elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

22 Maj 2023 - - Hrvatska bi mogla da ima 25 gigavata vetroelektrana na moru

Potencijalni kapacitet vetroelektrana na moru u Hrvatskoj, u područjima s niskim uticajem na pejzaž i more, iznosi 25 gigavata, pokazala je studija domaćih stručnjaka.

Akcioni plan za obnovljive izvore energije na moru u Hrvatskoj naziv je studije koja identifikuje optimalna područja za izgradnju vetroelektrana na moru, koju su izradili stručnjaci zagrebačkog Fakulteta mašinstva i brodogradnje (FSB), Oikon - instituta za primenjenu ekologiju i Pokreta otoka, a u koordinaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, prenosi portal morski.hr.

Tako je identifikovano više od 29.000 kvadratnih kilometara područja raspoloživog za obnovljive izvore energije na moru, uključujući pučinske vetroelektrane, fiksne i plutajuće, kao i plutajuće fotonaponske elektrane.

Kako je istaknuto u saopštenju EBRD-a, identifikovano područje takođe uključuje i nekoliko područja niskog uticaja na pejzaž i more u severnom delu Jadranskog mora, gde bi se mogle instalirati pučinske vetroelektrane kapaciteta do 25 GW.

"Ovo identificikovano morsko područje je najpoželjnija opcija jer ima najmanji uticaj na životnu sredinu, kao i najmanji vizuelni uticaj. Takođe, ako bi se to proširilo na zone srednjeg uticaja, potencijalni kapacitet vetroelektrana na moru povećava se za dodatnih 32 GW", navedeno je u studiji, prenosi Tanjug.

Hrvatska, koja se oslanja na uvoz otprilike polovine svojih energetskih potreba, ima za cilj da poveća domaću proizvodnju električne energije iz OIE-a.

Prema podacima za 2021. godinu, ukupni instalirani kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vetra i sunca u Hrvatskoj iznose 1,2 GW, a ako se tome dodaju kapaciteti iz hidroelektrana i drugih izvora energije, ukupni instalirani kapacitet iznosi 4,9 GW.

Dok cena energije trenutno dopušta tržišni pristup, što znači da je električna energija iz OIE-a po tržišnim cenama u potpunosti konkurentna i da državne subvencije kod aktuelnih nivoa cena nisu potrebne, ulaganja usporavaju dugotrajni postupci dobijanja svih potrebnih dozvola, upozorava se u studiji.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

5 Sep 2023 euractiv
ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023
19 Jun 2023 biznis
EBRD finansira izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori
22 Maj 2023
Hrvatska bi mogla da ima 25 gigavata vetroelektrana na moru
11 Maj 2023 telegraf
U Hrvatskoj niče najveća solarna elektrana u regionu
18 Apr 2023 novosti
ERS: U 2022. jedini na Balkanu ostvarili dobit
30 Mar 2023 ekapija
Potrebno prepoznati prave investitore u razvoju infrastrukture
21 Feb 2023 b92
Grad Stolac ima planove od nekoliko solarnih elektrana od čak 600 megavata
18 Feb 2023 blic
Albanija dobija PRVU PLUTAJUĆU SOLARNU ELEKRANU
23 Jan 2023 b92
Nova bugarska Strategija razvoja energetike

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika