elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Mar 2021 - ekapija - Osnovano udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije

Kompanije koje se u našoj zemlji bave proizvodnjom struje iz vetra, osnovale su 1. marta udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije. Udruženje je osnovano sa ciljem da doprinese unapređenju poslovnog ambijenta u oblasti obnovljivih izvora energije, tranziciji sa fosilnih na obnovljive izvore energije, podizanju svesti o značaju zelene energije i zaštite životne sredine, otvaranju zelenih radnih mesta, dekarbonizaciji Srbije, kao i globalnoj borbi protiv klimatskih promena, saopšteno je iz novoformiranog Udruđenja,

Osnivači su licencirani proizvođači električne energije koji su u Srbiji izgradili vetroelektrane čija je ukupna snaga veća od 300 MW, a investiciona vrednost veća od 600 miliona evra: Vetroelektrane Balkana doo (Vetroelektrana Čibuk 1), Electrawinds K-Wind doo Kovačica (Vetroelektrana Kovačica) i Electrawinds-S doo Beograd (Vetroelektrana Alibunar).

- Obnovljivi izvori energije predstavljaju budućnost globalne energetike i najveću podršku održivom razvoju i borbi za dekarbonizaciju planete. Republika Srbija je poslednjih godina napravila značajan pomak u oblasti zelene energije, a novo udruženje će se truditi da dodatno unapredi poziciju obnovljivih izvora energije u Srbiji - navodi se u sapštenju Udruženja koje poziva sve zainteresovane kompanije i pojedince koji se bave solarnom energijom, biomasom, biogasom, geotermalnom energijom i vetroenergijom da im se pridruže u cilju zajedničkgo doprinosa pozicioniranju industrije obnovljivih izvora energije na lidersku poziciju u oblasti energetike i ekonomije Srbije.

Članovi udruženja, precizira se, mogu biti kompanije koje u svom radu neguju principe poštovanja najstrožih standarda zaštite životne sredine, poslovne etike i profesionalnih standarda ponašanja. Osim svojim članovima, Udruženje će biti na raspolaganju državnim institucijama i svim građanima u borbi za zelenu Srbiju.

Udruženje je nastalo uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 blic
DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 ekapija
Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
14 Jan 2022 beta
EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 ekapija
Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
12 Jan 2022 dnevnik
Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
11 Jan 2022 rtv
EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 rts
Kako obezbediti dovoljno energenata
11 Jan 2022 politika
TE TO „Kolubara B” je potrebna EPS-u