elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Maj 2021 - politika - „Beogradske elektrane” prave i struju

Uz toplotnu energiju „Beogradske elektrane” odnedavno proizvode i struju jer je posle 18 godina u okviru toplane „Voždovac” proradilo moderno kogenerativno postrojenje koje kombinovano pravi obe ove vrste energije.

– Postrojenje je vredno oko 6,5 miliona evra i ima instalisani kapacitet za proizvodnju 10 megavata električne energije i 10 megavata toplotne energije. Proizvedena struja isporučuje se u distributivni sistem EPS-a po subvencionisanoj tarifi kao zelena energija, dok se proizvedena toplota koristi za grejanje i potrošnu toplu vodu. U periodu van grejne sezone potrošna topla voda se proizvodi isključivo pomoću ovog kogenerativnog postrojenja i to za potrošače na grejnim područjima toplana „Voždovac” i „Medaković” – objašnjavaju iz „Beogradskih elektrana”.
Kako kaže Rade Basta, direktor ovog preduzeća, ovo je samo jedan od projekata koje su „Elektrane” realizovale u okviru mera Vlade Srbije i mera podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kombinovanom proizvodnjom.

– Rezultat, na koji svi možemo biti ponosni, plod je dvodecenijske saradnje Ministarstva rudarstva i energetike, grada i „Beogradskih elektrana” sa Nemačkom razvojnom bankom KfV. Ovim programom jasno su definisani ciljevi: povećanje energetske efikasnosti, unapređenje zaštite životne sredine i povećanje životnog standarda građana. Do sada su realizovane četiri faze ovog programa, a „Beogradske elektrane” bile su aktivan učesnik u tri – istakao je Basta.

U toku kombinovane proizvodnje koristi se do 40 odsto manje energenata nego kad se struja i toplota proizvode ponaosob. Kao pogonsko gorivo koristi se ekološki najprihvatljiviji prirodni gas. Tako se, kažu iz „Beogradskih elektrana”, smanjuje emisija štetnih materija u atmosferu, što doprinosi čistijem vazduhu.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

5 Dec 2021 politika
Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 novimagazin
U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
1 Dec 2021 rts,ekapija
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 ekapija
AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
29 Nov 2021 nedeljnik
Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 b92
EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
15 Nov 2021 rts
Razvoj električnih baterija
15 Nov 2021 politika
Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane
12 Nov 2021 ekapija
Organizovaće se aukcije za tržišne premije