elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

18 Jun 2020 - ekapija - Podrška iz PKS promenama regulative u oblasti OIE

Grupacija za obnovljive izvore energije (OIE) Udruženja za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije je podržala projekat "Support for the Implementation of Renewable Energy Auctions in Serbia" koji je na zahtev Ministarstva rudarstva i energetike pokrenula Evropska banka za obnovu i razvoj. Cilj projekta je obezbeđivanje podrške državnim institucijama u procesu prelaska Srbije sa modela feed-in tarifa na aukcije i feed-in premije u oblasti podsticaja obnovljivih izvora energije koji bi trebalo da rezultuje preporukom ministarstvu za plan aukcija i kompletan regulatorni, finansijski i institucionalni okvir sa predlogom modela novog ugovora za proizvođače iz ove oblasti.

Potpredsednik grupacije za OIE Privredne komore Srbije Miloš Colić kaže da je pozitivno što se vidi namera Vlade Srbije da, na valjan način pripremi regulativu, i uvede aukcijski sistem.

- To je vrlo kompleksan posao i dobro je da je Ministarstvo rudarstva i energetike prepoznalo Evropsku banku za obnovu i razvoj kao partnera i podršku za ovaj posao. Kao neko ko je radio na razvoju četiri vetroparka u Srbiji, spreman sam, kao i moje kolege, da pomognem znanjem i iskustvom, pa smo osetili potrebu da i kroz grupaciju za OIE takav signal pošaljemo. Sledeći naš korak je predlog da organizujemo okrugli sto o ovoj temi. Mnoge evropske države su usvojile novu regulativu, Hrvatska je nedavno usvojila kvote za aukcijski model, te se nadam da će intezivan rad na regulativi u Srbiji početi posle izbora. Obnovljivi izvori više nisu alternativa, oni su budućnost i sigurnost energetike - rekao je za eKapiju Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions, koja upravlja vetroparkovima Kovačica i Čibuk.

Inače, članovi Grupacije su visokostručni pojedinci koji su pored izuzetnog iskustva i nivoa profesionalnog znanja takođe i dobitnici nagrada Poslovni lider i Poslovni uspeh koje Privredna komora Srbije dodeljuje najuspešnijim privrednicima kao i najinovativnijim i praktičnijim poslovnim rešenjima u privredi cele zemlje.

Grupacija je usvojila i inicijativu kojom podržava početak rada na kreiranju nove pravne regulative u oblasti obnovljivih izvora energije i stavila na raspolaganje znanje i iskustvo svojih članova kao potencijalnu pomoć Ministarstvu rudarstva i energetike u procesu stvaranja novog pravnog okvira.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

18 Nov 2020 novosti
ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ
18 Nov 2020 ekapija
Sledeće godine počinje izgradnja vetroparka Bašaid kod Kikinde
16 Nov 2020 bbc
Srbija, ugalj i životna sredina
11 Nov 2020 danas
EPS mora i može bolje
22 Okt 2002 novaekonomija
Termoelektrana Kostolac A u "penziju" ide tek 2038. godine
21 Okt 2020 blic
MMF: KILOVATI TREBA DA POSKUPE
16 Okt 2020 danas
Aukcijska kupovina struje iz OIE poštenija i bolja za potrošače
12 Okt 2020 rts
Srbija nedovoljno koristi zelenu energiju
21 Sep 2020 021
Male elektrane - profit ogroman, a poslovni rizik minimalan