elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Sep 2023 - biznis - Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bi ove godine mogla ostvariti rekordne poslovne rezultate i profit veći od 100 miliona evra, saopštio je izvršni direktor kompanije, Nikola Rovčanin.

On je kazao da je vrlo teško i nezahvalno dati projekciju rezultata poslovanja kompanije na kraju godine, jer oni zavise od niza okolnosti kao što su hidrološke prilike, nivo akumulacija, tehnička ispravnost, raspoloživost i iskorišćenost kapaciteta, prilike na tržištu i kretanje cena na berzi električne energije, piše Mina.

„Imajući sve to u vidu, a na osnovu postojećih rezultata poslovanja i stanja tehničke spremnosti i raspoloživosti proizvodnih postrojenja, uz prosečne hidrološke prilike i respektabilne cene na berzi do kraja poslovne godine, uz brižan i posvećen odnos uprave, menadžmenta i svih zaposlenih u EPCG, treba očekivati ostvarenje rekordnih poslovnih rezultata koji bi mogli doseći, pa čak i premašiti dobit od 100 miliona evra“, rekao je Rovčanin u intervjuu Vijestima.

On je dodao da je preliminarni rezultat poslovanja EPCG-a za osam meseci ove godine iskazan kao dobitak u iznosu od 75 miliona evra, što je bolji rezultat od onog ostvarenog u istom periodu prethodne godine.

„Za osam meseci je izvezeno 869.410 MWh električne energije po prosečnoj ceni od 149.590 evra po MWh, a u vrednosti od 130.030 evra. U istom periodu tekuće godine uvezeno je 337.430 MWh električne energije po prosečnoj ceni od 143.310 evra po MWh, a u vrednosti od 48.360 miliona evra“, naveo je Rovčanin.

On je saopštio i da rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja teče planiranom dinamikom i da se očekuje da bude završena tokom 2025. godine, kada će biti planiran i duži zastoj, u trajanju od šest do sedam meseci.

„Do sada je realizovano oko 44 odsto vrednosti ugovora. To je jedan od najznačajnijih projekata EPCG-a, jer će nakon njegove realizacije TE Pljevlja ispunjavati sve kriterijume koje propisuju direktive EU za ovu vrstu objekata, čime će biti obezbeđena stabilnost energetskog sistema države“, kazao je Rovčanin.

On je dodao da TE Pljevlja svake godine ima redovni zastoj zbog remonta u trajanju od dva meseca, a da će zastoj u 2025. godini biti četiri do pet meseci duži nego što je to uobičajeno, kao i da će EPCG po tom osnovu imati oko 500 do 600 GWh manju proizvodnju.

„Planirano je da deo te proizvodnje bude nadomešten proizvodnjom iz hidroelektrana i ulaskom u ovaj period sa što većim nivoom akumulacija. EPCG, takođe, razvija nekoliko solarnih projekata, kao i vetroelektranu (VE) Gvozd čiji ulazak na mrežu očekujemo pre velikog zastoja TE. Deo energije će se svakako obezbediti iz uvoza, a ukupnu vrednost u ovom momentu ne možemo znati, jer se cene električne energije na berzi svakodnevno menjaju“, naveo je Rovčanin.

On je kazao da u kompaniji očekuju da će se do 2025. godine cene električne energije na tržištu stabilizovati i da će EPCG bez većih problema prevazići period velikog zastoja TE Pljevlja zbog priključenja u rad ekoloških postrojenja.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

3 Nov 2023 vijesti
EPCG će nastojati da ne dođe do poskupljenja struje
26 Sep 2023 novosti
CG: DOMAĆINSTVA ZA STRUJU DUGUJU 113 MILIONA
22 Sep 2023 biznis
Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra
11 Sep 2023 seebiz
EPCG u Nikšiću planira izgradnju solarne elektrane ukupne snage oko 50 MWp
28 Jun 2023 seebiz
EPCG pomaže CEDIS sa 21,6 miliona EUR
19 Jun 2023 biznis
EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori
27 Apr 2023 seebiz
Dobit EPCG u prvom kvartalu skoro 114 miliona eura
24 Apr 2023 blic
Startuje crnogorska berza električne energije
10 Apr 2023 biznis
EPCG u prvom kvartalu ostvarila dobit u iznosu od 75 miliona evra

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika