elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

10 Dec 2020 - nova - Srbija dobila još punjača za električne automobile

Srbijom trenutno krstari oko 200 registrovanih električnih automobila i oko 1.500 registrovanih hibrida. Ali, da bi vožnja na struju zaživela kod nas, neophodan je razvoj odgovarajuće infrastrukture. Jedna od glavnih stavki su elektro-punjači kojih trenutno u Srbiji ima oko 200. Novost je da je nedavno postavljeno još ovih punjača, a aktivirana je i posebna aplikacija za njihovo lakše pronalaženje i korišćenje.

Zemlje širom sveta kroje svoje zakone kako bi električna energija postala primarni, pa čak i jedini pogon vozila. Najčešća sredstva za ostvarenje tih težnji predstavljaju zabrana kupovine dizelaša i benzinaca, pooštravanje propisa o izduvnim gasovima i ograničenja kretanja pojedinih kategorija vozila zbog njihovog „zagađujućeg” svojstva.

Da bi se vožnja na struju dodatno popularizovala, vlasnici električnih automobila imaju olakšice kao što su oslobođenje od taksi na uvoz i kupovinu, porez na dodatu vrednost i putarine. U pojedinim zemljama imaju pravo i na korišćenje saobraćajnih traka za autobuse i ne plaćaju parking.

Zaključno sa 2019. godinom, broj automobila na elektropogon u čitavom svetu iznosio je 7,2 miliona.

Poređenja radi, 2010. godine bilo ih je samo 17 hiljada.

Trendom ipak nisu obuhvaćeni isključivo oni, već se „elektrifikuju” i javni i kamionski prevoz.

Iako Srbija po ovom pitanju kaska za zapadom, održivi transport se lagano popularizuje i kod nas, prvenstveno kroz subvencije za električna i hibridna vozila. Ali ima tu još posla

Za razliku od benzinskih pumpi, električnih punjača nema na svakom ćošku, međutim i ova situacija se polako menja. Spisak elektropunjača može se naći na internetu, a sada postoji i posebna platforma Charge&Go za lakše pronalaženje punjača, koja pored Srbije obuhvata i komšijske zemlje.

Naime, ko vozi električni automobil u Srbiji putem aplikacije može da pretraži najbliže elektropunjače u mreži, kao i upražnjene stanice za punjenje, a čak se može i rezervisati određeni punjač.

U ovoj mreži su i novi punjači koji se nalaze u okviru Gazprom benzinskih stanica na auto-putu Novi Sad-Beograd, Velika Plana, Stari Banovci i ispred kompanija Termovent u Kladovu, kao i ABB u Beogradu. Pomenuti punjači na auto-putu su od 50 kW za DC i 22 kW za AC.

Uskoro se očekuje i pet punjača u TC Plaza u Kragujevcu, kao i pet punjača u TC Promenada u Novom Sadu. A, do kraja meseca biće ugrađeno još šest u CNG habu u Banovcima (3 su snage 175 kW a preostala tri od 54 kW). Inače svaki punjač ima dva priključka, odnosno dva punjačka mesta.

Svi pomenuti punjači su vidljivi na platformi a zahvaljujući roming vezi, ova aplikacija omogućava korišćenje i više od 100.000 punjača u Evropi.

U tih 200 punjača koliko ih trenutno ima u Srbiji, nalaze se i četiri superpunjača kompanije Tesla, koji su instalirani početkom godine na parkingu robne kuće Ikea u Beogradu. A kako je najavljeno iz Puteva Srbije, očekuje se i širenje kapaciteta za punjenje po domaćim auto-putevima.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

19 Jan 2022 radiostoplus
Srbija mora u energetsku tranziciju
10 Nov 2021 medija centar
ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
15 Okt 2021 b92
Kupuju li građani Srbije električne automobile?
10 Okt 2021 bbc
Kako možete da postanete kupac-proizvođač
18 Avg 2021 telegraf
Srbi sve više voze na struju
1 Jun 2021 ekapija
Planovi za proizvodnju zelenog vodonika u Prahovu
29 Maj 2021 ekapija
Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
5 Mar 2021 srbijadanas
KADA ĆE SRBIJA PREĆI NA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE?
6 Jan 2021 kurir
SUBVENCIJE: Uz pomoć države električni automobil i za 15.000 evra!