elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

12 Maj 2021 - b92 - Vodonik budućnost Srbije?

Vrlo brzo ćemo dobiti jedno plutajuće postrojenje za proizvodnju vodonika na Savi ili Dunavu, koje će proizvoditi ovaj energent iz vode. To je izjavio danas pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić.

"Radi se o plutajućoj platformi na vodi koja će biti sastavljena od 110 rezervoara za vodonik zapremine po 50 kubnih metara, a iznad toga bi bila različita postrojenja na vetar, sunce ili kombinovano, za proizvodnju električne enregije koja će služiti za proces elektrolize iz koje će se dobijati vodonik", rekao je Ilić na stručnom skupu "Vodonična strategija Srbije", održanom u organizaciji intertnet-portala "Energija Balkana" na Mašinskom fakutetu u Beogradu .

Ilić je dodao da bi površina te platforme bila oko pola hektara, kako bi sva planirana oprema mogla da stane na nju, i da će sva biti izgrađena od drveta, uključujući i rezervoare za vodonik.

On je naglasio da će platforma istovremeno i prečišćavati rečnu vodu koju koristi za proizvodnju vodonika na mestu na kome se nalazi.

"Sa ljudima koji su namerni da to grade razgovarali smo o tome da to bude na ušću Topčiderske reke u Savu, ili na nekom drugom mestu gde se kanalizacija izliva u reku", rekao je Ilić.

Istakao je da će rezervoari za vodonik biti spolja i iznutra obloženi specijalnim materijalima koji će obezbediti da ne "iscuri" iz njih, jer taj element ima jako mali atom koji može da prođe kroz gotovo svaki materijal.

On je priznao da je proizvodnja vodonika skupa, kao i energija koja se iz njega dobija, ali je dodao kako se računa da će tehnologija dobijanja vodonika s vremenom da napreduje, a društveni standard da poraste.

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković je podsetila kako Srbija sada polovinu svoje proizvodnje električne energije dobija iz termoelektrana, i da nas čeka proces dekarbonizacije.

Istakla je da zato moramo naći izlaznu strategiju koja je u obnovljivim izvorima energije, i da energetska stabilnost zemlje leži u vodoniku.

"Znam da vodonik može biti jedini prirodno prihvatljiv energent budućnosti. Znam da je 75 odsto svemira sastavljeno od vodonika. I zvezde su od vodonika, i znam da će vodonična strategija biti zvezda vodilja u onome što budemo radili. Strategija razvoja energetike će biti vođena upravo tom zvezdom", naglasila je Atanackovićeva.

Dekan Mašinskog fakulteta profesor Radivoje Mitrović istakao je zadovoljstvo zbog toga što je ministarka Zorana Mihajlović u ponedeljak na sastanku sa stručnjacima iz oblasti energetike, naglasila kako treba brzo uraditi akcioni plan za strategiju razvoja obnovljivih izvora energije, i da će biti moguće da se konkretni projekti iz te oblasti finansiraju iz različitih izvora.

"Stručni kadar koji nam je potreban za to je u prvom planu, i mi ćemo inovirati nastavne planove i programe da bismo dobili vrhunske generacije inženjera kako bismo hvatali korak sa Nemačkom, Francuskom i Holandijom, koje su najviše u Evropi odmakle u ovoj oblasti", rekao je Mitrović.

On je dodao kako će najboljim studentima biti omogućeno da odu na praksu u vodeće kompanije tih zemalja i da bismo, kada se vrate sa tako stečenim znanjima, bili konkurentni.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
5 Jan 2022 rts
Ugalj nam "dogoreva"
1 Dec 2021 rts,ekapija
U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
10 Nov 2021 medija centar
ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
27 Sep 2021 sputnik
O sudbini termoelektrana se pita i cena struje
8 Jul 2021 pcpress
Solarna energija: Struja na Sunce
21 Jun 2021 danas
Novi investicioni ciklus u energetici i rudarstvu u vrednosti 17 milijardi evra
1 Jun 2021 ekapija
Planovi za proizvodnju zelenog vodonika u Prahovu
29 Maj 2021 ekapija
Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara