elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

20 Maj 2021 - mondo - JEFTINA STRUJA NE POČINJE SVIMA U ISTO VREME

Većina domaćinstava u Srbiji se trudi da velike potrošače koristi samo kada je povoljnija tarifa, odnosno kada „počne jeftina struja“.

Tokom tih sati cena struje je čak četiri puta niža, a Srbija je podeljena u više zona, odnosno satnica ove povoljnije struje nije svuda ista.

Elektrodistribucija je ovaj vid prodaje električne energije uvela kako bi se potrošnja ujednačila tokom dana i noći, a time smanjilo opretećenje sistema. Kako ovaj prelazak sa „jeftine na skupu struju“ ne bi bio iznenadan, jeftina tarifa ne počinje i ne završava svuda u isto vreme.

Srbija podeljena u 3 zone

Na području Beograda signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije i niža tarifa primenjuje se od 24.00 do 8.00 časova svakog dana bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike. S obzirom da se signal za promenu tarife šalje automatski, ne postoji mogućnost da se u se u doba niže tarife primenjuje skuplja.

Za područje Vojvodine niža tarifa primenjuje se u intervalu od 23.00 do 7.00 časova.

U Centralnoj Srbiji korisnicima električne energije struja po nižoj tarifi obezbeđena je u trajanju od 22.00 do 6 sati ujutru.

Trenutak početka i završetka jeftine tarife nema nikakve veze sa podešavanjem ili baždarenjem električnog brojila, već se početak jeftine tarife definiše signalom koji daljinski stiže iz komandnog centra elektrodistribucije.

Ako niste sigurni u koliko tačno sati počinje jeftina tarifa kod vas, postoji jednostavan način da to utvrdite. Ako je reč o dvotarifnom brojilu, ono ima dva brojčanika i registruje potrošenu struju po višoj i nižoj tarifi.

Strelica na brojilu ili brojčana oznaka 1 ili 2 označava koju tarifu brojilo registruje. Ako je strelica usmerena nagore, ka broju 1, znači da trošite skupu struju, obrnuto označava jeftinu tarifu. Kod digitalnih merača postoji oznaka T1 i T2. Ako je strelica na displeju usmerena ka oznaci T1, to znači da je trenutno aktivna skupa tarifa, dok T2 označava jeftinu.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

3 Nov 2021 blic
SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?!
15 Okt 2021 politika, dnevnik
Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
6 Okt 2021 danas
EPS obezbedio stabilnu proizvodnju i snabdevanje električnom energijom
6 Okt 2021 novimagazin,danas
Stručnjaci: Cena struje će neminovno rasti u svetu, ali i u Srbiji
17 Sep 2021 bizlife, ekapija
OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 blic
EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 ekapija
EPS - Termoelektrane ostaju oslonac
26 Avg 2021 novaekonomija
Srbija planira dve nove velike hidroelektrane, Đerdap 3 i Bistricu
24 Avg 2021 kamatica
EPS ispituje javno mnjenje o zelenoj energiji