elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJATVESTI SRBIJA SLEDEĆA >

17 Jan 2021 - ekapija
Polazne osnove za izmenu Zakona o energetici

17 Jan 2021 - novaekonomija
Čija su brojila: Udruženja potrošača protiv EPS Distribucije

14 Jan 2021 - b92
Kupovina od 7 miliona brine komšije

13 Jan 2021 - blic
EMS: Naši dispečeri sprečili "blekaut" u regionu

13 Jan 2021 - b92
HE Zvornik: Dva rekorda u istom mesecu

11 Jan 2021 - novaekonomija
EPS Distribucija "preuzima" brojila od korisnika

7 Jan 2021 - srbijadanas
Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla

EEEEEE SLEDEĆA >

Prikaz 1 do 7 od ukupno 4142 vesti SrbijaWeb Analytics


13 Dec 2020 - ekapija - Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača

U Pančevu je u planu izgradnja vetroelektrane sa 60 vetrenjača, instalisane snage do 300 MW. Investitor projekta je kompanija Vetrozelena doo Beograd.

Kako je navedeno u nacrtu odluke o izradi plana detaljne regulacije infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije, koja je početkom novembra dostavljena Gadskom veću Grada Pančeva i koju je ono utvrdilo, predviđeno je da se vetroelektrana izgradi na području katastarskih opština Banatsko Novo Selo i Dolovo, u obuhvatu od oko 46,4 km2.

U okviru vetroelektrane Vetrozelena, prvobitno je bila planirana gradnja 20 do 30 vetroturbina instalisane snage oko 160 MW, ali je početkom godine investitor podneo zahtev za udvostručenje snage buduće vetroelektrane, planiranom izgradnjom Između 40 i 60 vetroturbina snage od 5 do 7 MW i povećanjem instalisane snage vetroparka na maksimalnih 300 MW.

Za izrađivača plana imenovano je JP Urbanizam Pančevo.

U okviru vetroelektrane Vetrozelena predviđena je i izgradnja infrastrukturnog kompleksa sa odgovarajućom poveznom srednjenaponskom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom, kao i mrežom pristupnih puteva.

Kako je za eKapiju rekao Radovan Vukosavljević, rukovodilac Odeljenja za imovinsko-pravne odnose Opštine Kovin sa kojim smo nedavno razgovarali o planiranoj izgradnji vetroelektrane Čibuk 2 u Kovinu, plan je da se Vetrozelena priključi na trafostanicu u toj opštini koja je izgrađena za potrebe vetroelektrane Čibuk 1, s obzirom da će se nalaziti na granici sa tom opštinom.

- Investitori Vetrozelene pribavljaju uslove od EMS-a za priključenje vetroelektrane na ovu trafostanicu, a opština je donela odluku o izmeni planskog dokumenta za Čibuk 1, kako bi se omogućilo priključenje i vetroelektrane Čibuk 2 i Vetrozelene. Da bi se to ostvarilo, trafostanica će morati da se rekonstruiše, ili da se izgradi još jedna manja koja bi se zatim priključila na postojeću – kazao nam je Vukosavljević.

U inicijativi za donošenje odluke za izradu plana detaljne regulacije za vetroelektranu Vetrozelena iz septembra prošle godine, investitor je naveo da je privredno društvo Vetrozelena doo "novoosnovana kompanija investitora CWP Renewables, koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo i projekte vetroelektrana Čibuk 1 u Srbiji i Fantanele u Rumuniji, kao i 9 projekata u Australiji, ukupne snage veće od 3 GW".

Inače, australijski CWP Renewables je joint venture britanskog Wind prospecta i američke kompanije Continental Wind Partners (CWP). Lokalna podružnica CWP-a je firma Continental Wind Serbia, javnosti poznata i po tome što je njen direktor bila aktuelna premijerka Ana Brnabić.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

29 Dec 2020 novosti
“ZELENI” KILOVATI NA RAČUNU DO NOVOG ZAKONA
22 Dec 2020 politika
Računi za struju veći i zbog poskupljenja naknade za zelenu energiju
13 Dec 2020 ekapija
Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača
8 Dec 2020 rts
EPS automatizuje mrežu – popravke će biti lakše, a gubici manji
8 Dec 2020 ekapija
Kovin 2024. dobija još jednu vetroelektranu
18 Nov 2020 novosti
ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ
18 Nov 2020 ekapija
Sledeće godine počinje izgradnja vetroparka Bašaid kod Kikinde
16 Nov 2020 bbc
Srbija, ugalj i životna sredina
6 Nov 2020 b92
Vetropark nastavlja da se širi - uskoro i pogon "Pupin"