elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

8 Okt 2021 - ekapija - Struja iz vetra i solara jeftinija je od one iz uglja

Napuštanje uglja je obaveza Srbije zato što smo potpisali i ratifikovali Pariski sporazum. Kao odgovoran član međunarodne zajednice bi trebalo da je ispunimo, izjavio je Aleksandar Macura iz RES Fondacije, na tribini "Kako Srbija može da dekarbonizuje svoj elektroenergetski sistem? - koja je održana juče u organizaciji Klimatskog foruma.

Na njoj su o budućnosti domaće energetike razgovarali Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta i predsednik Saveza energetičara, Aleksandar Macura, programski direktor RES fondacije i Nikola Stamenov, direktor razvoja za Srbiju kompanije CWP. Moderator tribine bio je Nemanja Milović, osnivač i urednik portala klima101.rs.

Kako bismo uspešno izvršili energetsku tranziciju na OIE, najpre bi trebalo da iz svog elektroenergetskog sistema odstranimo ugalj i to ne samo zbog negativnih implikacija ovog energenta na životnu sredinu. Šanse za uspešno sprovođenje tih planova i te kako postoje, kao i interesovanje investitora, rečeno je na tribini a prenosi saopštenje Centra za unapređenje životne sredine

U Srbiji trenutno postoji oko 400 MW vetroparkova i 20 MW solara, od toga 10 MW na krovovima, a 10 na zemlji. Prema tvrdnjama Stamenova, investitori u našoj zemlji pripremaju projekte za više od 4 GW vetra i više od 2 GW solarnih elektrana.

- To je reda veličine trenutno instalisanog ukupnog kapaciteta Srbije koji iznosi oko 8 GW - nadovezao se profesor Rajaković i dodao:

- Dve osnovne slabosti našeg elektroenergetskog sistema su oslanjanje na lignit i starost kapaciteta. One mogu da budu prenebregnute prelaskom na čistu energiju.

- Čak i ukoliko zanemarimo benefite koje bi ovo imalo na životnu sredinu i klimu, struja dobijena iz vetra i sunca je, zahvaljujući tehnologiji i inovacijama, jeftinija od struje iz lignita i uglja, te predstavlja komercijalno i ekonomski isplativu alternativu fosilnim gorivima - naglasio je Stamenov i konstatovao da je poslednji set zakona u Republici Srbiji dobar signal za investitore u oblasti OIE.

Prema rečima Aleksandra Macure, dekarbonizacija zahteva društvenu transformaciju neviđenih razmera. On smatra da je zbog toga neophodno postići društveni konsenzus.

- Voleo bih da u naredne dve godine vidim društvenu mobilizaciju. Ovo je tema o kojoj treba da se razgovara u Narodnoj skupštini Republike Srbije - istakao je progamski direktor RES fondacije.

Sva trojica eksperata su optimistični oko prelaska na čistu energiju.

- OIE predstavljaju razvojnu šansu i duboko verujem da će je Srbija iskoristiti - zaključio je profesor Rajaković.

Tribina je sprovedena u okviru programa EKO-SISTEM Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Dec 2021 politika
Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 novimagazin
U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
1 Dec 2021 rts,ekapija
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 ekapija
AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
29 Nov 2021 nedeljnik
Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
15 Nov 2021 rts
Razvoj električnih baterija
15 Nov 2021 politika
Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane
12 Nov 2021 ekapija
Organizovaće se aukcije za tržišne premije