elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

23 Avg 2021 - ekapija - Green technology first ulaže 12 mil EUR u gradnju 4 biogasne elektrane u Šapcu

Od kada su elektrane na biogas dobile mogućnost da steknu status povlašćenog proizvođača energije, širom Srbije niču brojni pogoni. Prema poslednje dostupnim podacima, tokom 2019. godine u ovoj oblasti ostvaren je tri puta veći rast nego što je planirano. Stručnjaci, sa druge strane, ističu da je ovakva postrojenja neophodno graditi jer se tako na najbolji mogući način tretira otpad koji nastaje tokom poljoprivredne proizvodnje. U suprotnom, ogromna količina biomase bi završila na nekoj od deponija.

Najbolji ilustrativni primer za ovakve ocene jeste kompanija Green technology first koja u Šapcu planira izgradnju 4 elektrane na biogas snage od po 1MW (megavata).

- Gradimo četiri elektrane ukupne snage 4 MW koje pojedinačno koštaju oko 3 mil EUR. Dakle, ukupno u ovaj projekat ulažemo 12 mil EUR - kaže za eKapiju Miloš Srećković, direktor kompanije Green technology first.

Govoreći o proizvedenoj električnoj energiji, Srećković kaže da će ona biti uključene u sistem elektrosnabdevanja putem EPS.

- Struju koju proizvodimo u svojim pogonima prodavaćemo EPS-u i ta energija će na kraju učestvovati u snabdevanju domaćinstava ili privrede - kazao je Srećković.

Novi biogasni pogoni koristiće agrobiomasu kao osnovnu sirovinu za proizvodnju energije koju kompanija otkupljuje od poljoprivrednih proizvođača, čime ogromna količina nepotrebnog otpada pronalazi svoju novu svrhu.

- Agrobiomasa, žetveni ostaci (slama, kukurozovina, sojina slama...) biće u našim pogonima iskorišćene za proizvodnju energije. Sirovinu otkupljujemo od poljoprivrednih proizvođača i postogli smo da se na teritoriji Šapca uopšte ne pali agrobiomasa - kazao nam je direktor kompanije Green technology first.


Najbolji način za tretiranje otpada

Stručnjak za gas Voja Vuletić za naš portal potvrđuje priču o tome da je za Srbiju dobro da gradi elektrane na biogas, jer posedujemo ogroman potencijal, a tako čuvamo životnu sredinu.

- Bolje je da proizvodimo struju iz otpada nego da on završi na deponiji - konstatuje Vuletić i dodaje da je otvaranje ovakvih pogona uvek dobra stvar, pa makar bile i male.

A upravo takve dve nove bioelektrane trebalo bi da se izgrade u okolini Bača i Inđije. Naime, firme Slovan energo i Green energy - Zelena energija planiraju gradnju postrojenja na biogas manje energetske snage, ispod 1MW, u Selenči i Novim Karlovcima.

Vuletić ističe da su to projekti koji su veoma korisni za životnu sredinu.

- Manje elektrane, snage do 1MW, nemaju nekog velikog uticaja na sistem elektrosnabdevanja, ali su one ipak korisne zbog načina na koji se rešava pitanje biootpada koji je veliki zagađivač životne sredine - zaključuje Vuletić u razgovoru za eKapiju.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

23 Avg 2021 ekapija
Green technology first ulaže 12 mil EUR u gradnju 4 biogasne elektrane u Šapcu
19 Jul 2021 danas
Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima
10 Jul 2021 n1
Otvoreno biogasno postrojenje u Vrbasu
26 Apr 2021 ekapija
U Bašaidu će se graditi biogasno postrojenje
4 Apr 2021 novaekonomija
Otkup struje iz obnovljivih izvora uskoro zakonska obaveza
3 Mar 2021 danas
Cene zelenih kilovata i dalje mogu biti veće od tržišnih
3 Mar 2021 ekapija
Osnovano udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije
4 Feb 2021 srbijadanas, rtv
SRBIJA SE OKREĆE "ZELENOJ" ENERGIJI
27 Jan 2021 nedeljnik
Biogasna elektrana PEPO Energy počela sa radom