elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

23 Jun 2020 - b92 - Postrojenje u TENT smanjiće emisiju sumpor dioksida

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje na Termoelektrani Nikola Tesla A deset puta će biti smanjenja emisija sumpor dioksida. To, će pored čistog vazduha za Obrenovčane, garantovati i produžetak rada ove termoelektrane, rekao je vd direktora EPS-a Milorad Grčić. Postrojenje vredno 217 miliona evra koje grade Hitači-Micubiši i užičko Jedinstvo trebalo bi da bude u funkciji od maja 2023. godine.

Grčić je tokom obilaska radova rekao da je ovo najveći ekološki projekat u Srbiji, dok je u EPS od njega veća investicija u izgradnju trećeg bloka termoelektrane u Kostolcu.

Najavio je i da će do kraja godine biti otvoreno i treće veliko gradilište EPS-a, a to je nakon ulaganje u Kolubaru B u Kaleniću.

"Sva tri krupna projekta pokazuju da Srbija, Vlada i Vučić imaju politiku da EPS mora da se ojača i da EPS mora da se proširi", rekao je on.

Dodao je da je važno da je EPS potpisao ugovor u Republici Srpskoj o zajedničkom ulaganju u izgradnju tri hidroelektrane od po 120 megavata na Gornjoj Drini što je prvo takvo ulaganje posle govoto 40 godina.

"Sve ovo pokazuje da Srbija u energetskom smislu ima ozbiljnu stabilnost i ozbiljnu budućnost", rekao je on.

Grčić je najavio da će ove godine biti raspisan i tender za revitalizaciju blokova A1 i A2 u TENT-u i da će tako biti sačuvana ukupna snaga od 450 megavata koja je ranije bila planirana za potpuno gašenje.

"U sklopu revitalizacije ta dva bloka biće urađen i projekat za odsumporavanje", dodao je.

Predsednik opštine Miroslav Ccučković rekao je da je Obrenovac najveće gradilište u Srbiji gde je već uloženo 500 miliona evra u auto-put, investiciju Meite i most preko Kolubare i Save.

"Drugih 500 miliona evra ulaganje je na termoelektrani a jedan od projekata je i ovaj ovde koji će trajno definisati zdravu životnu sredinu u Obrenovcu, i trajno definisati nova radna mesta i postojanje ovog našeg giganta za minimalno pet decenija", rekao je Čučković.

Dodao je da će Obrenovac EPS-ovim ulaganjima dobiti luku koja će biti novi potencijal za razvoj opštine.

"Svi graditelji koji su danas ovde rade za budućnost mališana koji su sada u osnovnoj školi, koji će svoj posao pronaći u termoelektrani u budućnosti", rekao je Čučković.

Ocenio je da ovakve investicije doprinose da Srbija ostane energetski nezavisna zemlja koja sama pravi svoje planove.

Predsednik sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević rekao je da je fabrika za odsumporavanje rezultat decenijske borbe i odgovor na zahteve Evropske unije ispostavljene Srbiji i EPS-u.

"Mi pokušavamo da budemo reprezentativna firma u Srbiji, na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi i nadam se da će EPS izgradnjom ovakvih fabrika, ekološkim čišćenjem naći svoje mesto pod suncem u EU jednog dana", rekao je on.

Zahvalio je direktoru Grčiću i predsedniku Vučiću koji su, kako je ocenio, najzaslužniji za prosperitet u EPS.

"EPS je žila kucavica i ova Vlada je to prepoznala bolje nego sve druge ranije ali to ne znači da treba da se opuste, a sindikat je tu da ih kontroliše da rade još bolje", rekao je Đorđević.
VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

22 Feb 2021 politika
Energetska zajednica protiv subvencija termoelektranama
7 Feb 2021 novosti
EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini
29 Jan 2021 ekapija
RETROSPEKTIVA 2020 - KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA
29 Dec 2020 rtv
Distributivni deo EPS-a zvanično odvojen od Elektroprivrede Srbije
1 Dec 2020 rtv
Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B
16 Nov 2020 bbc
Srbija, ugalj i životna sredina
11 Nov 2020 danas
EPS mora i može bolje
22 Okt 2002 rtv
Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone
18 Jul 2020 novosti
TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan