elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Sep 2021 - 021 - EBRD finansira uvođenje pametnih brojila

Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži od oko 200 miliona evra godišnje, a instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo. To je izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na sastanku sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, ona je potom prisustvovala potpisivanju ugovora o garanciji za projekat "Pametna brojila", kao i ugovora o zajmu za isti projekat između Elektrodistribucije Srbije i EBRD.

Mihajlović je pritom istakla da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, čemu će ulaganja u distributivnu mrežu doprineti.

"Danas smo potpisali ugovor za prvih 40 miliona evra, država je dala garancije za to, razgovaraćemo sa svim međunarodnim partnerima kako da uložimo više u distributivnu mrežu jer je to osnova da budemo energetski bezbedni", rekla je ministarka.

Nandita Paršad, generalna direktorka EBRD za održivu infrastrukturu, izjavila je da je reč o 40 miliona evra zajma i da će ovaj projekat doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija CO2.

Ona je dodala da je ovo samo početak saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku korisnicima, omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju i doprinosi smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka.

Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, rekao je da je ukupna vrednost projekta 80 miliona evra, a da su danas potpisani ugovore za 1A fazu – nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 pametnih brojila.

VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

1 Dec 2021 rtv
200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
15 Nov 2021 sputnik
Uvode se pametna brojila u Srbiji
10 Okt 2021 bbc
Kako možete da postanete kupac-proizvođač
15 Sep 2021 021
EBRD finansira uvođenje pametnih brojila
26 Avg 2021 dnevnik
Za struju na sunce iz kućne radinosti treba oko 2.500 evra
8 Jul 2021 pcpress
Solarna energija: Struja na Sunce
21 Jun 2021 bif
EPS distribucija više nije deo sistema EPS
20 Maj 2021 mondo
JEFTINA STRUJA NE POČINJE SVIMA U ISTO VREME
19 Apr 2021 politika
Do sunčeve energije uz mnogo papirologije