elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Maj 2023 - - Hrvatska bi mogla da ima 25 gigavata vetroelektrana na moru

Potencijalni kapacitet vetroelektrana na moru u Hrvatskoj, u područjima s niskim uticajem na pejzaž i more, iznosi 25 gigavata, pokazala je studija domaćih stručnjaka.

Akcioni plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj naziv je studije koja identifikuje optimalna područja za izgradnju vetroelektrana na moru, koju su izradili stručnjaci zagrebačkog Fakulteta mašinstva i brodogradnje (FSB), Oikon - instituta za primenjenu ekologiju i Pokreta otoka, a u koordinaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, prenosi portal morski.hr.

Tako je identifikovano više od 29.000 kvadratnih kilometara područja raspoloživog za obnovljive izvore energije na moru, uključujući pučinske vetroelektrane, fiksne i plutajuće, kao i plutajuće fotonaponske elektrane.

Kako je istaknuto u saopštenju EBRD-a, identifikovano područje takođe uključuje i nekoliko područja niskog uticaja na pejzaž i more u severnom delu Jadranskog mora, gde bi se mogle instalirati pučinske vetroelektrane kapaciteta do 25 GW.

"Ovo identificikovano morsko područje je najpoželjnija opcija jer ima najmanji uticaj na životnu sredinu, kao i najmanji vizuelni uticaj. Takođe, ako bi se to proširilo na zone srednjeg uticaja, potencijalni kapacitet vetroelektrana na moru povećava se za dodatnih 32 GW", navedeno je u studiji, prenosi Tanjug.

Hrvatska, koja se oslanja na uvoz otprilike polovine svojih energetskih potreba, ima za cilj da poveća domaću proizvodnju električne energije iz OIE-a.

Prema podacima za 2021. godinu, ukupni instalirani kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca u Hrvatskoj iznose 1,2 GW, a ako se tome dodaju kapaciteti iz hidroelektrana i drugih izvora energije, ukupni instalirani kapacitet iznosi 4,9 GW.

Dok cena energije trenutno dopušta tržišni pristup, što znači da je električna energija iz OIE-a po tržišnim cenama u potpunosti konkurentna i da državne subvencije kod aktuelnih nivoa cena nisu potrebne, ulaganja usporavaju dugotrajni postupci dobijanja svih potrebnih dozvola, upozorava se u studiji.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

25 Apr 2024 kurir
Korišćenje OIE nije pitanje izbora, već naše obaveze
22 Mar 2024 blic
Na prostoru Zapadnog Balkana imamo 6,7 odsto energije iz solara i vetra
19 Dec 2023 novimagazin
Ubrzano ukidanje uglja na Zapadnom Balkanu je daleko od nemogućeg
8 Dec 2023 novaekonomija
Crna Gora od izvoza struje zaradila 190 miliona evra
22 Sep 2023 biznis
Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra
5 Sep 2023 euractiv
ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023
19 Jun 2023 biznis
EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori
22 Maj 2023
Hrvatska bi mogla da ima 25 gigavata vetroelektrana na moru
11 Maj 2023 telegraf
U Hrvatskoj niče najveća solarna elektrana u regionu

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika