elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

18 Avg 2021 - telegraf - Srbi sve više voze na struju

Subvencije države i primetno veća ponuda električnih i hibridnih modela svih proizvođača na tržištu doprinose tome da slika o tim vozilima u svesti srpskih kupaca počinje polako da se menja...

Do kraja ove 2021. godine Ministarstvo zaštite životne sredine neće više isplaćivati subvencije za kupovinu novih vozila sa električnim i hibridnim pogonom. Ministarstvo je na svom sajtu objavilo da se prijem zahteva za subvencije obustavlja.

Ovaj potez je rezultat toga što je budžet namenjen za davanje subvencija iskorišćen, pa se one više neće isplaćivati. Suma izdvojena za ovu namenu iznosila je milion evra, a subvencije su se dodeljivale za kupovinu električnih i hibridnih skutera, motocikala i automobila.
Budući da je ovo prvi put da se u Srbiji uvode podsticajne mere za kupovinu ekoloških vozila zanimalo nas je da koliko su one uticale na porast intresrovanja domaćih kupaca za takva vozila, kao i na ukupan broj prodatih vozila.

Prema podacima koje je Telegaf dobio od Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova, prodaja potpuno električnih vozila je sa 9 primeraka za prvih 7 meseci prošle godine, porasla na 39 vozila u istom periodu ove godine.

Prodaja automobila na hibridni pogon i "plag-in" hibrida (u kombinaciji benzin-struja i dizel-struja) porasla je čak 3,5 puta. Tako je sa 473 u 2020, broj prodatih hibrida za isti period od 7 meseci 2021. godine skočio na 1.688 vozila.

I pored evidentnog porasta interesovanja kupaca za ekološka vozila, tačan broj subvencija odobrenih za njihovu kupovinu još uvek nije poznat, ali da bi uskoro trebalo da bude, navode iz Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova.
Inače, u vozila sa hibridnim pogonom ubrajaju se i laka hibridna vozila koja nisu subvencionisana, a u ukupnom broju prodatih automobila imaju veliki udeo. Osim toga, prodaja je možda mogla da bude i veća da do početka maja i promene standarda merenja izduvnih gasova, za deo hibrida i "plag-in" hibrida nije mogla da se dobije subvencija. Zbog toga su odustajali od zahteva za subvencije i kupovine, pa je ukupan broj prodatih vozila manji nego što je mogao da bude.

Osim nespornog uticaja subvencija na porast prodaje ekoloških vozila, značajan faktor bila je i veća ponuda modela svih proizvođača u ovom segmentu. Zato se sa pravom može reći da se slika o električnim i hibridnim automobilima u svesti srpskih kupaca menja, pa se može očekivati da će njihova prodaja ubuduće dalje rasti.

Što se samih subvencija tiče, kupci mopeda i lakih tricikala su mogli da računaju na 250 evra, oni koji su se opredelili za automobile sa hibridnim pogonom na 2.500 evra, kupci "plag-in" hibrida na 3.500, a oni koji su u proteklom periodu kupili potpuno električna vozila za to su od države bili potpomognuti sa 5.000 evra.
Inače, ukupna prodaja svih putničkih vozila u Srbiji beleži rast od skoro 25 odsto, budući da ih je ove godine prodato 15.217, a u istom periodu 2020. - 12.197.
VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

30 Maj 2022 kamatica, nova
KOJI SVE PROBLEMI ČEKAJU KUPCE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U SRBIJI?
21 Feb 2022 srbijadanas
Srbi i dalje nisu oduševljeni električnim automobilima
19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
10 Nov 2021 medija centar
ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
15 Okt 2021 b92
Kupuju li građani Srbije električne automobile?
10 Okt 2021 bbc
Kako možete da postanete kupac-proizvođač
18 Avg 2021 telegraf
Srbi sve više voze na struju
1 Jun 2021 ekapija
Planovi za proizvodnju zelenog vodonika u Prahovu
29 Maj 2021 ekapija
Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara