elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

18 Avg 2014 - balkan - O energetskoj efikasnosti

- Nedavna ocena ekonomskih stručnjaka u Srbij (Fiskalni savet Srbije, jula 2014.) da je za održanje domaće elektroprivrede neophodno povećanje cene struje za 15 odsto - izazvala je burne reakcije u srpskoj javnosti. Negativna reakcija građana zasniva se, uglavnom, na činjenici da je standard stanovništva izuzetno nizak i da oni ne mogu da podnesu ovo poskupljenje. U burnoj diskusiji koja se oko toga vodi ovih dana niko još nije pomenuo neophodnost poboljšanja energetske efikasnosti u zemlji, odnosno potrebu da se smanji potrošnja struje u domaćinstvima, koja je inače izuzetno velika. Prema oceni iz EPS-a, velika potrošnja struje u domaćinstvima dolazi najviše od korišćenja struje za grejanje stambenih prostorija – što je izuzetno neracionalno. (Inače, po oceni US DOE iz gornjeg dokumenta, u američkim domovima se oko 45 odsto energije troši na zagrevanje stambenog prostora!)

Štednja struje, uz povećanje njene cene, je očigledno jedino rešenje za tešku situaciju u kojoj se danas nalaze kako domaća elektroprivreda tako i srpski građani. Cena struje u Srbiji je, i pre velikih i razornih poplava tokom 2014. godine, postala najniža u Evropi - niža je za 30 odsto od najnižih cena u okruženju (Makedoniji, Bosni) a za 50 odsto do pet puta je niža od cena struje u zemljama Evropske unije. Ova cena je zapravo postala neekonomska i preti normalnom funkcionisanju Elektroprivrede Srbije.

Srpska Vlada bi trebalo da uputi građanima poziv na štednju struje – kao što su to, u obliku liste preporuka, već odavno učinile Evropska komisija i niz centralnih, provincijskih i gradskih vlada širom sveta. Detaljne preporuke za štednju struje su, isto tako, svojim potrošačima uputile i brojne elektroenergetske kompanije.

Na šta se odnose preporuke iz sveta i kolike su moguće uštede struje

Preporuke za štednju ukupne energije u domaćinstvima, i električne energije posebno, odnose se na efikasnije korišćenje kućnih aparata i smanjivanje gubitaka toplote iz stanova i porodičnih stambenih zgrada.

Među kućne aparatie koji u najvećoj meri - posle zagrevanja stanova ukoliko se greju na struju - troše električnu energiju spadaju bojler, veš-mašina, šporet i frižider, a značajnu potrošnju vuče i osvetljenje u stanovima. Ovome bi trebalo dodati i razne druge aparate u kući koji imaju teško uočljivu potrošnju, takozvani ‘phantom loads’ (gadgetry: televizor, kompjuter, muzički uređaji i sl.) i koji, ako stoje na ‘standby’, odnosno nisu potpuno isključeni, mogu da troše čak 6-10 odsto kućne struje i kada se ne koriste aktivno.

Ovde bi trebalo posebno pomenuti neke od predloga iz sveta za štednju struje prilikom upotrebe ovih kućnih aparata:

- Veš-mašina:

Najveći američki snabdevač strujom Duke Energy & Progress Energy preporučuje pranje rublja hladnom vodom, čime se štedi oko 40 odsto potrošnje struje u odnosu na pranje sa zagrevanjem vode. Oni kažu da deterdžent za pranje u tom slučaju radi podjednako dobro kao i kod pranja sa vrelom vodom.

Isti predlog za pranje hladnom vodom radi štednje struje daje i vlada pokrajine Viktorija, u Australiji;

Britanski Energysaving Trust preporučuje pranje vodom na temperaturi od 30 stepeni, a Evropska komisija predlaže izbegavanje predpranja uz obavezno korišćenje samo pune mašine kao i prirodno sušenje rublja (bez zagrevanja vazduha);

- Bojler:

Prema oceni američkog ministarstva energije (DOE) bojler za zagrevanje vode je treći po redu kućni potrošač energije (odnosno struje, ako nju koristi za zagrevanje vode).

Većina predloga za smanjenje potrošnje struje prilikom korišćenja bojlera traži smanjivanje temperature vode do 60 stepeni i njegovo isključivanje ukoliko niste kod kuće nekoliko dana. Gore pomenuti američki Duke&Progress Energy predlaže još niže maksimalne temperature za zagrevanje vode u bojleru – oko 50 stepeni C (120 degrees Fahrenheit).

- Frižider:

Prema nekim merenjima frižider više troši struju kada je prazan nego kad je pun (mada ovakav zaključak i preporuke stim u vezi nemaju značaja za dobar deo stanovništva u Srbiji). Frižider je ipak jedan od većih potrošača kućne struje pa je štednja u njegovom korišćenju značajna.

