elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

6 Jul 2015 - politika - Teslino Užice

Ponos i seta uvek obuzmu Užičane kad se kakvim događajem istakne ovdašnja prva hidrocentrala na reci Đetinji, neumorna “stara dama” koja i u svojoj 115. godini struju proizvodi. Ne kriju ponos Ere što su njihovi preci videli dalje od drugih, što je baš ovde u osvit 20. veka napravljena elektrana po principima polifaznih struja velikog Nikole Tesle: prva takva na Balkanu, druga u Evropi, treća u svetu. Te 1900. godine u ovom gradu su glavnu reč vodili smeli stvaraoci, pomognuti od države – kralj Aleksandar je postavio kamen temeljac za ovu elektranu. Danas bi takav tehnološki iskorak, porede znalci, bio kao kad bi ovde pravili najsavremenije kompjutere, čipove, lasere, sam vrh tehnologije.

Zato je seta češće osećanje ovovremenih Užičana, jer se odavno više tako ne prednjači. Ni tehnološki ni u čemu drugom.

Oni što se ne mire sa zaostajanjem ovog grada, sve izraženijim poslednjih decenija, rešili su da bolje istaknu tu povezanost Užica i Nikole Tesle. Raznim dešavanjima da genija približe Đetinji i centrali-prvencu uz koju mu je podignut spomenik, a grad trajno vežu za Teslino ime. Ide se dotle da neki ozbiljno predlažu usvajanje naziva Teslino Užice. „Kad je moglo nekad da bude Titovo, što ne bi bilo i Teslino. Više mu priliči, genije je živeo pre maršala. Vratila bi se tako, i ona stara registracija TU”, kažu Ere, sasvim ozbiljno.

Dok za ime grada vremena ima, ponestaje ga za organizovanje dešavanja u čast Tesle povodom njegovog rođendana i Dana nauke u Srbiji 10.jula. Tu Užičani nameravaju da se iskažu, spremaju događaj nazvan „Tesla na Đetinji”. Organizatori su grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu i Udruženje „Srpski krivak”.

– Pripreme za tu manifestaciju privodimo kraju. Spremamo za 10. jul niz sadržaja, govoriće ugledni gosti, stiže i „Lebdeći Tesla” – najavljuje za naš list novinarka Jelena Božović, koja je na čelu organizacionog odbora tog događaja.

Za sada se zna da će „Tesla na Đetinji” početi otvaranjem izložbe u užičkom Muzeju: o Tesli i njegovoj zaostavštini, gradnji prve hidrocentrale, ulozi profesora Đorđa Stanojevića koji je Tesline ideje ovde pretočio u delo, o vremenu kad su začuđeni Užičani govorili „Sinu viđelo iz rijeke”... Sledi u užičkom Malom parku otkrivanje bronzanog spomen-obeležja geniju nazvanog „Lebdeći Tesla”, rad akademskog vajara prof. dr Dragana Radenovića. To znamenje je za ovu priliku autor pozajmio Užičanima i biće jedno vreme postavljeno na tom prostoru.

– Važni sadržaji su i pred najstarijom hidrocentralom u večernjim satima. Tu se održavaju dva predavanja: na temu „Tesla i 21. vek” govoriće prof. dr Božidar Radenković, a o Tesli i Nobelu novinar i publicista Stanko Stojiljković. Očekujemo dolazak našeg naučnika dr Vladimira Rekovića iz CERN-a, čije su predavanje o otkriću božje čestice pre dve godine s pažnjom slušali užički gimnazijalci, da bi im kasnije on bio domaćin kad su posetili taj institut u Ženevi. U umetničkom delu programa učestvuju Braća Teofilović, mladi iz Etno-udruženja „Zavičaj” iz Zlakuse, izvođači srpskih junačkih pesama uz gusle kakve je i Tesla voleo i drugi – nabraja Jelena.

Među onima koji su dali ideju za približavanje Tesle Užičanima je dugogodišnji urednik u „Politici” Stanko Stojiljković, koji je član organizacionog odbora skupa „Tesla na Đetinji”. On je te svoje zamisli obrazložio gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću, pa naišao na podršku. – Predstojeći događaj „Tesla na Đetinji” samo je uvod u veća dešavanja naredne godine. Tada ćemo u Užice, u čast 160. godine rođenja Nikole Tesle, pozvati najpoznatije strane i domaće stručnjake koji proučavaju delo našeg velikana, održati veliki međunarodni skup sa mnoštvom pratećih dešavanja. A što se tiče imena grada Teslino Užice, podržavam ga i smatram da za to treba pokrenuti postupak. Ima li ičeg prirodnijeg? Ovo bi ujedno bio prvi i jedini grad u svetu s Teslinim imenom – ističe Stojiljković.

Vreme će, naravno, pokazati kakva je sudbina te zamisli, budući da već na početku ima i opreznih koji smatraju da je jedan pridev („Titovo”, koga su skinuli pre dve i po decenije) bio dosta Užicu, te da je realnije Nikoli Tesli posvetiti jedan deo grada. Možda baš onaj gde je hidrocentrala (tu je po njemu nazvano šetalište pored reke). No ne sede skrštenih ruku ni zagovornici Teslinog Užica, koji su već napravili prototip registarske tablice na kojoj je oznaka grada TU, a umesto brojeva stoji „Tesli u čast”.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

7 Feb 2021 novosti
EPS nastavlja velika ulaganja i u 2021. godini
7 Jan 2021 srbijadanas
Na današnji dan preminuo je Nikola Tesla
10 Dec 2020 nova
Srbija dobila još punjača za električne automobile
1 Dec 2020 rtv
Počela gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT B
26 Okt 2020 energetikanet
Japanska rješenja za TE Nikola Tesla B
22 Okt 2002 rtv
Sistem EPS-a stabilan uz primenu svih mera protiv korone
13 Jul 2020 danas
Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
10 Jul 2020 rtv,dnevnik,ee
Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla
24 Jun 2020 mondo
EPS se drži dobro, nema šteta od poplava