elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Feb 2023 - b92 - Grad Stolac ima planove od nekoliko solarnih elektrana od čak 600 megavata

Izuzetno veliki broj sunčanih dana u Hercegovini osnovni je preduslov energetske tranzicije koja je na pomolu. Ona će, prema svemu sudeći, uključivati veliki broj postrojenja za proizvodnju električne energije iz Sunca, čemu će svakako doprineti i liberalizacija zakonskog okvira, prenosi Biznisinfo.ba.

Uz postojeća postrojenja, brojni investitori i kompanije uskoro će krenuti u realizaciju značajnih projekata izgradnje solarnih elektrana, a među njima su Elektroprivreda HZHB, Grad Mostar, kao i pojedina privatna preduzeća.

U ovom trenutku jedna od lokalnih zajednica u kojoj se realizuju ili će se uskoro realizovati veliki infrastrukturni projekti usmereni prema energetskoj tranziciji je Grad Stolac, gde će, prema najavama, nakon sprovođenja svih zacrtanih planova biti nekoliko solarnih elektrana ukupne snage od čak 600 megavata, što je gotovo kao Nuklearna elektrana Krško u Sloveniji koja je snage 696 MW.

Kada se tome dodaju i drugi kapaciteti, jasno je kako će u Hercegovini zbroj instalirane snage svih solara preteći instaliranu snagu Krškog.

Gradonačelnik Stjepan Bošković u razgovoru za Večernji list kaže kako Grad maksimalno izlazi u susret investitorima za realizaciju njihovih poslovnih ideja, potvrdivši kako su u ovom trenutku u fazi izvođenja dve solarne elektrane – jedna u poslovnoj zoni Hodovo, druga na Komanjem Brdu, a u planu je i treća koju će graditi Elektroprivreda HZHB. A u kontekstu ubrzanja investicionih procesa, Bošković je naveo potrebu izmene kantonalnog prostornog plana.

Inače, kada je reč o novom projektu Elektroprivrede HZHB, on će dodatno potvrditi poziciju ovoga preduzeća kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

Marinko Gilja, generalni direktor JP Elektroprivreda HZHB Mostar, nedavno je potvrdio kako, s obzirom na strateški cilj diversifikacije proizvodnog portfelja, uz hidroelektrane i vetroelektrane, planiraju i izgradnju te puštanje u pogon fotonaponske elektrane SE EP HZHB 1 na području Stoca, ukupne instalirane snage 150 MW, planirane godišnje proizvodnje od 244 GWh. Vrednost ovog projekta procenjena je na oko 180 miliona KM.

Grad Mostar će pak postati prva lokalna zajednica u BiH koja će imati svoju solarnu elektranu, a u ovom trenutku radi se na osiguranju potrebne dokumentacije.

Gradonačelnik Mario Kordić potvrdio je za Večernji list kako će se energija proizvedena na taj način usmeravati u postojeću energetsku mrežu koju već čini struja koja se dobija od Elektroprivrede HZHB i Elektroprivrede BiH.

Lokacija budućeg objekta biće na području Pologa, zapadno od grada, a očekuje se kako će Mostar do leta završiti proces dobijanja svih potrebnih dozvola. Odluka o izgradnji donesena je na temelju analize potencijala u odnosu na broj sunčanih sati i promene u cenama električne energije na globalnom nivou, a kada je reč o tehničkim detaljima, biće reč o elektrani od 60 megavata (MW).VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

16 Nov 2023 seebiz
Na pomolu još jedna koncesija za FNE u Tomislavgradu
15 Nov 2023 seebiz
U 2022. u BiH instalirano 107 MW solarnih elektrana
10 Nov 2023 b92
Najveća solarna elektrana u regionu puštena u probni rad
28 Sep 2023 biznis
NE Krško 2 možda već 2037. u funkciji
22 Sep 2023 biznis
Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra
20 Sep 2023 seebiz
Sokolac: Zeleno svjetlo za solarnu elektranu vrijednu 120 miliona eura
11 Sep 2023 seebiz
EPCG u Nikšiću planira izgradnju solarne elektrane ukupne snage oko 50 MWp
5 Sep 2023 euractiv
ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023
4 Sep 2023 seebiz
Grude: skoro u pogonu najveća solarna elektrana u BiH

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika