elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

5 Avg 2019 - politika - Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu

Na reci Đetinji u Užicu pre 120 godina postavljeni su temelji najstarije srpske hidrocentrale, elektrane „Pod gradom”, čije mašine i sada mogu da proizvode struju. Ona je Teslin prvenac na našim prostorima, prva u ovom delu Evrope napravljena po principima naizmeničnih struja slavnog naučnika, ponos Elektroprivrede Srbije u savremeno doba.

Kao eksponat u užičkom muzeju, u okviru postavke „Užice nastanak i razvoj”, čuva se kraljev mesingani čekić. To je za svečanu priliku naročito napravljena alatka kojom je kralj Aleksandar Obrenović, kako se može pročitati na tabli pred centralom, postavio 1899. godine kamen temeljac prve elektrane. Ona je počela s radom 1900, samo četiri godine posle hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, gde su Teslini naizmenični principi prvi put primenjeni.

Duga užička elektroistorija prve stranice je ispisala voljom i novcem užičkih preduzetnika, akcionara Tkačke radionice. Inicijator izgradnje hidrocentrale bio je profesor beogradske Velike škole Đorđe Stanojević, upoznat s Teslinim tadašnjim izumima. On je kao najbolje rešenje za pogon tkačnice predložio da se snaga Đetinje pretvori u energiju, što je do tada na našim prostorima bilo nepoznato. Preduzetnici-akcionari smelo su tu novotariju i poslovni rizik prihvatili, uloživši velike pare u poduhvat.

Konačna odluka o podizanju centrale doneta je na skupštini akcionara Tkačke radionice 28. marta 1899. Projekat elektrane, brane i jaza izradio je inženjer Aćim Stevović, a graditelj bio Josif Granžan, preduzimač iz Niša. Radilo se i neumorno gradilo, iako je narod užički pričao da je „ta rabota postavljena na pogrešnoj osnovi i ko je još video da od vode postane vatra i da preko žice kroz tavan prođe vatra u sobu, a da ne zapali kuću”.

Profesor Stanojević je elektroopremu nabavio u Berlinu od firme „Simens Halske”. Do Kragujevca je prevezena vozom, a odatle preko planina s mukom do besputnog Užica, ojačanim volovskim kolima s tri zaprege.

Gradnja centrale prvenca završena je na Ilindan 1900. godine. Tkačnica je dobila jeftin izvor energije, a sijalice su obasjale varoške ulice i prva domaćinstva. Užičani su tada srećno uzvikivali: „Sinu viđelo iz rijeke.” Sabrano je na kraju da je ceo objekat centrale, brane i jaza s mašinama, opremom i gradskom mrežom koštao oko 250.000 tadašnjih dinara u srebru.

Prva hidroelektrana struju je proizvodila gotovo neprekidno u svojoj dugoj istoriji, čak i u vremenima okupacije. Obnovljena je 2000. godine, pa i sada, iako je muzej dostupan posetiocima, njene prastare mašine mogu da proizvode električnu energiju. To, istina, ne rade, jer poslednjih godina EPS obavlja dogradnju jednog njenog dela radi dodavanja novog agregata, za veću proizvodnju struje. Bilo je zamerki Užičana zašto se taj objekat velike vrednosti, star više od veka, tako dograđuje i ne čuva u izvornom obliku, ali je dogradnja već privedena kraju. Ovaj novi deo autentično je uklopljen u davnašnji izgled zgrade. Doznajemo da će verovatno s početka jeseni novi agregat proraditi i zajedno sa starim mašinama u najstarijoj elektrani (čije je spoljno uređivanje sasvim pri kraju) proizvoditi struju.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

26 Okt 2020 kurir
HE Vučje na listi najvažnijih svetskih dostignuća iz oblasti tehnike
3 Avg 2020 blic
Izgradnja TESLINOG ČUDA NA ĐETINJI pre 120 godina podelila Užičane
3 Nov 2019 novosti
U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
5 Avg 2019 politika
Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
26 Feb 2019 ems
Povezujemo snagu vetra
17 Dec 2018 danas
HE Vučje zaštićen spomenik kulture
5 Jan 2018 danas
Nikola Tesla: Začetnik ere naizmenične struje
7 Okt 2017 b92
Ovo će biti jedna od najboljih godina za EPS
5 Jun 2017 juzne vesti
Hidrocentrala "Vučje" duže od veka proizvodi struj