elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

4 Sep 2023 - seebiz - Grude: skoro u pogonu najveća solarna elektrana u BiH

Predstavnici norveške kompanije za obnovljive izvore energije Greenstat i kompanije GP Toming iz Gruda obilježili su ovaj tjedan početak faze ispitivanja solarne elektrane Petnjik na području Gruda koja je prva Greenstatova solarna elektrana u BiH.

Cijeli solarni park je sada instaliran, uključujući solarne panele, invertere i električnu opremu i priključak na trafostanicu i mrežu. Period izgradnje je protekao prema planu zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu GP Tominga u izgradnji velikih solarnih elektrana.

Sada će uslijediti testni period prije konačnog odobrenja elektroprenosa, što će biti postignuto kada se dokumentira da objekat isporučuje struju prema specifikaciji. Električna energija proizvedena tijekom testnog perioda dat će kompaniji prve prihode u septembru.

Solarna PV elektrana Petnjik, sa instaliranom snagom od 45 MWp i procijenjenom proizvodnjom od 64 GWh, najveća je solarna elektrana do sada izgrađena u BiH. Projekt je rezultat suradnje između GP Toming iz BiH i Greenstata iz Norveške.

Ovaj značajni projekt će konkretno doprinijeti povećanju udjela obnovljive energije u opskrbi energijom u jugoistočnoj Europi i predstavlja značajan korak ka zelenijoj i klimatski prihvatljivijoj budućnosti za BiH, navode iz norveškog Greenstata.

Ceremonija u Grudama je imala dodatnu svečanu notu jer su joj nazočili predstavnici valeposlanstava BiH i Norveške.

Predstavnici Greenstata su tijekom posjete BiH zajedno s predstavnicima Norveško-bosanske privredne komore (NBHK) održali i sastanak u Konjicu s predstavnicima lokalne zajednice.

Sastanak je organiziralo Veleposlanstvo BiH u Norveškoj, kako bi se sagledavale mogućnosti da Greenstat zajedno s lokalnom poslovnom zajednicom i općinom pomogne razvoj energetskih projekata u općini Konjic.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim projektima koje razmatraju općina Konjic i poslovna zajednica, gdje su zainteresirani za suradnju sa stranim kompanijama koje imaju neophodnu stručnost i iskustvo u razvijanju projekta zelene energije.

Kako je navedeno nakon sastanka, ova općina želi postati najzelenija općina u BiH i nadaju se konstruktivnoj suradnji sa Greenstatom u tom smislu.

Iz norveške kompanije naglašavaju da je sastanak bio konstruktivan jer je bilo riječi o konkretnim projektnim mogućnostima u vjetroelektranu i solarnu tehnologiju, koja bi mogla doprinijeti zelenijoj budućnosti Konjica i cijele BiH.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

20 Sep 2023 seebiz
Sokolac: Zeleno svjetlo za solarnu elektranu vrijednu 120 miliona eura
11 Sep 2023 seebiz
EPCG u Nikšiću planira izgradnju solarne elektrane ukupne snage oko 50 MWp
5 Sep 2023 euractiv
ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023
4 Sep 2023 seebiz
Grude: skoro u pogonu najveća solarna elektrana u BiH
12 Jul 2023 seebiz
Solar park Livno dobilo koncesiju
29 Maj 2023 seebiz
Bum solarne energije u Hrvatskoj
15 Maj 2023 aljazeera
Otvoreno više solarnih elektrana u S. Makedoniji
11 Maj 2023 telegraf
U Hrvatskoj niče najveća solarna elektrana u regionu
8 Maj 2023 biznis
U Turskoj otvorena najveća solarna elektrana

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika