elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

26 Mar 2024 - novosti - Završena proizvodnja jednog od dva glavna nuklearna reaktora nuklearke „Pakš 2“

U MAĐARSKOJ je počeo proces tehničkog transfera „hvatača jezgra“ za nuklearnu elektranu „Pakš 2“ koja bi mogla da bude isporučena u drugom tromesečju 2024. godine, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Peter Sijarto.

- Proizvodnja jednog od dva glavna nuklearna uređaja neophodna za postrojenje, takozvane ‘hvatače jezgra’, već je u potpunosti završena i započeli smo proces tehničkog transfera u okviru kojeg ćemo, ako sve bude kako treba, biti u mogućnosti da ga tokom drugog tromesečja isporučimo nuklearnoj elektrani ‘Pakš’. To je ogroman uređaj koji će postati srce nuklearne elektrane - rekao je Sijarto na forumu „Atomekspo“ u Sočiju.

On je dodao da je u petak počelo testiranje tehnologije za izlivanje prvog betona za nuklearnu elektranu, što je važan preduslov za mogućnost samog izlivanja do kraja 2024. godine.

Prema njegovim rečima, trenutno su pripreme za izgradnju u punom jeku, a radove na ojačavanju tla izvode nemački, američki i drugi podizvođači, od potrebnih 72 hiljade šipova već je postavljeno 9.234, tj. više od 12 odsto.

Sijarto je istakao da je Mađarska spremna da nastavi da pruža platformu za saradnju Rusije i zapadnih zemalja u oblasti atomske energije.

- Ja nadgledam izgradnju nove nuklearne elektrane u Mađarskoj, u kojoj ‘Rosatom’ igra glavnu ulogu. Ali kada pogledam okolo, vidim ko tamo radi? Nemci, Amerikanci, Francuzi, Švajcarci, Šveđani, pa čak i austrijski podizvođači. To znači da u oblasti nuklearne energije na korporativnom nivou ti ljudi koji donose odluke još nisu izgubili zdrav razum. Nadam se da će tako i ostati - rekao je Sijarto.

- Zadovoljstvo nam je da pružimo platformu za Ruse, Amerikance, Nemce, Francuze, Švajcarce za saradnju u oblasti atomske energije. Spremni smo da nastavimo sa ovim radom - dodao je ministar.

Projekat „Pakš 2“

„Pakš“ je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija „Rosatom“ će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaka. Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

3 Jun 2024 novaekonomija
Dodatni gigavat proizvodnje u „Krškom 2“ koštaće barem 9,3 milijarde evra
23 Maj 2024 ekapija
Teško do novca za projekte izgradnje i remonta termoelektrana
23 Maj 2024 see
Gen energija procijenila troškove nove nuklearke Krško
13 Maj 2024 seebiz
Nova nuklearka u Krškom mogla bi biti izgrađena do 2040.
2 Maj 2024 seebiz
NE Krško nakon remonta ponovo priključen na mrežu
15 Apr 2024 021
NE Krško: Finansirana iz ratne odštete, od ideje do realizacije skoro 20 godina
15 Apr 2024 politika
Mađarska opredeljena za zelene kilovate
15 Apr 2024 politika
Sporna dva nova nuklearna reaktora u Bugarskoj
1 Apr 2024 n1
Počinje remont nuklearne elektrane Krško

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika