elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Nov 2021 - sputnik - Uvode se pametna brojila u Srbiji

Čačak, Niš i Kraljevo prvi će imati pametna brojila. Potrošnja struje u 205.000 domaćinstava pratiće se svakodnevno, a elektrodistributivne jedinice moći će da smanje gubitke na mreži.

Direktor Poslovnog sistema „Elektrodistribucije Srbije“ Saša Stefanović izjavio je da će sa novim brojilima greške biti svedene na minimum, kao i da će moći preventivno da deluju i spreče neovlašćenu potrošnju. Pored toga, obavljaće i daljinsko upravljanje potrošnjom i po potrebi isključivati merna mesta.
Stefanović ističe da će novim projektom svi potrošači imati jednovremeno, pravovremeno, brzo i efikasno očitavanje električne energije, kao i da će kompletni podaci automatski stizati u softver za obradu podataka i izdavanje računa.

Navodi da će, pored toga, potrošači imati i uvid u svoju potrošnju — moći će da znaju kakav je kvalitet isporučene električne energije i moći će da utiču na svoju potrošnju time što će znati koliko u nekom trenutku troše.

Ukazao je da smo na početku tog procesa, kao i da je u ovom trenutku jedino potpisan ugovor o kreditu za softver i druge potrebne uređaje.

„Stvoreni su preduslovi za pripremu tehničke dokumentacije i za raspisivanje javne nabavke, pre svega za izbor konsultanta, a zatim i za izbor isporučioca opreme“, naveo je Stefanović za RTS.

Naglasio je da ovaj proces u skladu sa procedurama teče u narednih šest do devet meseci.

„Nadamo se da ćemo otprilike u ovo vreme sledeće godine imati komercijalni ugovor i da ćemo krenuti sa ugradnjom brojila“, dodaje on.

Kako izgleda pametno brojilo

Na pitanje šta je sa trofaznim brojilima koja su ugrađivana prethodnih godina i da li se i ona menjaju, Stefanović odgovara da svake godine „Elektrodistribucija Srbije“ uloži blizu pet miliona evra, pa čak i više, u nabavku novih elektronskih brojila.

Objašnjavajući kako izgleda pametno brojilo, Stefanović navodi da brojilo kojim je omogućena daljinska komunikacija izgleda veoma slično kao i postojeće brojilo, a u zavisnosti od proizvođača mogu da budu male razlike.

„Ta brojila već ugrađujemo na mreži u jednom delu. Ono što sada želimo da uradimo je da to brojilo nadogradimo savremenim softverom i hardverom koji će moći automatski da prikuplja podatke i da vrši njihovu obradu“, navodi Stefanović.

„Uglavnom gde god postoje mogućnosti koristićemo postojeća razvodne ormane, a tamo gde te mogućnosti ne postoje, jer imamo različite tipove priključaka posebno u ruralnim područjima, moraćemo da izvršimo rekonstrukciju samog mernog priključnog ormana i da stvorimo preduslove da se savremeno brojilo stavi“, dodaje on.

Sprečavanje neovlašćene potrošnje električne energije

Naš gubitak električne energije u niskonaponskoj mreži u 2019. godini je 11 odsto, u Evropi četiri. U novcu je to kod nas 200 miliona evra gubitka.
Stefanović objašnjava da je gubitak električne energije posledica proticanja električne energije kroz provodnike, a pored tehničkih gubitaka imamo i komercijalne gubitke sa kojima, kako kaže, imamo možda i najviše problema.
„Novi savremeni sistem će omogućiti da imamo daljinski nadzor nad svim mernim mestima. Pored toga što ćemo moći da pratimo sve energetske veličine — napon, struju i snagu, moći ćemo da preuzimamo i dobijamo informacije sa mernog mesta o pokušaju fizičkog pristupa mernom mestu, otvaranju poklopca brojila, postavljanju magneta i sličnih uređaja koji mogu da ometaju pravilno registrovanje električne energije“, poručuje Stefanović.

Naglašava da na svim mernim mestima koja budu zamenili moći će da preventivno deluju i spreče neovlašćenu potrošnju električne energije.

Daljinsko isključivanje

Na pitanje da li preko ovih brojila nekom može da se isključi struja na daljinu, ako prekorači odobrenu snagu ili ne plaća račune, Stefanović kaže da će moći, kao i da je to još jedna od velikih prednosti ovog sistema.

Govoreći o tome da li će građani i dalje dobijati iste račune, Stefanović navodi da je izdavanje računa u nadležnosti „EPS Snabdevanja“.

„Naša obaveza je da primimo sve podatke sa mernog mesta i da te pravilne i kontrolisane podatke dostavimo snabdevaču. U narednom periodu mislim da će se i dalje zadržati isti tip računa, a stav o tome doneće nadležni“, zaključuje Stefanović.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

15 Nov 2021 sputnik
Uvode se pametna brojila u Srbiji
10 Okt 2021 bbc
Kako možete da postanete kupac-proizvođač
15 Sep 2021 021
EBRD finansira uvođenje pametnih brojila
26 Avg 2021 dnevnik
Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra
8 Jul 2021 pcpress
Solarna energija: Struja na Sunce
21 Jun 2021 bif
EPS distribucija više nije deo sistema EPS
20 Maj 2021 mondo
JEFTINA STRUJA NE POČINJE SVIMA U ISTO VREME
19 Apr 2021 politika
Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
15 Apr 2021 b92
Kako do sopstvene elektrane?