smo rizikovali, dali smo sve od sebe, izuzetno sam zahvalan svim ljudima i kompanijama koje su uradile remont", rekao je Grčić.

Naveo je da ne postoji stvar na Bloku koja bi mogla da se zameni a da nije zamenjena, te da je urađen posao za sledeću generaciju.

Blok je imao u poslednjoj deceniji 120 neplaniranih zastoja, to je oko 300 dana van rada, došao je do kraja, i morao da se rekonstruiše, objasnio je vd direktora EPS-a.

Grčić je podsetio da Sistem TENT proizvodi 50 do 54 posto struje, i da samo taj sistem doprinosi najmanje pola u uspehu EPS-a.

"TENT i inače termo sektor, jer imamo i TE Kostolac, ono je što daje stabilnost, jer da nemamo stabilnost, sigurnu proizvodnju i kontinuitet, ne bi mogli da budemo najuspešniji“, rekao je on.

Dodao je da termoelektrane zajedno sa kopovima Kolubara i Drmno, čine dve trećine srpske struje.

"To je stabilnost, zahvaljujući toj stabilnosti koja se u ovim kriznim vremenima pokazala od izuzetnog značaja“, rekao je on.

Istakao je jasan zadatak od predsednika Vučića da se očuva termo sektor, te naveo da je predsednik pokazao lično interesovanje za to, i dolazio da obilazi remont.

"Bez toga ne bi EPS mogao da bude najuspešniji. Bili bi u problemu, kao i građani i privreda. Zbog toga smo i radili ovaj veliki remont", rekao je Grčić.

Izvršni direktor u EPS-u Savo Bezmarević naveo je da je zahvaljujući završenom remontu na Bloku B1 na TENT-u B, proizvodnja je povećana za 12.000 megavat časova dnevno, što je otprilike 10 posto proizvodnje električne energije EPS.

"Revitalizacija ovog Bloka počela je 2. maja ove godine, trajala je 208 dana, a u nju je uloženo 90 miliona evra, od čega je 70 miliona evra uloženo za kotlovsko postrojenje“, istakao je on i naglasio da su 70 posto posla na revitalizaciji uradile srpske firme.

Dodao je da su ostvareni ciljevi produženja radnog veka, povećanja energetske efikasnosti, kao i ekološki aspekt revitalizacije.

"Emisija azotnih oksida smanjena je na 200 miligrama po metru kubnom što je potpuno u evropskim standardima“, rekao je Bezmarević.

On je naveo da je proizvodnja EPS -ovih termoelektrana je na nivou od 24.000 gigavat časova godišnje, a to je 70 posto proizvodnje električne energije u Srbiji.

Kaže da se na kopovima EPS-a, u Kostolcu i Kolubari, godišnje iskopa između 37 i 40 miliona tona uglja.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

18 Jan 2022 ekapija
Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
12 Jan 2022 dnevnik
Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
11 Jan 2022 rtv
EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 politika
TE TO „Kolubara B” je potrebna EPS-u
7 Jan 2022 rtv
Na Božić pre 79 godina umro je Nikola Tesla
5 Jan 2022 rts
Ugalj nam "dogoreva"
3 Jan 2022 danas
Hladna zima EPS bi mogla da košta 600 miliona evra
29 Dec 2021 bif
Ukupni distributivni gubici EPS-a su među najvećim u Evropi
27 Dec 2021 blic
Kvar i na bloku B2 TENT-a