elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Apr 2024 - seebiz - HROTE objavio natječaj za OIE vrijedan gotovo 260 milijuna eura

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je natječaj za dodjelu potpora novim projektima u području obnovljivih izvora energije vrijedan 257,2 milijuna eura, a kvota iznosi 607,25 megavata (MW) za vjetroelektrane, sunčane elektrane i hidroelektrane, priopćili su u petak iz HROTE-a.

Natječajni postupak sastoji se od javnog poziva koji je objavljen na web stranicama HROTE-a i trajat će 60 dana, nakon čega će HROTE objaviti javni natječaj u dodatnom trajanju od 15 dana na kojem će nositelji projekta moći sudjelovati dostavom ponuda. Osnovni kriterij za odabir dobitnih ponuda je cijena po megavatsatu proizvedene električne energije.

Natječaj se, navodi se u priopćenju, provodi u skladu s novim Programom državnih potpora za sustav poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije tržišnom premijom i zajamčenom otkupnom cijenom koji je donio HROTE, a čija ukupna vrijednost iznosi 286,8 milijuna eura za ukupnu kvotu od 658,25 MW.

Program je usmjeren na tri ključne mjere - prva je mjera dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage veće od jednog MW, s ukupnom kvotom od 417,25 MW (vjetroelektrane 60MW, sunčane elektrane 350 MW i hidroelektrane 7,25 MW), ukupne vrijednosti 153 milijuna eura, dok je mjera dva dodjela tržišne premije za postrojenja instalirane snage 200kW do 1 MW, odnosno do 6MW/18 MW za projekte u vlasništvu mikro, malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije, s ukupnom kvotom od 190 MW (vjetroelektrane 90MW i sunčane elektrane 100 MW), ukupne vrijednosti 104,2 milijuna eura.

Treća mjera je dodjela zajamčene otkupne cijene za postrojenja instalirane snage od 50 kilovata (kW) do 200 kW, s ukupnom kvotom od 51 MW (sunčane elektrane 50 MW i hidroelektrane 1 MW), ukupne vrijednosti 29,6 milijuna eura.

Program državnih potpora, smatraju u HROTE-u, kreiran je u skladu s najvišim europskim standardima i regulativama, uključujući Uredbu 651/2014 (GBER - Uredba o skupnom izuzeću), te nacionalnim zakonodavstvom koje regulira područje državnih potpora i proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Objavljeni natječaj odnosi se na dodjelu tržišne premije za Mjeru 1. i Mjeru 2. Programa, nakon čega najavljuju objavu natječaja za Mjeru 3., odnosno za poticanje projekata zajamčenom otkupnom cijenom.

Direktor HROTE-a Darjan Budimir ističe kako Strategija energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu definira razvojne energetske projekte s ciljem osiguranja energetske neovisnosti RH s posebnim naglaskom na jačanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i konkurentnost energetskog sustava, a sve u cilju smanjenja potrošnje, emisija stakleničkih plinova, održivost energetskog razvoja i jačanju pozitivnog investicijskog okruženja.

- HROTE je do sada kroz sustav poticanja sklopio 1650 ugovora i time omogućio razvoj preko 1500 MW projekata obnovljivih izvora energije. Cilj ovih mjera je nastaviti aktivno poticati implementaciju održivih rješenja te na taj način poticati zelenu budućnost Hrvatske, kaže Budimir.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

6 Jun 2024 seebiz
Solaris Pons pustio u rad 1000-tu sunčanu elektranu
28 Maj 2024 slobodnaevropa
Ulaganje u solarnu energiju dovelo do rekordno manjeg uvoza
23 Maj 2024 ekapija
Teško do novca za projekte izgradnje i remonta termoelektrana
13 Maj 2024 rtv
Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u procesu energetske tranzicije
26 Apr 2024 ekapija
Voda, vetar i sunce zamena za pljevaljski ugalj
25 Apr 2024 kurir
Korišćenje OIE nije pitanje izbora, već naše obaveze
15 Apr 2024 politika
Mađarska opredeljena za zelene kilovate
15 Apr 2024 seebiz
HROTE objavio natječaj za OIE vrijedan gotovo 260 milijuna eura
1 Apr 2024 aljazeera
Hoće li BiH od izvoznika postati uvoznik električne energije?

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika