elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Okt 2021 - b92 - Energetska tranzicija na Zapadnom Balkanu

EU je završila tek prvu fazu početka zelene tranzicije i po sadašnjim visokim cenama gasa i struje vidi se da je energetska politika Brisela bila neuspešna. To je na konferenciji portala "Energija Balkana" izjavio Dragan Vlaisavlјević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom u "Elektroprivredi Srbije".

"Zapadni Balkan je siromašan region koji zavisi od uglјa i zahteva duži period tranzicije ili značajno viša finansijska sredstva, kojima ne raspolaže. Dužina procesa promene usko je vezana sa novcem. Ne može brzo, a bez novca", istakao je Vlaisavlјević.

"EU i Energetska zajednica zahtevaju bržu energetsku tranziciju na Zapadnom Balkanu, ali ne vode računa o svim principima koje treba poštovati. U poslednjih pet godina sve njihove studije su `pa šta` da Srbija uvozi 40 odsto električne energije 2030. i 2035. godine. Nјima je to u redu, a to nije dobro za energetsku bezbednost države. Direktna primena takvog koncepta dovela bi do veće cene električne energije za domaćinstva, koja je sada daleko od tržišne", objasnio je.

Kao neke od izazova i rizika koje nosi energetska tranzicija, Vlaisavlјević je naveo oscilacije i rast cena. To može da dovede do pada konkurentnosti privrede, a izazovi su potrebe za baznom energijom i balansiranjem, pitanja načina finansiranja investicija u kapacitete na obnovlјive izvore energije i povećanja zaduženosti, saopšteno je iz EPS.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je dekarbonizacija Srbije do 2050. godine neminovna i pozvala struku da se uklјuči i doprinese energetskoj tranziciji, što bi dovelo do isklјučivanja lobija iz tog procesa.

"Održiva energetska tranzicija rešiva je u decenijama ispred nas, ukoliko znamo šta su nam vizija, program i plan", rekla je Mihajlović. "Već je pripremlјen plan investicija u energetiku vredan gotovo 18 milijardi evra, od čega oko 10 milijardi evra u elektroenergetiku, a do kraja godine biće pripremlјeni i strateški dokumenti. Zelena agenda znači i potpuno drugačije funkcionisanje javnih preduzeća, koja će morati da idu u korak sa svim promenama i apelujem na slogu i zajednički rad u interesu Srbije", kazala je Mihajlovićeva.

Predsednik odbora direktora "Elektroprivrede Crne Gore" Milutin Đukanović rekao je da se ne sme dozvoliti da zelena tranzicija upravlјa nama - nego da mi upravlјamo zelenom tranzicijom. Učesnici konferencije složili su se da je energetska tranzicija neizbežna, ali da je za Srbiju najvažnije da očuva energetsku nezavisnost uz osiguranje stabilnog snabdevanja u budućnosti.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Dec 2021 politika
Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 novimagazin
U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
1 Dec 2021 rts,ekapija
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 ekapija
AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
29 Nov 2021 nedeljnik
Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
15 Nov 2021 rts
Razvoj električnih baterija
15 Nov 2021 politika
Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane
12 Nov 2021 ekapija
Organizovaće se aukcije za tržišne premije