elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Okt 2021 - dnevnik - Podržati ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić rekao je danas na otvaranju 14. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama da je pokrajinska uprava spremna da podrži ubrzano ulaganje u obnovljive izvore energije, kao i da pokrene projekte koji bi bili zamajac za ulaganje u energetsku efikasnost.

On je podsetio na to da je u prethodnih pet godina resorni sekretarijat izdao preko 200 različitih akata za investiranje u obnovljive izvore energije, zahvaljujući čemu su izgrađene vetroelektrane kapaciteta oko 400 megavata, a omogućena je i gradnja Termoelektrane-toplane Pančevo snage 200 megavata, koja će koristiti prirodni gas.

Četrnaesti forum o čistim energetskim tehnologijama počeo je danas u Skupštini AP Vojvodine pod nazivom „Energetika Srbije – Postpandemijski iskorak ka budućnosti“. Forum tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove (INEA) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz podršku Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade.

Sekretar Bjelić je kazao da ovogodišnji naziv Foruma opominje da fokus delovanja sa sadašnjosti treba da pomerimo ka onome što nas čeka, te da su promenjene navike ljudi i potrebe privrede uticale i na sektor energetike.

„Energetska efikasnost je svakim danom sve značajnija tema, a javni objekti su, nažalost, najčešće primeri energetske neefikasnosti“, kazao je Bjelić.

On je naglasio da je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj izrađen Atlas energetske efikasnosti za 82 objekta na teritoriji AP Vojvodine.

„Poređenjem dobijenih podataka o potrošnji energije, pre i posle primene predloženih mera energetske efikasnosti, zaključeno je da je moguća ušteda od preko 60 odsto“, rekao je Bjelić i dodao da je u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u postupku izrada detaljnih energetskih pregleda za 94 objekta, koji će biti osnov za energetsku sanaciju u naredne tri godine.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Dec 2021 politika
Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 novimagazin
U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
1 Dec 2021 rts,ekapija
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 ekapija
AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
29 Nov 2021 nedeljnik
Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
15 Nov 2021 rts
Razvoj električnih baterija
15 Nov 2021 politika
Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane
12 Nov 2021 ekapija
Organizovaće se aukcije za tržišne premije