Tako, naprimer, provincijska vlada Viktorije u Australiji predlaže da se, radi smanjenja potrošnje struje, frižider drži na temperaturi od 4-5 stepeni Celzijusa a hladnjak u njemu na -15 do -18 stepeni.

- Osvetljenje stanova:

Osvetljenje stanova isto tako vuče znatan deo potrošnje struje, pa se sve više prelazi na korišćenje LED sijalica koje troše oko 75 odsto manje struje.

Zbog primedbi u Srbiji da je cena ovih sijalica visoka, treba napomenuti da nije neophodna zamena svih sijalica u stanu sa LED sijalicama - da bi se njima ostvarila ušteda u potrošnji struje. Sijalica u dnevnoj sobi, naprimer, zimi gori petnaest do dvadeset puta duže (pet do šest sati dnevno) nego u čisto spavaćoj sobi, hodniku ili kupatilu (deset do dvadeset minuta) - što znači da se i sa jednom ili dve LED sijalice može ostvariti značajna ušteda u potrošnji struje.

- Zagrevanje stanova i toplotni gubici:

Na zagrevanje stanova ide gotovo polovina ukupno utrošene energije u domaćinstvima pa su zato uštede u tom delu najveće. Iako mere za pojačavanje termoizolacije stanova/kuća traže najveće izdatke, značajne uštede se mogu postići i bez ikakvih dodatnih troškova ili sa minimalnim investicijama.

Najveće uštede u potrošnji toplotne energije zimi (uglavnom struje u Srbiji) dobijaju se boljom termoizolacijom spoljnih zidova, plafona i podova, odnosno ugradnjom kvalitetnijih prozora i spoljnih vrata. Oko polovine ukupnih gubitaka energije ide preko spoljnih zidova i prozora a oko 25 odsto gubitaka ide preko plafona.

Ono što gotovo sve preporuke za štednju energije pominju je potreba za boljim zaptivanjem/dihtovanjem prozora tj. prozorskih krila (trakama, silikonom) i pojačavanje prozorskih stakala (zamenom tanjih stakala debljim); treba pomenuti i mogućnost ugradnje spoljnih kapaka (grilja), ponekad čak i naknadnu ugradnju još jednog zastakljenog krila (za trostruko zastakljivanje).

Za područja sa jakim vetrom (kao što je, naprimer, beogradska košava) čak i najjeftije zaptivanje prozora trakama i silikonom donosi značajne uštede u grejanju a čak i samo nekoliko slojeva običnog novinskog papira na tavanu porodičnih kuća daje osetne efekte poboljšanja.

- Zimski režim korišćenja stambenih prostorija

Sve do Drugog svetskog rata spavaće sobe se čak i u tada razvijenoj Francuskoj nisu zagrevale zimi a isti režim korišćenja prostorija vladao je, uglavnom, u celoj Evropi.

Ovo današnjem gradskom stanovništvu u Evropi može da izgleda čudno ali taj režim korišćenja danas preporučuju lokalne vlade u nekim zemljama, posebno onim koje nisu bogate električnom energijom. Gradska vlada Kejptauna, naprimer, u svojim preporukama “Deset načina za štednju električne energije”, preporučuje hlađenje i zagrevanje samo prostorija za boravak.

Primeri preporuka iz sveta za štednju struje:

Predlozi za smanjivanje potrošnje energije, i struje posebno, imaju u raznim zemljama i sličnosti i razlike – u zavisnosti od standarda stanovništva, razvijenosti zemlje kao i energetske snabdevenosti i lokalnih klimatskih karakteristika.

Da pomenemo na prvom mestu primer Evrope: Domaćinstva u Evropskoj uniji su smanjila potrošnju (svih oblika) energije za 15,5 odsto u periodu od 2000. do 2011. godine (2), a sama EU je inače usvojila i plan za povećanje energetske efikasnosti - odnosno štednju svih oblika energije u svim sektorima – zbirno za 20 odsto do 2020. godine (kao deo energetskog plana 20-20-20). (3)

- Evropska komisija je, inače, građanima uputila i listu predloga za smanjivanje potrošnje energije (čime se ujedno smanjuje i ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte tj. GHG - greenhouse gases) gde navodi: (4)

- Smanjite grejanje: smanjivanje temperature za 1 stepen Celzijusa može da smanji vaš kućni račun za energiju za 5-10 odsto;

- Programirajte termostat: stavite nisku temperaturu noću i kada niste kod kuće; ovo može da smanji vaš račun za grejanje za 7-15 odsto;

- Ojačajte stakla na vašim prozorima;

- Postavite dobru kućnu termoizolaciju;

- Kupite energetski efikasnije kućne aparate;

- Regulišite temperaturu vode u bojleru, da ne bude viša od 60 stepeni Celzijusa;

- Koristite mašinu za pranje veša samo kada je puna; ne uključujte predpranje; koristite prirodno sušenje (bez zagrevanja vazduha – prim.)

