elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

30 Mar 2021 - danas - Vlada Srbije usvojila četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva

Vlada Srbije usvojila je danas četiri predloga zakona iz oblasti energetike i rudarstva, kao pravni okvir koji će omogućiti nove investicije i usmeravanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji, saopšteno je danas.

Kako se navodi, Vlada je usvojila je Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

„Cilj donošenja tog zakona je ostvarivanje ušteda energije, sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i doprinos održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa“, kaže se u saopštenju Vlade.

Predlog zakona, između ostalog, predviđa uspostavljanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike umesto dosadašnjeg Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

„Uspostavljanje Uprave omogućiće i da se u cilju povećanja energetske efikasnosti privuku i bespovratna sredstva EU, kao i sredstva međunarodnih finansijskih institucija, a posebno je značajno to što će sredstva biti dostupna i građanima“, navodi se.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koji, kako se navodi, treba da omogući nove investicije u OIE i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji energije.

U saopštenju se ističe da će se primenom zakona obezbediti zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, smanjenje troškova za građane, energetska tranzicija, kao i pojednostavljenje i ubrzanje procedura.

„Između ostalog, novi zakon uvodi tržišne premije umesto dosadašnjih fid-in tarifa, koje se zadržavaju samo za mala postrojenja i demonstracione projekte, u skladu sa pravilima državne pomoći EU. Novi sistem podsticaja će proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, smanjujući troškove za građane i privredu, uz obezbeđivanje stabilnog i predvidljivog zakonskog okvira za investitore“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se uvodi institut kupca-proizvođača, koji podrazumeva da kupci električne energije, postavljanjem solarnih panela na krovovima objekata, proizvode električnu energiju za svoje potrebe, a da višak električne energije isporuče u mrežu i umanje račun za utrošenu električnu energiju.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici, koji će omogućiti da se ta oblast uskladi sa pravnim tekovinama Evropske unije.

„Izmenama postojećeg zakona obezbediće se sigurnost isporuke i snabdevanje energijom i energentima Srbije, zaštita interesa svih učesnika na tržištu, kao i povećanje konkurencije. Istovremeno, biće stvoreni uslovi za dalji razvoj i funkcionisanje organizovanog tržišta električne energije, za unapređenje transparentnosti i zaštitu konkurencije i nediskriminatornog ponašanja“, navodi se u saopštenju.

Izmenama zakona uvodi se i pojam energetski ugroženog kupca toplotne energije.

Članovi vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se stvaraju uslovi za efikasnije upravljanje mineralnim i drugim geološkim resursima Srbije i povećanje investicija u geološka istraživanja i rudarstvo, odnosno povećanje učešća rudarskog sektora u BDP-u.

„Zakon predviđa skraćenje određenih procedura i vremena dobijanja odobrenja za istraživanje i stvara zakonski osnov za uspostavljanje e – rudarstva u skladu sa propisima koji uređuju elektronsko poslovanje“, zaključuje se u saopštenju Vlade.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

11 Maj 2021 statv
Počela prva faza radova na izgradnji infrastrukture za vetropark Krivača
28 Apr 2021 ekapija
Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku?
27 Apr 2021 blic
Do manjeg računa sada je mnogo lakše
22 Apr 2021 rtv
Zelena energija - ulaganje u budućnost
22 Apr 2021 biznis
Veliki potencijal vetrenjača
21 Apr 2021 rtv
Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike
19 Apr 2021 srbijadanas
Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
19 Apr 2021 politika
Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
19 Apr 2021 novosti
Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu