elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

11 Nov 2023 - blic - VELIKI JUBILEJ MALE HIDROELEKTRANE

Pre 120 godina na reci Vučjanki, u selu Vučje kod Leskovca počela je da radi mala hidroelektrana koja električnu energiju proizvodi i danas. Mala hidroelektrana „Vučje“ je druga sagrađena u Srbiji, predstavlja početak korišćenja obnovljivih izvora i ponos je „Elektroprivrede Srbije“.

To je bio jedan od pionirskih projekata profesora Đorđa Stanojevića, koji je sa leskovačkim industrijalcima 1901. godine osnovao „Leskovačko električno društvo AD“. Ova mala hidroelektrana od nedavno je proglašena i za spomenik kulture, a od 2005. godine uvrštena u program „Milesstone“ - listu objekata, pronalazaka i dostignuća od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu. Tako je elektrana „Vučje“ postala deo svetske tehničke baštine.

Te 1903. godine izgrađeni su dovodni kanal, vodozahvatna brana, zgrada centrale i mašinska hala u kojoj su bile najsavremenije mašine tog doba. Kanal dužine oko 1.000 metara, širine i dubine oko metra, uklopio se u šumovite predele i litice kanjona reke Vučjanke. S jedne strane uklesan je u stenu, a sa druge sazidan je potporni zid. Sa njegovog oboda pruža se veličanstven pogled na vodopade, virove i slapove kamene litice i na kanjon reke.

Kao i pre više od jednog veka, kada je proizvodnjom i upotrebom električne energije počelo novo poglavlјe u istoriji savremenog sveta pa i Srbije, tako je i danas proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora novo poglavlјe u kome je čovek okrenut očuvanju prirode i zdrave životne sredine. Dosadašnjim projektima „Elektroprivreda Srbije“ podržava razvoj obnovlјivih izvora energije, a planirane investicije potvrđuju put kojim se uvećava udeo zelene energije.

Prvi dalekovod u Srbiji

Do Leskovca je podignut dalekovod od 17 kilometara. To je bio prvi dalekovod u Srbiji. Na početku rada, električnu energiju je dobilo oko 700 domaćinstava, na ulicama Leskovca bilo je postavlјeno 400 uličnih svetilјki, a 12 zanatskih radionica i fabrika koristilo je električnu energiju za pogon mašina. Tada je električna energija korišćena je za potrebe čuvenih tkačnica „srpskog Mančestera“ i osvetlјavanje Leskovca.VESTI BALKAN SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti SRBIJA :

11 Nov 2023 blic
VELIKI JUBILEJ MALE HIDROELEKTRANE
10 Nov 2023 biznis
EPS nastavlja investiranje u nove kapacitete
10 Nov 2023 rts
Hidroelektrana Vučje kod Leskovca proglašena za spomenik kulture
7 Nov 2023 rtv
Srbija i Republika Srpska uskoro grade hidroelektranu Buk Bijela na Drini
25 Okt 2023 danas
Završena revitalizacija HE „Đerdap 1“
23 Okt 2023 021
Struja poskupljuje, a EPS već ima profit
12 Okt 2023 n1
Da li su reverzibilne hidroelektrane energetski dragulji Srbije
6 Okt 2023 blic
EPS ključan za ostvarivanje strateških ciljeva države
3 Okt 2023 biznis
Energetski projekti vredniji od milijardu evra

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika