elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

12 Maj 2021 - ekapija - EPS: Planirane još dve solarne elektrane na lokacijama termoelektrana

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu analize uslova za gradnju solarnih elektrana na pepelištima TE Morava (TENT) i TE Kolubara A.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji, u prvoj fazi potrebno je dati pregled stručne literature i realizovanih projekata korišćenja pepelišta i lokacija ugašenih termoelektrana za izgradnju solarnih elektrana. Predmet nabavke u okviru prve faze je i analiza potencijala sunčeve energije na predmetnim lokacijama, kao i ocena stanja postojeće termotehničke, i elektroenergetske opreme i postrojenja u termoelektranama.

U fazi dva radio bi se generalni projekat izgradnje solarne elektrane snage do 9,9 MW na pepelištu TE Morava i prethodna studija opravdanosti gradnje.

A u fazi tri generalni projekat solarne elektrane snage 9,9 MW na pepelištu TE Kolubara A, takođe sa prethodnom studijom opravdanosti gradnje.

U tenderu se ističe da se deponije pepela smatraju primarnim lokacijama za smeštaj solarnih elektrana, ali da "u razmatranje treba uzeti i druge lokacije u TE Morava i TE Kolubara A koje su pogodne za solarne elektrane, a posebno one koje bi ostale neiskorišćene nakon prestanka proizvodnje električne energije sagorevanjem uglja".

Dodaje se da koncept optimalnih rešenja za gradnju sloarnih elektrana treba odabrati po principu minimalnog vremena potrebnog za povraćaj investicije.

Pilot postrojenje od 9,9 MW bi, kako je navedeno, bilo bi finansirano sopstvenim sredstvima EPS-a.

Rok za podnošenje ponuda je 21. maj, a ostale detalje tendera možete pogledati OVDE.

Podsetimo, ovo nisu prve solarne elektrane koje planira EPS. Pored postojeće male solarne elektrane u Zaovinama na Tari, EPS razvija i dva velika solarna projekta u Kostolcu.

Reč je o solarnoj elektrani Petka, snage deset megavata, na 15 hektara odlagališta ugljenog kopa Ćirikovac i o solarnom postrojenju na deponiji pepela TE Kostolac, na površini od 270 hektara, snage preko sto megava.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

14 Okt 2021 rtv
Uskoro odluka o ceni struje za privredu
14 Okt 2021 politika
Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
10 Okt 2021 bbc
Kako možete da postanete kupac-proizvođač
8 Okt 2021 ekapija
Struja iz vetra i solara jeftinija je od one iz uglja
4 Okt 2021 bif
Bor dobija prvu solarnu elektranu
20 Sep 2021 rts
Pozitivna ocena za "zeleni zaokret" Srbije
17 Sep 2021 bizlife, ekapija
OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 blic
EPS: U prvoj polovini 2021. dobit 97 miliona evra
17 Sep 2021 ekapija
EPS - Termoelektrane ostaju oslonac