elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

20 Sep 2021 - rts - Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije

Srbija je ove godine krenula na put energetske tranzicije. "Zelenom agendom" predviđeno je da do 2040. godine 40 odsto električne i toplotne energije proizvodimo iz obnovljivih izvora, a do polovine veka više od 50 procenata. Nadležni poručuju da "Zelena agenda" ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, već pokretanje potpuno druge strukture ekonomije i nova radna mesta.

Srpska "Zelena agenda" predviđa 17 milijardi evra ulaganja u rudarstvo i energetiku. Nadležni tvrde - trećina iznosa ide za gradnju postrojenja obnovljivih izvora energije, počev od iduće godine. Kroz subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela u taj posao uključene su i lokalne samouprave i građani.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da "Zelena agenda" ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, već pokretanje potpuno druge strukture ekonomije i nova radna mesta.

"Srbija će graditi velike solarne elektrane, velike elektrane na vetar, velike hidro-reverzibilne elektrane. Mi ćemo učiniti sve da minimum 10 posto krovova u Srbiji bude pokriveno solarnim panelima", poručuje Mihajlovićeva.

Za "zeleni zaokret" našoj zemlji iz Evropske unije stiže pozitivna ocena. Kažu da je ceo svet u procesu dekarbonizacije, a u Uniji na primer trenutno termoelktrane, kao naveći zagađivači, plaćaju 65 evra po toni emisije ugljen dioksida.

Direktor Energetske zajednice Janez Kopač ističe da se ugalj kao energent napušta, a da su jedina alternativa obnovljivi izvori energije.

"I drago mi je da je to u Srbiji sada stvarno centralna tema. Sve ide u pravom smeru i jedino još fali cena za emisiju ugljen-dioksida. Emisija mora biti na neki način oporezovana", smatra Kopač.

Gregor Zjelinski iz EBRD-a ocenjuje da su reforme koje Srbija sprovodi u energetskoj tranziciji dobar primer prelaska na zelenu energiju, jer se mora ići samo putem koji je održiv.

Iz Udruženja "Obnovljivi izvori energije Srbije" potvrdili su da je interesovanje investitora za ulaganja veliko i da su spremni i novi projekti gradnje vetroparkova i solarnih elektrana.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Dec 2021 politika
Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 novimagazin
U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
1 Dec 2021 rts,ekapija
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 ekapija
AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
29 Nov 2021 nedeljnik
Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
15 Nov 2021 rts
Razvoj električnih baterija
15 Nov 2021 politika
Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane
12 Nov 2021 ekapija
Organizovaće se aukcije za tržišne premije