elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Nov 2021 - ekapija - Na Novosadskom sajmu otvoreni jubilarni dani energetike i investicija

Na Novosadskom sajmu danas su počeli jubilarni 10. međunarodni dani energetike i investicija.

- Zaista nema boljeg trenutka od ovog da razgovaramo o energetici i investicijama, s obzirom na to da se ova manifestacija održava kad i Konferencija u Glazgovu. Srbija može i treba da bude šampion u energetskoj tranziciji, i to tako da bude energetski dovoljna, ekološki čista i da bude klimatski zadovoljna, odnosno da ima tako sačuvanu zdraviju životnu sredinu i klimu koja može da joj obezbedi razvoj. Dakle, važno je da imamo dovoljno energije, ali da je stičemo na održiviji, čistiji i zdraviji način. Baza svega su zakon i podzakonski akti, nakon čega sledi izgradnja novih elektroenergetskih kapaciteta, solarnih elektrana, vetroelektrana, gasnih elektrana, zelene energetske bezbednosti - izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na svečanom otvaranju manifestacije.

Ona je istakla da su pred nama investicije koje će doneti mnogo novih radnih mesta i kapaciteta, a svaki dinar koji budemo uložili u zelenu energiju, otvoriće nova radna mesta i doneće boljitak na duge staze.

- Mi danas pričamo o ulaganjima u energetski sektor od preko 17 mlrd EUR, to kažu sve procene i novi plan investicije u energetiku i rudarstvo koji je napravila Vlada Republike Srbije - navela je ministarka Mihajlović.

Jubilarni Dani energetike i investicija se organizuju uz podršku Pokrajinskog sekretatijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

- Pitanja povećanog korišćenja zelene energije i energetske efikasnosti su najizraženjije povezana u pogledu sigurnosti snabdevanja energentima kao ispunjenju zavisnosti od uvoza. Ekološki dug za ovu godinu nastupio je 29. jula. Tog dana je populacija potrošila više prirodnih resursa nego što će ih planeta proizvesti u toku godine. Kako smo našu planetu pozajmili od naših potomaka, cilj je da težimo smanjenju ekološkog duga. Vođeni time odabrali smo i teme ovogodišnjih Dana energetike - naglasio je pokrajinski sekretar za energetiku Ognjen Bjelić.

Među panelistima Dana energetike i investicija su i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, a prisutnima se na otvaranju obratio direktor EBRD, Mario Koranđeli:

- Ovaj događaj je pao u odgovarajuće vreme jer se dešava istovremeno sa skupom u Glazgovu gde se raspravlja o bitnim stvarima u vezi sa energetikom i čistom planetom. Nadamo se da će sa Glazgovske konferenciji stići jasna poruka posvećena dekarbonizaciji i verujemo da će ti biti dobar signal da već postoje investitori spremni da ulažu u one zemlje gde će videti veliku posvećenost, iskrenu, ali pretočenu u zakonski okvir koji će im i dati sigurnost da se tim investicijama i bave. Mi Srbiju vidimo kao potencijalnu lokaciju gde bi ti investitori mogli da vide atraktivne uslove koji će im dati sigurnost da ovde mogu da rade - rekao je Mario Kolanđeli.

Jubilarni, 10. međunarodni dani energetike i investicija se održavaju 3. i 4. novembra, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Kotizacija za učestvovanje na panelima se ne naplaćuje, kao ni ulazak na priredbu.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

24 Nov 2021 politika
Međunarodni sajam „Snaga prirode” otvoren u Beogradu
27 Okt 2021 dnevnik
Dani energetike na Novosadskom sajmu 3. i 4. novembra
13 Sep 2021 ekapija
Međunarodni dani energetike i investicija krajem septembra u Novom Sadu
19 Sep 2019 rts
Pred nama je era električnih i hibridnih automobil
13 Feb 2019 ekapija
Dani energetike 27. i 28. februara u Novom Sadu
17 Sep 2018 ekapija
Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
30 Apr 2018 studiob
Ove godine na mreži još 250 megavata iz OIE
23 Feb 2018 ekapija
Dani energetike i investicija 1. i 2. marta u NS
4 Nov 2017 danas
Požarevac će biti u vrhu po pitanju OIE