elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Okt 2021 - politika, dnevnik - Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno

Elektroprivreda Srbije (EPS) razume potrebe privrede, ali je obavezna da se vodi tržišnim i nediskriminatorskim uslovima kupovine i prodaje električne energije iskazanim na transparentan način na evropskim referentnim berzama, kažu u EPS-u reagujući na inicijativu Unije poslodavaca Srbije da se „zaustavi trend drastičnog povećanja cene struje za preduzeća”.

Kako je Tanjugu rečeno u Elektroprivredi Srbije, Zakonom o energetici je, osim garantovanog snabdevanja, koje je određeno kao snabdevanje sa regulisanim cenama električne energije, još 2014. godine propisana obaveza da se ovo javno preduzeće ponaša tržišno, kao jedan od 63 licencirana snabdevača i izađe na tržište električne energije.

„Ugovaranjem povlašćene damping cene sa privrednim kupcima, druge snabdevače bismo doveli u nepovoljniji položaj kao učesnike na tržištu. Ovakvi ugovori su zabranjeni i ništavi ukoliko je cilj ili posledica značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije”, navode za Tanjug u EPS-u.

Dodaju da Komisija za zaštitu konkurencije ima ovlašćenje da uradi analizu tržišta, a imajući u vidu zakonske odredbe, predmet analize može biti i da li neki snabdevač svojim poslovnim aktivnostima, spekulativnim sniženjem cena, korišćenjem svoje tržišne snage prema kupcima izaziva poremećaje na tržištu električne energije i kazni eventualne prekršioce.

„Očekujemo odluku Vlade Srbije kako bismo na zakonit i legalan način mogli da privredi ponudimo adekvatnije cene u uslovima svetske energetske krize, ali i zaštitimo načelo zakonitosti po kome poslujemo”, ističu u Elektroprivredi Srbije.


Cenovnog strujnog udara ne plaši se 40 odsto firmi

Cena energenata u Evropi znatno je otišla naviše, rekordne cene beleže prirodni gas i ugalj, a usijale su se i berze električne energije.

Megavat-sat struje je sa 60 evra, koliko je koštao početkom leta, dostigao cenu između 160 i 200 evra. Ipak, poskupljenja struje i prirodnog gasa u Srbiji za sada neće biti za kategoriju domaćinstva, ali će se rast cene energenata odraziti na privredu i, neminovno, uticati na povećanje troškova proizvodnje.

Da se tako nešto može očekivati ukazala je direktorka sektora u Privrednoj komori Srbije Kristina Đurić, koja je istakla da od privrede stižu podaci da skok cena energije negativno utiče na

posao. Zbog prelivanja situacije iz Evrope, po njenim rečima, može se očekivati rast cena veći od 30 odsto u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, ali je kao dobru okolnost navela da je obezbeđena sirovinska baza za tu industriju u Srbiji.

- Privreda električnu energiju kupuje na slobodnom tržištu, a od sredine leta ponude su po cenama većim i do 150 posto - rekla je Kristina Đurić. - To može biti pogubno za poslovanje privrede, a zajedno s rastom cena sirovina u realnom sektoru može dovesti u pitanje održivost privrede. Zbog toliko značajnog povećenja cene struje koja se koristi u proizvodnji cene finalnih proizvoda, poskupljenja mogu biti veća između 30 i 50 posto, te zbog nepovoljne situacije za privredu apelujem da se nađe način i omogući koordinacija privrede i države, problemi prevaziđu i privreda nastavi da funkcioniše.

Po rečima izvršnog direktora EPS-a za trgovinu električnom energijom Dragana Vlaisavljevića, oko 40 posto privrede blagovremeno je ugovorilo struju za 2022. godinu, a problem je kod 60 odsto onih koji to nisu učinili.

- U Srbiji se energija za garantovano snabdevanje prodaje po 32 evra za megavat-sat u proseku, 40 odsto potrošnje za narednu godinu ugovoreno je s prosečnih 60 evra, a EPS će tako ostvariti prosečan prihod od 45 evra. Sama cena elekrične energije ključna je da omogući likvidnost EPS-a, odnosno od nje zavisi koliko će EPS imati sredstava za investicije - istakao je Vlaisavljević i dodao EPS nema podatke za celu privredu, već to ima Vlada Srbije pa bi ona trebalo da uspostavi uravnoteženje između potreba EPS-a i drugih privrednih grana.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Zoran Dimitrijević istakao je da se situacija oko energenata u privredi prati na dnevnom nivou. Dodao je da se nadaju adekvatnim merama države, ukoliko bude imala mogućnosti.

Predsednik odbora Veroljub Arsić kao i više poslanika članova tog tela tokom rasprave ukazali su na mogućnost da poremećaj u radu malih i srednjih preduzeća može da dovede poskupljenja robe na domaćem tržištu. Apostrofirano je da se posledice energetske krize mogu preneti i na građevinarstvo, što bi usporilo reindustrijalizaciju Srbije, te je zatraženo je da ministarstva preispitaju mogućnosti podrške privredi.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Dec 2021 rts
Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 danas
Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 rtv
200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 nedeljnik
Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
12 Nov 2021 alo
POJEFTINILI SOLARNI PANELI
8 Nov 2021 telegraf
EPS jača saradnju u regionu
3 Nov 2021 blic
SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?!
1 Nov 2021 danas
Energetičari za očuvanje termo-blokova, ekolozi izričito protiv