elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

3 Mar 2023 - blic - ERS: Dobit prikazali svi, a HET najveću

Sva proizvodna i distributivna preduzeća iz sistema „Elektroprivrede RS“ ostvarila su pozitivan finansijski rezultat u poslovanju prošle godine, a najbolji je HET koji je prikazao dobit od 23,8 miliona KM (oko 12 miliona evra).

Ilija Tamindžija, izvršni direktor u proizvodnom preduzeću „Hidroelektrane na Trebišnjici“, kaže da su ostvarili gotovo četiri puta veću dobit nego godinu pre zahvaljujući, pre svega, povoljnijim ugovornim uslovima sa ERS.

- Takođe, i mi nismo nešto povećavali troškove i poslovali smo domaćinski. Isto je važno napomenuti da nismo imali poteškoće sa proizvodnjom uprkos suši jer imamo obezbeđenje akumulacione izvore – ističe Tamindžija.

HET ima firmu kćerku, a to je HE „Dabar“ koja je u izgradnji. Konsolidovani finansijski rezultat sa njima je oko 18 miliona KM (oko devet miliona evra) zbog troškova na plate zaposleni u HE „Dabar“.

Inače, u godini energetske krize i rekordno visokih cena električne energije, pet proizvođača struje iz sistema ERS prikazala su ukupnu neto dobit od oko 43,5 miliona KM (oko 21 milion evra). Iza HET, najveću dobit ima RiTE “Gacko” sa oko 10,8 miliona KM Oko pet miliona evra), pa preduzeće „HE na Vrbasu“ sa dobiti od 5,4 miliona KM ( oko 2,5 miliona evra). Zatim „HE na Drini“ koje su prikazale dobit od 2,9 miliona KM, te RiTE „Ugljevik“ 573.895 KM (oko 270.000 evra).

Zanimljivo je da su hidroelektrane imale značajan finansijski rezultat prošle godine iako je bila suša.

Takođe, treba napomenuti da je TE „Ugljevik“ bila van sistema više od mesec dana zbog redovnog remonta.

Kada su u pitanju distributivna preduzeća, njih pet je ostvarilo dobit od 5,7 miliona KM, a najveći rezultat su prikazali u „Elektrodistribuciji“ Pale 3,6 miliona KM i „Elektro Bijeljina“ 1,2 miliona KM.

„Elektrokrajina“ je prikazala neto dobit od 605.228 KM, a pozitivan rezultat je krajem prošle godine najavio direktor preduzeća Dragan Čavić. - Iako smo se ove godine našli pod udarom inflatornih troškova svih vrsta repromaterijala i drugih rashoda, očekujem da ćemo 2022. verovatno okončati sa nekim pozitivnim finansijskim rezultatom – rekao je Čavić.

“Elektrohercegovina” Trebinje prikazala je dobit od 201.133 KM, a najmanji rezultat ima “Elektro Doboj” 67.532 KM.

Međutim, javnosti nije poznato kakav je finansijski rezultat na nivou Holdinga jer Matično preduzeće „Elektroprivreda RS“ još nije javnosti predočilo te informacije. Upravo Matično preduzeće trguje strujom, i na domaćem i na stranom tržištu.

Ipak, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić još je krajem prošle godine najavio da će Matično preduzeće ERS završiti sa gubitkom.

ERS jeste izvozno orjentisana, ali Đokić kaže da su energetska kriza, suša i loš rad Termoelektrane “Ugljevik” donele Elektroprivredi Republike Srpske velike probleme, pa će ova elektroprivreda godinu završiti sa gubitkom. - Zbog loše hidrološke situacije i potrebe da uvozi električnu energiju, ERS će ovu godinu završiti sa gubitkom. Sledi poskupljenje struje za privredu, dok će se domaćinstva podsticati na štednju - izjavio je Đokić.

Ministar Đokić je naveo da je ERS u prošloj godini potrošila više od 35 miliona evra na uvoz električne energije, a jedan od glavnih razloga bilo je neplansko iskakanje sa mreže Termoelektrane “Ugljevik”, čak 24 puta, što je dovelo do velikih troškova.

- Zbog toga je ERS morao da kupuje struju, i da je u nekim periodima plaća i po 500 evra po megavat - satu (MWh). A, ta struja, je onda, kako je naveo ministar, isporučivana potrošačima po cenama koje su nekoliko desetina puta manje – rekao je Đokić.

Kada je povoljna hidrologija i kada termoelektrane rade bez problema, kako je rekao, ERS može da proizvede oko 35 odsto više električne energije nego što je potrebno za domaću potrošnju, ali u prošloj godini to nije bio slučaj. Podsetio je da je u pitanju druga sušna godina.

Uvoz struje drastično povećan

Vrijednost izvoza električne energije u prošloj godini je, po podacima Zavoda za statistiku RS, je oko 455,5 miliona KM. To je 26,9 odsto više nego u godini prije. S druge strane, vrijednost uvoza električne energije u Republiku Srpsku je 140,9 miliona KM što je 48,3 odsto više nego u prethodnoj godini.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović izjavio je početkom septembra prošle godine da trpi velike gubitke dva mjeseca zbog ispada iz sistema RiTE "Ugljevik".

- Zbog toga kupujemo izuzetno skupu struju iz Francuske za potrebe domaćih potrošača – rekao je tada Petrović.

– Redovan remont termoelektrane u Ugljeviku je trebao da bude u aprilu. Međutim, na javni poziv se žalilo nekoliko firmi i to se razvuklo cijelo ljeto. Zamislite sada šta se dešava kada Termoelektrana radi toliko bez remonta. Upravo to da stalno ispada zbog čega moramo kupovati struju na slobodnom tržištu kako ne bismo isključivali domaće potrošače – naveo je Petrović.

Remont TE “Ugljevik” trajao je 40 dana, počevši od 25. septembra.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

28 Maj 2024 politika
Opština Nikšić će da dobija 600.000 evra od Bilećkog jezera
16 Maj 2024 politika
Završena solarna elektrana Bileća
13 Maj 2024 rtv
Srpska spremna na dogovor s Crnom Gorom u vezi sa Bilećkim jezerom
26 Apr 2024 ekapija
Voda, vetar i sunce zamena za pljevaljski ugalj
15 Apr 2024 021
NE Krško: Finansirana iz ratne odštete, od ideje do realizacije skoro 20 godina
1 Apr 2024 aljazeera
Hoće li BiH od izvoznika postati uvoznik električne energije?
25 Mar 2024 politika
Moguće međunarodne arbitraže BiH i Hrvatske
22 Mar 2024 blic
Na prostoru Zapadnog Balkana imamo 6,7 odsto energije iz solara i vetra
18 Mar 2024 slobodnaevropa
Entiteti u BiH i bez riješene granice sa Srbijom planiraju elektrane na Drini

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika