elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Apr 2024 - 021 - NE Krško: Finansirana iz ratne odštete, od ideje do realizacije skoro 20 godina

Nuklearna elektrana Krško je proizvod jugoslovenskog nuklearnog programa, u vlasništvu je Slovenije i Hrvatske, a od ideje do realizacije prošlo je dosta godina.

Krško trenutno pokriva oko 20 odsto potreba Slovenije i 16 odsto potreba Hrvatske za električnom energijom, piše N1.

Prva i do sada jedina nuklearna elektrana na prostoru bivše Jugoslavije izgrađena je u Sloveniji, tri kilometara ispod gradića Krško. Izgrađena je zbog rastuće potrebe za energijom, odnosno njenog nedostataka u tadašnjim jugoslovenskim republikama Sloveniji i Hrvatskoj.

Sredstva su obezbeđena iz fonda nemačke odštete za Drugi svetski rat, po Brionskom sporazumu predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i kancelara Nemačke Vilija Branta.

Od početka istraživanja pa do starta rada elektrane u punom kapacitetu prošlo je skoro 20 godina, a negde na pola puta postavljen je kamen temeljac.

Istraživanja na Krškom polju kao potencijalne lokacije počelo 1964. godine. Šest godina kasnije, predsednici skupštine Slovenije i Hrvatske potpisuju sporazum o gradnji nuklearne elektrane.

Objavljen je i međunarodni konkurs za prikupljanje ponuda za gradnju. Na osnovi tehničke, komercijalne i finansijske ocene ponuda za dobavljača opreme 1972. godine izabrana je američka kompanija Vestinghaus.

Godinu dana kasnije, novembra 1973, u dogovoru s posebnom radnom grupom Izvršnih veća i koordinacionim odborom investitor potpisano je pismo o nameri s Vestinghausom.

U decembru 1974. godine, predsednik Jugoslavije Josip broz Tito postavio je kamen temeljac za prvu nuklearnu elektranu u Jugoslaviji.

U junu 1976. godine u Riječku luku stiga je prva oprema za nuklearni deo elektrane, u oktobru je završena montaža reaktorskog dela, da bi u decembru počeo rad na pogona 400-kilovoltnog elektroenergetskog sistema u Sloveniji.

U oktobru 1980. dopremljeno je prvo gorivo.

Maja 1981. godine započela je prva faza eksperimentalnog pogona – gorivo je postavljeno u reaktorsku posudu i time je elektrana postala nuklearni objekat. Na jesen je u reaktoru postignuta prva samoodržavajuća lančana reakcija, a u sinhronizaciji s mrežom, Krško daje prve kilovatsate električne energije u elektroenergetski sistem.

U februaru 1982. godini počinje vađenja uranijuma u rudniku Žirovski vrh koji se nalazi zapadno od Ljubljane za delimično pokrivanje potreba elektrane. U avgustu je pogon počeo da radi punom snagom, a u januaru 1983. godine započeo je komercijalni program.

Vlada Slovenije je 1990. godine donela odluku o privremenom prestanku vađenja uranijuma u rudniku Žirovski vrh, a dve godine kasnije ova odluka je postala trajna.

Planirano je da elektrana ima svoj radni vek do 2023. godine, ali je posle remonta dobijena dozvola za produžetak od 20 godina. U Krškom je zaposleno 630 radnika od čega je više od polovine ima višei i visoko obrazovanje.

Kako se skladišti nuklearni otpad?

Elektrana je u jednakom vlasništvu Slovenije i Hrvatske i obe zemlje bi trebalo da vode račun o otpadu. Trenutno se otpad skladišti u samoj elektrani. Hrvatska se obavezala da će do 2025. godine prihvatiti 2.400 tona nuklearnog otpada. Planirano je da mesto za taj otpad bude u napuštenoj kasarni u Čerkezovcu, selu blizu granice s Bosnom i Hercegovinom. Početak izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada planiran je 2025. godine, a u susednoj Bosni i Hercegovini ne gledaju blagonaklono na ovu odluku.

Institucije, prvo Republike Srpske, a zatim i Bosne i Hercegovine, reagovale su ozbiljnije prvi put 2019. godine. Tada su u Novom Gradu, čiji su meštani udaljeni nekoliko stotina metara od lokacije, protestovali zbog ovog problema. Vlada RS je iste godine kompletan pojas na toj lokaciji proglasila Nacionalnim parkom, ali je Hrvatska i dalje nastavila sa pripremama.

Stručnjaci kažu da je u pitanju otpad niskog i srednjeg radioaktivnog spektra, a ne istrošeno nuklearno gorivo koje je višeg radioaktivnog spektra.

Proces uklanjanja nuklearnog postrojenja atomske centrale Krško trebalo bi da počne za 50 godina i prema sadašnjim procenama koštaće milijardu evra. Od toga će na zbrinjavanje otpada biti utrošena polovina.

Prema programu, bilo je planirano da Jugoslavija do kraja 20. veka izgradi ukupno četiri nuklearne elektrane, ali se posle katastrofe elektrane u Černobilju 1986. godine odustalo od dalje izgradnje. U Srbiji su kao potencijalne lokacije pominjani Kostolac i potez na Dunavu između Apatina i Novog Sada.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

15 Apr 2024 021
NE Krško: Finansirana iz ratne odštete, od ideje do realizacije skoro 20 godina
1 Apr 2024 n1
Počinje remont nuklearne elektrane Krško
26 Mar 2024 novosti
Završena proizvodnja jednog od dva glavna nuklearna reaktora nuklearke „Pakš 2“
21 Mar 2024 blic
Trebinje spremno za Peti samit energetike
20 Mar 2024 politika
Mali nuklearni reaktori rešenje za čistu energiju u Rumuniji
18 Feb 2024 novaekonomija
Intenzivne pripreme za gradnju nove nuklearke u Krškom u Sloveniji
18 Feb 2024 biznis
Dva nova reaktora bugarske nuklearke Kozloduj koštaće oko 13 milijardi evra
20 Dec 2023 telegraf
Proizvodnja NE Krško manja za oko 10 odsto
20 Nov 2023 n1
Nuklearna elektrana Krško ponovo radi

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika