elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

15 Apr 2024 - politika - Sporna dva nova nuklearna reaktora u Bugarskoj

Ukrajina se nada da će u junu potpisati ugovor o kupovini opreme iz obustavljenog projekta izgradnje AEC „Belene”, a Sofija računa da će tako povratiti bar deo investicija koje je godinama ulagala u ruske reaktore

Na odluku bugarske vlade iz oktobra prošle godine, kojom je dato zeleno svetlo za izgradnju VІІ i VІІІ blokova AEC „Kozloduj”, uložena je žalba u Vrhovnom upravnom sudu. Argumenti su da se njome krši Zakon o bezbednoj upotrebi nuklearne energije, da ne postoje analize bezbednosne, ekonomske, socijalne i ekološke izvodljivosti projekta, kao i da nisu vođene javne rasprave o ovoj nameri. Odlukom se, inače, nalaže da ministar energetike preduzme radnje na izgradnji VІІ bloka na novoj lokaciji AEC „Kozloduj” po američkoj tehnologiji AP-1000.

Ovo je zasnovano na izveštaju ministarstva, koji, međutim, nije javan i nije dostavljen podnosiocima žalbe nakon što su ga zahtevali po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja. Šta piše u ovom izveštaju i šta je njegova opravdanost, nije jasno iz odluke, ali vlada zadužuje ministra energetike da sprovede proceduru za izbor izvođača radova za izgradnju dva bloka od njegovog projektovanja do puštanja u rad, 250 miliona evra od „Bugarskog energetskog holdinga” za ulaganje u kapital projektne kompanije AEC „Kozloduj – Nove snage”, kao i za traženje kredita za finansiranje projekta. Na prve dve tačke posao je završen. Međutim, trebalo je da ministar i ovu odluku kabineta dostavi na usvajanje skupštini, što podnosioci tvrde da nije učinjeno.

Međutim, u decembru 2023. godine parlament je doneo odluku kojom obavezuje ministra energetike da od „Bugarskog energetskog holdinga” obezbedi do 1,5 milijardi leva za izgradnju VІІ bloka na AEC „Kozloduj”, kao i da se pridržavaju rasporeda izgradnje prvog od dva nova reaktora i njegovog puštanja u rad do kraja 2034.

Savet ministara je 25. oktobra prošle godine doneo odluku o dve tačke. Jedna je davanje saglasnosti za izgradnju VІІ bloka, a u izveštaju su opisane aktivnosti koje su sprovedene prethodnih godina na izradi eko-procene lokacije i njeno odobrenje od strane Regulatorne agencije za nuklearnu energiju, objasnili su za „Politiku” u Ministarstvu energetike. Održana je i javna diskusija za ovaj reaktor.

Kabinet nije doneo konačnu odluku o izgradnji dva nova reaktora, kako to nalaže Zakon o bezbednoj upotrebi nuklearne energije, a to bi trebalo da se desi tek sledećeg leta, kada budu gotove sve analize i procene i za to se mora doneti i odluka o ulaganju od AEC „Kozloduj – Nove snage”. Ministarstvo tvrdi da su već podneti dokumenti za izradu procene uticaja novih reaktora na životnu sredinu, a druge radnje su odložene zbog usvajanja izmena zakona, kojima su donekle izmenjene procedure za pripremu nuklearnih projekata. U svakom slučaju, sve ovo uključuje troškove, čiji iznos za sada nije jasan. Eko-organizacija „Za Zemlju” je krajem februara napomenula da bi trebalo da se održi javna diskusija i u Kozloduju i u susednoj Rumuniji, pošto je reč o prekograničnom projektu.

Grčka, Srbija i Severna Makedonija zainteresovane su za sklapanje dugoročnih ugovora o otkupu električne energije iz budućeg blokova AEC „Kozloduj”, najavio je pre mesec dana bivši premijer i sadašnji poslanik PP–DB Nikolaj Denkov. „Postoji interesovanje iz različitih zemalja. Mora se napraviti model kako da se kupuje struja. Postoji interesovanje iz Grčke, Severne Makedonije i Srbije. Ali oni moraju da odluče šta im je draže, a mi moramo da odlučimo šta je isplativije za nas – da li da uđemo kao investitori u projekat, ili da budemo sa fiksnim ugovorima o otkupu električne energije. Čini mi se da im je draža druga opcija, ali diskusija je otvorena”, prokomentarisao je tada Denkov.

Udaljenost nuklearne elektrane u Kozloduju od Srbije je blizu 300 kilometara. Planirano je da novi sedmi blok u centrali bude završen u periodu 2033–2035. Dozvola za rad petog i šestog bloka ističe 2027. i 2029. godine. Do tada AEC „Kozloduj” mora preduzeti korake da produži licencu za još deset godina.

Ukrajina se nada da će u junu potpisati ugovor o kupovini opreme iz obustavljenog projekta izgradnje AEC „Belene”, pregovori se vrte oko cene od 600 miliona dolara, ali bugarska strana poslednjih meseci traži višu cenu. Ovo je izjavio šef ukrajinske energetske kompanije „Energoatom” Petar Kotin. Pregovori „Energoatoma” i bugarske „Nacionalne električne kompanije” traju oko godinu dana. Prema odluci bugarskog parlamenta, dogovor ne bi trebalo da bude manji od 1,2 milijarde leva, a cena od 600 miliona dolara koju je najavio Kotin, prihvatljiva ukrajincima, ispod je sume koju su naveli bugarski poslanici. Bugarska vlada je pre izvesnog vremena obavestila da je ukrajinska strana pokazala interesovanje za tehničku dokumentaciju projekta, što bi dodatno podiglo vrednost opreme koja Bugarskoj više nije potrebna.

Sofija računa da će ga prodati Kijevu i povratiti bar deo investicija urađenih godinama u ruske reaktore, a NEK će, pošto dobije novac, vratiti kredite svom vlasniku – „Bugarskom energetskom holdingu”, a on će, zauzvrat, dodeliti drugoj svojoj kompaniji – AEC „Kozloduj – Nove snage” za projekat izgradnje VІІ i VІІІ blokova AEC „Kozloduj” po tehnologiji AP-1000 američke kompanije „Vestinghaus”. Ukrajina je odlučila da kupi dva bugarska reaktora za opremanje svoje elektrane „Hmeljnicka”.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

15 Apr 2024 021
NE Krško: Finansirana iz ratne odštete, od ideje do realizacije skoro 20 godina
1 Apr 2024 n1
Počinje remont nuklearne elektrane Krško
26 Mar 2024 novosti
Završena proizvodnja jednog od dva glavna nuklearna reaktora nuklearke „Pakš 2“
21 Mar 2024 blic
Trebinje spremno za Peti samit energetike
20 Mar 2024 politika
Mali nuklearni reaktori rešenje za čistu energiju u Rumuniji
18 Feb 2024 novaekonomija
Intenzivne pripreme za gradnju nove nuklearke u Krškom u Sloveniji
18 Feb 2024 biznis
Dva nova reaktora bugarske nuklearke Kozloduj koštaće oko 13 milijardi evra
20 Dec 2023 telegraf
Proizvodnja NE Krško manja za oko 10 odsto
20 Nov 2023 n1
Nuklearna elektrana Krško ponovo radi

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika