elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Sep 2021 - b92 - Solarni paneli - investicija koja se isplati za nekoliko godina

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je cilj dodele subvencija za solarne panele smanjenje potrošnje energije. Takođe, ministarka je navela i da država želi da podstakne i građane i privredu da koriste obnovljive izvore za proizvodnju električne i toplotne energije.

Ona je rekla da je procedura ista kao i za dodelu subvencija za zamenu stolarije, odnosno povećanje energetske efikanosti, i da je sledeći korak na jedinicama lokalne samouprave, sa kojima će Ministarstvo početkom oktobra potpisati ugovore.

"Koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i Ministarstvo. Posle toga, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele, i ka građanima. I za ovaj projekat polovinu novca daje država, odnosno Ministarstvo i lokalne samouprave, a 50 odsto plaćaju građani", rekla je ona na TV Hepi.

Mihajlovićeva je istakla da je procedura, u odnosu na raniji period, maksimalno pojednostavljena, kao i da se investicija isplati za nekoliko godina, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.

"Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati sa rokom trajanja od 25 godina, što znači da se isplati za oko 6 do 7 godina. Prosečna potrošnja je oko 400 kilovat-sati, znači da je mesečni račun 3.500 dinara. Ugradnjom panela ostvaruje se mesečna ušteda od oko 3.000 dinara, a sva energija koja se ne potroši, prebacuje se za naredni mesec i građani će plaćati samo fiksni deo koji je oko 700 dinara", objasnila je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da je ranije bilo potrebno i više od 20 koraka i procedura, čekalo se i do godinu dana, a da je sve sada pojednostavljeno i da kada se instalira sistem, potpiše se ugovor sa snabdevačem, posle čega vas distribucija u roku od pet dana povezuje na mrežu.

"Biće novca za ovaj, kao i za projekat povećanja energetske efikasnosti. Mi ćemo naredne dve godine izdvojiti po 150 miliona evra godišnje, a sve sa ciljem smanjenja potrošnje, jer trošimo 40 odsto energije više nego što je prosek u zemljama EU, mi kroz prozor bacimo godišnju proizvodnju TENT-a", rekla je ona.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
22 Nov 2021 rtv
Naredne godine 230 miliona evra za energetsku efikasnost
15 Nov 2021 rts
Razvoj električnih baterija
12 Nov 2021 alo
POJEFTINILI SOLARNI PANELI
10 Nov 2021 medija centar
ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
8 Nov 2021 b92
Počelo sufinansiranje ugradnje solarnih panela
8 Nov 2021 rts
Blagoslov i prokletstvo energetike
4 Nov 2021 ekapija
Na Novosadskom sajmu otvoreni jubilarni dani energetike i investicija
4 Nov 2021 rts
Rekordne cene struje šok za privrednike