elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

25 Apr 2024 - kurir - Korišćenje OIE nije pitanje izbora, već naše obaveze

U sklopu drugog po redu regionalnog ESG Adria Samita koji se održava u Tivtu upriličen je panel na temu “Vladina ključna uloga u energetskoj tranziciji”. Na konferenciji je učestvovao Ministar energetike i rudarstva u Vladi Crne Gore, prof dr Saša Mujović koji je ovom prilikom istakao da Crna Gora ima velike potencijale za hidro, solarne i vetro elektrane.

“Korišćenje ovih obnovljivih izvora nije pitanje izbora, već naše obaveze. Legislativa je veoma važna i u ovom slučaju dolazi prije svih konkretnih aktivnosti. Crna Gora trenutno ima dve vrste obaveza, kratkoročni cilj je smanjiti nivo CO2 za 55 procenata do 2030. godine, dok je dugoročni postići karbonsku neutralnost,” kazao je ministar Mujović.

Jovana Joksimović, pomoćnica ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije je istakla da je izazov što obnovljivi izvori energije nisu predvidivi.

“Radi osiguravanja dovoljno energije za građane i privredu potrebna nam je sigurnost, potreba nam je energetska održivost. Mi u Srbiji koristimo samo jednu trećinu potencijala kada je u pitanju hidro energija. Ipak razmišljamo i razvijamo projekte od kojih će prvi biti reverzibilna hidroelektrana Bistrica, planiramo da to završimo do 2031. godine, a trenutno smo u fazi studije izvodljivosti za RHE Đerdan 3,” navela je Joksimović.

Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe naglasila je koliko je EBRD pomogao Vladi Srbije da radi na zakonodavnom okviru kada su u pitanju sporazumi o kupovini električne energije.

“Odlučujući pozitivni faktor da investitori učestvuju na aukcijama je bilo određivanje kvota i najniže cene. Tako Vlada ima kontrolu ishoda i kada imate konkurenciju onda dobijate najjeftiniju struju kao rezultat, što je cilj Vlade. Ni jedna vlada ne želi da prenosi velike cene električne energije na potrošače,” kazala je Turković.

Na panelu je učestvovao i Matteo Colangeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan koji je saopštio da osim projekata u Srbiji podržavaju i aukciju u Albaniji za 200 megavata solarne energije.

“Kontinuirano tražimo i nove partnere da šire ovaj program. U Crnoj Gori negujemo dobre odnose i imamo dijalog sa crnogorskim vlastima o novom Zakonu o energetici i sasvim sigurno ćemo nastaviti na ovom putu ka aukcijama u Crnoj Gori,” ispričao je Colangeli.

Na panelu je učestvovao i Matteo Colangeli, direktor EBRD-a za Zapadni Balkan koji je saopštio da osim projekata u Srbiji podržavaju i aukciju u Albaniji za 200 megavata solarne energije.

“Kontinuirano tražimo i nove partnere da šire ovaj program. U Crnoj Gori negujemo dobre odnose i imamo dijalog sa crnogorskim vlastima o novom Zakonu o energetici i sasvim sigurno ćemo nastaviti na ovom putu ka aukcijama u Crnoj Gori,” ispričao je Colangeli.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

6 Jun 2024 seebiz
Solaris Pons pustio u rad 1000-tu sunčanu elektranu
28 Maj 2024 slobodnaevropa
Ulaganje u solarnu energiju dovelo do rekordno manjeg uvoza
23 Maj 2024 ekapija
Teško do novca za projekte izgradnje i remonta termoelektrana
13 Maj 2024 rtv
Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u procesu energetske tranzicije
26 Apr 2024 ekapija
Voda, vetar i sunce zamena za pljevaljski ugalj
25 Apr 2024 kurir
Korišćenje OIE nije pitanje izbora, već naše obaveze
15 Apr 2024 politika
Mađarska opredeljena za zelene kilovate
15 Apr 2024 seebiz
HROTE objavio natječaj za OIE vrijedan gotovo 260 milijuna eura
1 Apr 2024 aljazeera
Hoće li BiH od izvoznika postati uvoznik električne energije?

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika