elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

17 Sep 2021 - blic - EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra

Prihodi veći i od planiranih, proizvedeno je osam odsto više energije nego u istom periodu prošle godine.

Uspešan trend poslovanja Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ pokazali su i poslednji finansijski rezultati po kojima je u prvoj polovini 2021. godine ostvarena neto dobit od 11,5 milijardi dinara odnosno oko 97 miliona evra. Profit od januara do juna bio je za oko 1,5 milijardi dinara veći nego u istom periodu 2019. i 2020. godine, iako se poslovalo u otežanim uslovima prouzrokovanim pandemijom COVID-19.

EPS je poslovao pozitivno iako je cena električne energije za domaćinstva značajno niža nego u regionu i Evropi. Tako je u prvoj polovini ove godine prosečna cena za domaćinstva na garantovanom snabdevanju bila 7,59 dinara po kilovat-satu, od čega je cena električne energije 3,69 dinara po kWh, a 3,9 dinara po kWh cena pristupa i korišćenja distributivnog sistema, što nije prihod EPS-a.

Zabeležen je rast poslovnih prihoda koji su u prvoj polovini ove godine bili za devet odsto veći od planiranih i iznosili su 150,7 milijardi dinara. Od ukupnih poslovnih prihoda, 95 odsto čini prihod od prodaje električne energije, osnovnog EPS-ovog proizvoda.

- Termoelektrane i hidroelektrane „Elektroprivrede Srbije“ iz domaćeg uglja i hidro potencijala proizvedu dovoljno električne energije za pouzdano i stabilno snabdevanje celog srpskog tržišta. Čuvamo energetsku nezavisnost i stabilnost Srbije. Pored snabdevanja oko 3,6 miliona EPS-ovih kupaca - domaćinstava, fabrika, bolnica, škola, preduzetničkih radnji, trgovina, uspešno trgujemo i berzama struje. I sve to zahvaljujući stručnim i vrednim inženjerima, rudarima i drugim zaposlenima EPS-a – istakao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Plansko investiranje i stručan rad zaposlenih EPS-a vide se u proizvodnim rezultatima. U prvoj polovini 2021. godine proizvedeno je ukupno 18,3 milijarde kilovat-sati, što je za osam odsto više nego u istom periodu prošle godine. Odlična hidrologija i modernizovani agregati omogućili su da hidroelektrane proizvedu 7,2 milijarde kilovat-sati što je čak za 53 odsto više nego u prvih šest meseci 2020. godine. Proizvodnja EPS-ovih hidroelektrana od januara do juna ove godine bila je najveća proizvodnja u prvoj polovni godine posmatrano u periodu od 1990. godine do danas.

Za šest meseci ove godine investicije EPS-a iznosile su 15,4 milijarde dinara, a zahuktavaju se postojeći projekti i pripremaju novi.

- Cilj je da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbeđenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme. Bez energetske nezavisnosti, nema ni privrednog razvoja, niti sigurne budućnosti za naredne generacije – kaže Grčić.

Neki od ključnih investicionih projekata za stabilnu proizvodnju električne energije u narednim godinama su izgradnja bloka snage 350 megavata „Kostolac B3“, projekti odsumporavanja dimnih gasova u obrenovačkim termoelektranama TENT A i TENT B, revitalizacija agregata u najvećoj srpskoj hidroelektrani „Đerdap 1“. Pripremaju se i novi projekti koji će omogućiti da Srbija ima dovoljno električne energije za domaće potrebe, ali i za izvoz na regionalno i evropsko tržište. Jedan od tih projekata je i reverzibilna hidroelektrane „Bistrica“ koja će obezbediti potreban nivo balansne rezerve i uslove za priključenje novih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pre svega vetroparkova i solarnih elektrana.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 blic
DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 ekapija
Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
14 Jan 2022 beta
EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 biznis
Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
13 Jan 2022 ekapija
Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
12 Jan 2022 dnevnik
Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
11 Jan 2022 rtv
EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 rts
Kako obezbediti dovoljno energenata