- Velika elektro-energetska kompanija iz SAD (Duke Energy & Progress Energy) u preporukama naslovljenim sa ‘100 načina da štedite energiju kod kuće’ nudi uredno poređanu listu ušteda struje koja obuhvata grejanje, hlađenje, kućne uređaje, zagrevanje vode, elektroniku, prozore i krovove. (5)

Posebno su interesantni njihovi predlozi da se zbog štednje struje, u mašini za veš koristi isključivo hladna voda, kao i da se temperatura u bojleru drži na oko 50 stepeni (120 degrees Fahrenheit).

- Britanski sajt posvećen štednji energije je napravio interesantan predlog za mere štednje energije koje je podelio u tri grupe: mere koje neznatno koštaju, mere sa umerenim troškovima i mere sa nešto većim troškovima za smanjivanje potrošnje struje. (6)

- Preporuke domaćinstvima za štednju struje od strane vlade provincije Viktorija, iz Australije, naslovljene sa ’10 načina za štednju struje’, tražile bi nešto detaljnija objašnjenja, ali ovde navodimo samo pregled tema koje obuhvataju: (7)

Koristi prednost tvog Smart meter –a
Zatvori vrata i navuci zavese
Podesi svoj kućni termostat
Isključi hlađenje kad nije neophodno
Peri rublje hladnom vodom
Podesi efikasno svoj frižider – na 4-5 stepeni Celzijusa i hladnjak na -15 do -18 C
Uradi termoizolaciju krova
Koristi energetski efikasne sijalice
Isključi u potpunosti električne uređaje kad ih ne koristiš (oni utroše 10% struje kad su na standby)
Štedi energiju u kuhinji

- Pošto su predlozi mera za stednju struje javni dokumenti mogu se u većem broju naći na Internetu ako se u pretraživacu Google.com upiše, naprimer – tips on how to save electricity – ili – saving electricity at home – ili nekim sličnim terminima.

Štednja struje u Srbiji

Ovogodišnje nevreme u Srbiji potopilo je velike kopove uglja pa će Srbija, odnosno Elektroprivreda Srbije, biti prinuđena da uveze bar 20 odsto zimske potrošnje struje. Pošto su velikoprodajne zimske cene struje u Evropi zapravo više od maloprodajnih cena struje u Srbiji (u EU je taj odnos od 1:2 pa naviše), EPS će zapasti u gubitke, pa je zato rast domaćih cena struje za domaćinstva neizbežan (ukoliko se ne ide na potpumo urušavanje EPS-a).

S obzirom na danas enormno visoku potrošnju električne energije u srpskim domaćinstvima, posebno za zagrevanje stanova (što je posledica višegodišnje politike niskih i neekonomskih cena struje), postoji i znatna rezerva da se ta potrošnja smanji bez nekih većih ulaganja. Ovo smanjivanje potrošnje struje moglo bi da se ostvari u skoro istom procentu za koliko se planira minimalno poskupljenje struje – oko 15 odsto – što bi omogućilo da mesečni računi građana ostanu praktično isti.

Ovo bi, sa druge strane, zahtevalo od građana izvesna prilagođavanja ili, eventualno, neka minimalna ulaganja, ali bi odbijanje ovoga dovelo budućnost domaćeg snabdevanja električnom energijom u krajnju neizvesnost.

Ugledajući se na primere iz sveta i iz Evropske unije, stručnjaci Vlade Srbije i EPS-a mogli bi za relativno kratko vreme da pripreme listu predloga za štednju struje u domaćinstvima. U ovaj proces mogle bi da se uključe i neke od banaka iz Srbije koje su inače u Evropi vec stekle iskustvo u kreditima za povećanje energetske efikasnosti stambenih zgrada.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

18 Jan 2022 rts
Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
14 Jan 2022 beta
EMS: Ne stopiramo Zakon o obnovljivim izvorima energije, tražimo izmene
13 Jan 2022 biznis
Nuklearke proizvode četvrtinu električne energije u EU, u Srbiji se razmatra izgradnja
13 Jan 2022 ekapija
Stopiranje Zakona o OIE znači i stopiranje puta ka Evropi
12 Jan 2022 dnevnik
Otpor OIE znak nesposobnosti; EMS: Nismo protiv zelenih energija
11 Jan 2022 rtv
EPS, EMS i AERS od ministarstva traže promenu statusa za OIE
11 Jan 2022 rts
Kako obezbediti dovoljno energenata
10 Jan 2022 b92
EMS se oglasio o stanju elektromreže Srbije
4 Jan 2022 ekapija
EPS traži izvođače za gradnju solarne elektrane Petka kod Kostolca