elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Sep 2021 - bizlife, ekapija - OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je vrednost projekata novog investicionog ciklusa 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti za obnovljive izvore energije.

Mihajlović je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije (OIE) istakla da je dekarbonizacija i zelena energetika generacijsko pitanje i da je u procesu energetske tranzicije neophodno zajedničko delovanje.

“Pokrenuli smo kroz zakonski okvir proces energetske tranzicije. Moramo da budemo brzi i efikasni kada je u pitanju dekarbonizacija, bez obzira na otpore koje osećamo.”

Sve priče koje čujemo, da ukoliko budemo imali više OIE, više solarnih i vetroelekrana, da to znači nestabilnost energetskog sistema – nije tačno. Sve što čujemo da ćemo tako morati da uvozimo struju – nije tačno, naglasila je ministarka.

“Naš cilj je da, uz konsenzus sa građanima Srbije, do 2040. godine imamo najmanje 40 odsto energije dobijene iz OIE, a do 2050. i više od 50 odsto. Očekujemo i da emisije štetnih gasova narednih 10 godina prate prosek u EU”, istakla je Mihajlović.


OIE Srbija 2021: Kako projekti obnovljive energije izgledaju u praksi?

Komplikovan proces izdavanja građevinskih dozvola za vetroparkove, ali i strogi zahtevi za dozvole za rad, prepreke su sa kojima se suočavaju investitori u našoj zemlji. Pohvaljuju jasno definisane datume, koji se tiču donošenja podzakonskih akata koja će regulisati odredbe zakona, ali i najavljene aukcije.

Ovo je na konferenciji OIE Srbija 2021 rekao Emmanuel Van Vyve, direktor poslovnog razvoja belgijske kompanije Elicio, napominjući da u Srbiji imaju vetroparkove ukupnog kapaciteta 50 MW, koji su već operativni - Malibunar i Alibunar.

- Imamo još 200 megavata u ranoj fazi planiranja. U pitanju su različiti projekti, nadam se da ćemo biti spremni za aukcije - dodao je Van Vyve.


Projekat Pupin - proširenje Kovačice

Marko Liposcak, direktor poslovnog razvoja izraelske kompanije Enlight, predstavio je projekat Pupin, koji je proširenje vetroparka Kovačica.

- Lako smo dobili dozvolu, jer smo iskoristili do sada stečena iskustva, tako da smo optimistični po pitanju razvoja projekata OIE u Srbiji. U početku je bilo je dosta nejasnoća, ali su procesi sada dosta dobro postavljeni. Novi izazovi su u vezi sa tim kako strukturirati investicije, plasirati enegiju u mrežu, u smislu nove regulative i aukcije i kako uklopiti u razumno jeftin paket za investiranje - naveo je Liposcak.

Istakao je i da je važno da se projekati razvijaju lokalno, kao i da je taj tim dovoljno kompetentan. Napomenuo je i značaj prediktivnosti - da se zna šta država želi i koji su ciljevi, kao i kako da se do toga dođe.

- Što se tiče regiona, države su tehnički dobro povezana, a cene variraju minimalno. Potrebno ih je povezati i tržišno. Potrebno je podići nivo znanja manjih tržišta, posebno kada je reč o proceni rizika - zaključio je Marko Liposcak.


Biomasa potencijal za zapošljavanje hiljada ljudi

Predsednica E3 International (E3I) Bonnie Norman govorila je o značaju biomase, navodeći da je fokus na restauraciji zemljišta.

- U Srbiji postoji 1,6 miliona hektara degradiranog i zapuštenog zemljišta, gde ne može da se proizvodi hrana, isto kao i na deponijama. To je slučaj sa Vojvodinom, kao i u Kolubarskom okrugu, gde radimo veliki projekat - navela je.

Podsetila je da biomasa i bioenergija imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha, ali i da su potencijal za zapošljavanje hiljada ljudi.

- Bioenergetski zasadi se isplaćuju za dve do tri godine. Potrebno je malo održavanja, a imaćete jako veliki tok novca, što je poljoprivrednicima veoma zanimljivo - istakla je Norman.

Elektroprivreda Srbije tranziciju ka OIE sagledava kao realnu i održivu, i takvi će biti i planovi i transformacija proizvodnog portfolija, rekao je direktor za strategiju JP EPS Aleksandar Jakovljević tokom konferencije OIE Srbija 2021, a o planovima čitajte u zasebnom tekstu.

Konferencija OIE Srbija 2021 održala se u Beogradu, 15. septembra, a organizatori su bili Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).


Srbija će do 2040. godine proizvoditi minimum 40% električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora

Transformacija ka zelenoj enegiji diverzifikovaće tržište, otvoriti nova tržišta, radna mesta, omogućiti održivi rast. Ujedno će i doprineti padu cena obnovljivih izvora energije, rečeno je na otvaranju konferencije OIE Srbija 2021.

- Potrebna je jača mobilizacija tehologije za čistu energiju, da bi se obezbedili postavljeni ciljevi do 2050. godine, koji podrazumevaju nula neto emisiju gasova. Ključan je kapital i aktivacija privatnog sektora, kao i investitori koji traže prave prilike. Takođe, zakonodavci moraju da budu posvećeni tranziciji i da donesu jasna pravila. Srbija je jedna od tih zemalja, što potvrđuju pokrenute reforme - rekao je direktor evropskog energetskog tima EBRD Gregorz Zielinski.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, istakla je da naša zemlja neće uvoziti električnu energiju, jer sa svojim potencijalima možemo da zadovoljimo sosptvene potrebe i da budemo važan faktor u ovom delu Evrope.

- Prvi korak je napravljen, a to je donošenje zakona. Drugi korak su podzakonska akta, koja će omogućiti da prva aukcija bude u decembru ove godine. Potom sledi izrada strateških dokumenata, koja su važna za viziju u narednih 50 godina. Do 2040. Srbija će proizvoditi minimum 40% električne i toplotne energije iz OIE, a verujem da taj procenat može da bude i viši. Cilj je i da štetne emsiije u narednih 10 godina prate one u EU – istakla je Mihajlovićeva.

Konferencija OIE Srbija 2021 održava se u Beogradu, a organizatori su Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE Srbija), u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

10 Avg 2022 euronews
EPS postaje akcionarsko društvo
8 Avg 2022 euronews
Prozjumeri na solarnim panelima uštedeli manje
8 Avg 2022 danas
Navršilo se 52 godine od početka proizvodnje stuje na HE Đerdap 1
3 Avg 2022 ekapija
Do kraja godine Srbija će imati tri puta više električne energije iz solarnih izvora
1 Avg 2022 novaekonomija
EPS razmatra gašenje termoelektrane u Kostolcu
29 Jul 2022 novaekonomija
Srbija planira da do 2030. poveže sto puta više solarnih elektrana
27 Jul 2022 ekapija
Predstavljen nacionalni energetski i klimatski plan Srbije do 2030
20 Jul 2022 bbc
Srbija, energija i TENT
15 Jul 2022 novaekonomija
EPS od struje ne zarađuje, a subvencioniše obnovljive izvore