elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Nov 2021 - rts - Rekordne cene struje šok za privrednike

Evropsko energetsko tržište je uzdrmano, ne samo zbog skupog gasa. Zbog rekordnih cena struje, privrednici traže pomoć države. Dok Vlada razmatra optimalno rešenje, struka već ima konkretan predlog – da privreda treba da proizvodi deo energije samo za sebe.

Bugarska je otklonila kvar na svom gasovodu, pa je posle dvodnevne obustve normalizovano snabdevanje gasom "Balkanskim tokom" i Srbije i tranzita za Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu. Sada u prvi plan izbija skupa struja za privredu. U Vladi kažu da traže rešenje za sve energetske krize.

Vanredne situacije u snabdevanju gasom su realnost i za to treba biti spreman. Gasovod je zajednički projekat pa Srbija, Bugarskoj i Mađarskoj predlaže da se formira zajednički krizni plan. Za godinu i po, izričita je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, mora biti prošireno i skladište gasa "Banatski Dvor".

"Srbija mora da ima strateške rezerve gasa. Ako ćemo da imamo strateške rezerve nafte i derivata strateške rezerve nafte, moramo imati i strateške rezerve gasa. One moraju da iznose preko 300 miliona kubnih metara. To je nešto što će u narednih godinu godinu i po dana Srbija sigurno uraditi i u tom smislu biti spremna za svaku buduću potecijalnu krizu", navodi Mihajlovićeva.


Šta predlaže struka

Evropsko energetsko tržište je uzdrmano, ne samo zbog skupog gasa. Zbog rekordnih cena struje, privrednici traže pomoć države. Dok Vlada razmatra optimalno rešenje - struka već ima konkretan predlog.

"Privreda definitivno ima teškoća. Privredi treba pomoći. Ona očekuje stabilne cene i stabilne isporuke ključnih energenata. Kako jo pomoći? Jedan od načina je u datim okolnostima da privreda treba da pokuša proizvoditi jedan deo energije samo za sebe", navodi Nikola Rajaković, profesor na ETF u Beogradu.

Na primer, da na krovove fabrika i preduzeća postave solarne panele, ili da iskoriste proizvodni otpad. Propisi i procedure postoje, ali privrednici traže i da se precizno odredi cena te struje koju bi sami proizvodili.

"Zamislite situaciju u kojoj ćete struju plaćati sedam evro centi, a električnu energiju koju prodajete za recimo četiri-pet evrocenti. Mislim da ne postoji nijedno tehničko rešenje koje bi moglo da opravda ovako veliku razliku", navodi Miroslav Lutovac, savetnik za energetiku predsednika PKS-a.

Zorana Mihajlović navodi da će sa privrednicima razgovarati o cenama i o načinima kako oni vide izlaz iz ove krize.

"Nadam se da ćemo takođe zbog svega što se dešava na tržištu električne enrgije, gasa i uopšte uglja u toku sledeće nedelje organizovati sa Privrednom komorom i privrednicima da razgovaramo o cenama i o načinima kako oni vide izlaz iz ove krize, odnosno kako oni vide kako možemo da se pripremimo za neke naredne krize", dodaje Mihajlovićeva.

Na evropskim berzama je i u novembru nastavljen rast cena gotovo svih energenata, a rekorde i dalje obaraju cene električne energije.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 politika
Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
18 Jan 2022 ekapija
Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
17 Jan 2022 rts
Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
14 Jan 2022 beta
EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 biznis
Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
12 Jan 2022 dnevnik
Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
11 Jan 2022 rtv
EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
5 Jan 2022 rts
Ugalj nam "dogoreva"