elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

1 Jun 2021 - ekapija - Planovi za proizvodnju zelenog vodonika u Prahovu

Kompanija Elixir je napravila prvi koncept za razvoj zelenog vodonika u Prahovu, a ovaj proizvod može se plasirati na lokalna i okolna tržišta, pa sve do Evrope, koja je veliki uvoznik energenata, kaže za eKapiju Matias Predojević, direktor Industrijsko-hemijskog parka Prahovo.

Kako je reč o proizvodnji energenta, fleksibilna i efikasna logistka je značajna, a lokacija na kojoj se Industrijsko-hemijski park Prahovo nalazi, pruža nekoliko ekonomičnih i atraktivnih prednosti. To su pre svega direktna konekcija sa Hidroelektranom Đerdap II, kao velikim resursom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih resursa, bez štetnih CO2 emisija.

Prednost je i lokacija na Dunavu, a time crpna stanica za vodu od velikog značaja, kao i već postojeća infrastruktura.

- ICPP je direktno povezan železnicom, putevima/drumskim saobraćajem i rečnim putem preko Luke Prahovo čiji smo operateri. Na ovaj način zeleni vodonik je brzo dostupan regionalnim, ali i globalnim tržištma. U daljoj budućnosti evropska strategija predviđa i transport vodonika u gasovitom stanju kroz postojeću mrežu za gas. Kako se planira do kraja naredne godine i povezivanje ICPP sa međunarodnim gasovodom, pokrivamo i tu logističku mogućnost - navodi Predojević.

Dekarbonizacija je definisana Pariskim sporazumom, a vodonik, proizveden iz obnovljivih izvora energije, važan je energent u globalnoj proizvodnji zelene energije.

- Zeleni vodonik ima ključnu ulogu za postizanje jednog od ciljeva održivog razvoja - neutralisanje CO2 do 2050. godine. Impakt na zaštitu životne sredine je drastično umanjenje štetnih emisija, a time i veliki doprinos unapređenju zaštite okruženja. Zeleni vodeonik može da zameni u potpunosti fosilne energentne koji su glavni izvor štetnih CO2 emisija, a zeleni vodonik ne emituje CO2 i ne stvara skoro nikakvo zagađenje vazduha pri korišćenju. Održiva proizvodnja vodonika je vizija Evrope i celog sveta - ističe naš sagovornik.


Gde se koristi zeleni vodnik

Zeleni vodonik se koristi kao gorivo i mogućnost za korišćenje su brojne - kao gorivo u putničkim automobilima, teretnim vozilima, vozovima i brodovima, za grejne sisteme - koji su koncipirani za korišćenje vodonika, i, naravno, u industriji - na primer u čeličanama, gde se vodonikom može zameniti koks kao energenat. Na ovaj način znatno se smanjuje CO2 emisija pri proizvodnji čelika.

- Treba imati u vidu i da će proizvodnja hidrogena biti deo Strategije razvoja energetike naše zemlje do 2050. godine, kako je nedavno istaknuto na onlajn konferenciji Zelena industrijska politika. Na incicijativu Privredne komore Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom energetike, u nacrtu buduće strategije razvoja energetike naše zemlje biće definisane mogućnosti za proizvodnju ovog energenta u Srbiji - kaže Predojević.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

1 Dec 2021 rts,ekapija
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
10 Nov 2021 medija centar
ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
27 Sep 2021 sputnik
O sudbini termoelektrana se pita i cena struje
8 Jul 2021 pcpress
Solarna energija: Struja na Sunce
21 Jun 2021 danas
Novi investicioni ciklus u energetici i rudarstvu u vrednosti 17 milijardi evra
1 Jun 2021 ekapija
Planovi za proizvodnju zelenog vodonika u Prahovu
29 Maj 2021 ekapija
Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
12 Maj 2021 b92
Vodonik budućnost Srbije?
5 Feb 2021 politika
Energetika postaje sve zelenija