elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

20 Sep 2021 - rts - Menjaju se oznake na elektronskim uređajima

Uštedu struje u domaćinstvima donose i energetski efikasni uređaji. Novo energetsko obeležavanje kućnih aparta počelo je od marta u Evropskoj uniji, a od seprtembra i kod nas. Skala energetskih razreda smanjena je sa deset na sedam – od "A" do "G". Neke oznake su ukinute, neke dodate, a cilj je smanjenje računa za struju i emisije ugljen-dioksida.

Dosadašnje oznake energetskih razreda A+, A++, A+++ su ukinute. Skala sada kreće od "A" - oznake najefikasnijeg aparata zelene boje, do najniže crvene "G" energetske klase.

Primera radi, na novim nalepnicama može se naći i slika "flaše i pahuljice", to označava zapreminu frižidera ili zamrzivača ili slika zvučnika – znaka za buku koju emituje aparat.

"Više nije u opticaji samo energetska efikasnost, sada su tu i podaci koji se odnose korišćenje resursa – potrošnja vode, nivo buke, zapremina, centrifugiranje. I ono što je najbitnije na novim oznakama se nalaze QR kodovi gde mi možemo da pristupimo podacima koji su dostupni, a koju su interesantni za nas kupce", kaže Mirko Đapić, vođa projekta EU za energetsku efikasnost i eko dizajn prizvoda.

Uštede su značajne jer električni aparati odnose trećinu ukupne potrošnje energije u domaćinstvima. Nadležni tvrde da izmenu oznaka prati pooštrena kontrola i proizvođača i prodavnica.

"Tržišni inspektor kada vrši nadzor pogleda kako je označen jedan proizvod i usaglasi sa tim da li su tehnički propisi za tu vrstu uređaja adekvatni i da li se on može naći na tržitu. U slučaju da nisu, prodavac, dobavljač mora da povuče proizvod", kaže Milan Macura, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Uređaji koji stižu sa tržišta Evropske unije već su usaglašeni s novim ekološkim i energetskim propisima.

"Obaveza je svakog proizvođača da za svaki isporučeni proizvod isporuči i nalepnicu", rekao je Mirko Đapić.

Milan Macura napominje da je mogućnost za imlementaciju od 8 do 18 meseci, kako bi svaki proizvođač, distributer imao vremena da svoj proizvod uskladi sa propisima.

Analiza je pokazala da recimo mašina za pranje veša klase A, proizvedena pre deceniju, sada uopšte ne bi smela da se nađe na tržištu zato što njena potrošnja struje prelazi danas dozvoljene gornje granice.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

19 Jan 2022 blic
DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
5 Jan 2022 rts
Ugalj nam "dogoreva"
4 Jan 2022 ekapija
EPS traži izvođače za gradnju solarne elektrane Petka kod Kostolca
21 Dec 2021 021
Efikasnost sistema još nije zadovoljavajuća
21 Dec 2021 danas
Za državu najisplativiji obnovljivi izvori u njenom vlasništvu
17 Dec 2021 politika
Novac bačen u vetar
16 Dec 2021 Schneider Electric
EcoStruxure Power Build softver (sponzorski članak)
16 Dec 2021 021
Struja - kajaćeš se ako kupiš jeftino
14 Dec 2021 pirotske
Zamena ulične rasvete - vidljive uštede energije i novca