elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

6 Maj 2018 - 021 - Struja se krade i na radijatorima

Specijalizovane ekipe radnika elektrodistribucija širom Srbije otkrile su prilikom poslednje kontrole da se struja ne krade samo preko klasičnih brojila, koja mere potrošnju u bojleru, veš mašini, frižideru i drugim kućnim aparatima, već i na mernoj grupi. Odnosno, kod onih potrošača koji su grejanje prebacili na posebno brojilo – na mernu grupu.

Za uvođenje posebnog brojila, odnosno merne grupe odlučuju se mahom oni potrošači koji su razveli radijatore po kući i greju ih na struju, tako da se njima potrošnja očitava u vreme grejne sezone, piše Politika.

Prilikom kontrole, otkriveno je da su u kući pripremljenoj za izdavanje četiri radijatora priključena na mernu grupu topla, ali se njihova potrošnja nije videla. Proverom je utvrđeno da je reč o krađi struje i to pomoću paralelnog voda za napajanje utičnica za grejanje. Brojilo je odmah demontirano i kuća je ostala bez struje.

Istog dana, radnici koji su kontrolisali potrošnju u Valjevu demontirali su četiri brojila gde je kod jednog od njih bio postavljen jak magnet koji je sprečavao tačno merenje potrošnje električne energije - što je, inače, i najčešći način krađe struje u Srbiji. Specijalizovane ekipe na teren izlaze ne samo po anonimnim prijavama, već i zbog činjenice da je sve više onih potrošača kojima je samo pre nekoliko dana isključena struja zbog krađe ili neplaćanja, a oni se ubrzo ponovo nelegalno priključuju.

EPS-ove ekipe pod lupu stavljaju i sve one čija potrošnja neobično varira u poređenju s prethodnim mesecom, ili u odnosu na isti period prethodne godine, što je alarm da je najverovatnije reč o krađi.

Samo u prva dva meseca ove godine, ekipe distributera u Kraljevu otkrile su 52 krađe u dva objekta kolektivne gradnje, gde su samovlasno priključena 23 merna mesta, a u drugom 13. U preostalih 12 akcija izvršeno je 292 kontrole, a osim neovlašćene potrošnje na osnovu koje je obračunato oko 7,8 miliona dinara štete, utvrđeno je i 99 nepravilnosti u radu brojila.

Prošle godine je ukradeno struje u vrednosti od 8,5 miliona evra, od čega se 65 odsto ukupnog iznosa odnosi na domaćinstva. Preračunato, domaćinstva su "Elektroprivredu Srbije" po tom osnovu oštetila za 658,6 miliona dinara, dok je ostalim kradljivcima fakturisano 367,4 miliona dinara.

U ovom javnom preduzeću kažu da su tokom 2017. godine otkrili 6.762 slučaja neovlašćenog trošenja struje, od čega su domaćinstva 6.091, a ostali 671. Zbog činjenice da se radi o krivičnom delu, EPS nema pravo da objavljuje imena kradljivaca, ali u saradnji s policijom intenzivno radi na otkrivanju počinilaca.

Protiv lopova se podnose krivične prijave i oni se isključuju s mreže, a u EPS-u su sigurni da bi krađe bilo mnogo manje da je kaznena politika oštrija.

Kako tvrde, kradljivce ohrabruje odlaganje krivičnog gonjenja, dugotrajni sudski procesi, koji se razvuku i na nekoliko godina, ali i blage sankcije jer su presude često oslobađajuće ili se izriču uslovne kazne, zbog čega je EPS tražio pooštravanje kaznene politike. To se posebno odnosi na zaposlene koji učestvuju u krađi.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

8 Jul 2021 pcpress
Solarna energija: Struja na Sunce
8 Jan 2020 021
Naplata struje u 2019. rekordna - 101 odsto
1 Mar 2019 nmagazin
Na 76 odsto reka na Balkanu ne graditi MHE
5 Nov 2018 danas
Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
18 Maj 2018 rts
U zatvor zbog krađe struje
6 Maj 2018 021
Struja se krade i na radijatorima
28 Jan 2018 politika
Krađa struje teška 8,5 miliona evra
3 Dec 2017 021
EPS traži veće kazne za kradljivce struje
29 Avg 2017 danas
EPS izmišlja krađu struje na neispravnim brojilim