elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

18 Feb 2023 - blic - Albanija dobija PRVU PLUTAJUĆU SOLARNU ELEKRANU

"Statkraft" je na akumulaciju svoje hidroelektrane Banja u Albaniji postavio plutajuće fotonaponsko postrojenje od dva megavata iz četiri jednaka dela. Izvođač je bila firma "Ocean Sun". Ne računajući par pilot-projekata u Turskoj, to je jedina takva elektrana u Jugoistočnoj Evropi.

Četiri godine nakon što je Statkraft podneo zahtev nadležnom ministarstvu, kompanija koju je angažovao je završila instaliranje plutajuće solarne elektrane na veštačkom jezeru kod Gramša u središnjem delu Albanije. "Ocean Sun", koji je isto iz Norveške, saopštio je da je sproveo drugu i konačnu fazu i to još u decembru.

Sredinom 2021, odmah nakon što je postavljena prva platforma prečnika 68,8 metara sa sistemom snage 500 kilovolti, naišao je ni manje ni više nego tornado i teško oštetio konstrukciju. Pogon je proglašen popravljenim tek skoro godinu dana kasnije, a u međuvremenu su dodata još tri iste veličine.

Prvi od četiri segmenta je oštećen u naletu tornada odmah nakon što je montiran

"Statkraft" ima najveći portfelj u sektoru hidroelektrana u Evropi. Takođe upravlja vetroparkovima, solarnim farmama, gasnim elektranama i toplanama. Novo plutajuće fotonaponsko postrojenje se nalazi na kompanijinoj akumulaciji za hidroelektranu Banja na reci Devol. Obe kompanije računaju na mogućnost sticanja prednosti na tržištu zahvaljujući svojim rešenjima za ovu popularnu tehnologiju.

Sistem na kružnim oivičenim platformama sagrađen je po planu i predviđenom budžetu, a u drugoj fazi je došlo do znatnog ubrzanja u instaliranju, navodi Ocean Sun u svom kvartalnom izveštaju. Učinak pogona je u skladu s očekivanjima, što potvrđuje pozitivne rezultate zabeležene za prvi plutajući segment, pokazuju poslednje zvanične informacije.

Godišnja proizvodnja te elektrane od dva megavata procenjena je na tri gigavat-sata. Izuzev par pilot-projekata u Turskoj, ovo je prva primena te tehnologije u Jugoistočnoj Evropi, a samim tim i na Zapadnom Balkanu.

Novu tehnologiju prate mnoge nepoznanice

Ocean Sun je ranije objavio da se njegove plutajuće strukture sastoje od obruča od gustog polietilena (HDPE) i podloge debljine tek oko jednog milimetra. Taj materijal drži teret solarnih panela, a na njemu takođe mogu da stoje radnici koji ih instaliraju ili rade na održavanju.

Prednost plutajućih solarnih elektrana je i što mogu da se montiraju bez prepreka koje inače proizlaze iz imovinskopravnih odnosa. Voda odozdo hladi panele, što im pojačava učinak. Zauzvrat, njihova senka smanjuje isparavanje iz jezera, što je korisno za operatere hidroelektrana i vodosnabdevanje.

Rizik od ekstremnih vremenskih prilika se, međutim, još proučava. Osim toga, i dalje nema konsenzusa oko toga koliko manjak svetlosti usled pokrivanja površine jezera podstiče razmnožavanje toksičnih algi i u kojoj meri dovodi do smanjenja koncentracije kiseonika na dubljim mestima. Takve pojave štete flori i fauni i remete dinamičnost prisustva ugljenika, pa bi obuhvat morao da se ograniči.

Neke studije su ukazale na rizike od kontaminacije iz materijala od kojih su sačinjeni fotonaponski paneli i od uticaja elektromagnetnog polja oko kablova. Kako se za izgradnju i održavanje koriste plovila, moguća su i izlivanja hemikalija.

Primena plutajućih solarnih elektrana na Balkanu ide sporo
U Albaniji je u toku još jedan projekat plutajućeg fotonaponskog postrojenja, i to u kombinaciji sa hidroelektranom i solarnim panelima na brani veštačkog jezera. Kada se u proizvodnji struje integriše više izvora ili se neki pogon te vrste upari sa baterijama, nazivamo ga hibridnom elektranom.

Proizvođači električne energije u privatnom i javnom vlasništvu prave prve korake za uvođenje navedene tehnologije u Grčku, Rumuniju i Crnu Goru. Dalje, Slovenija je nedavno predstavila nacrt zakona kojim želi da olakša pronalaženje lokacija za elektrane na obnovljive izvore, uključujući plutajuće solarne elektrane.

Nemačka kompanija "Profine Energy" namerava da izgradi ogromnu plutajuću solarnu elektranu na akumulaciji Ogosta u severozapadnoj Bugarskoj, što je dovelo do protesta. Lokalci su izrazili bojazan da će postrojenje predviđene snage 500 megavata do 1,5 gigavata naštetiti ekosistemu i lišiti ih osnovnih prihoda.

Italijanske kompanije razvijaju nekoliko projekata za Jadransko more gde bi kombinovale vetroelektrane, uključujući plutajuće vetroturbine, sa plutajućim solarnim elektranama.

"Ocean Sun" ide u globalnu ekspanziju

"Ocean Sun" i "MP Quantum Group" su 2021. potpisali sporazum o dugoročnoj saradnji u Grčkoj i na Kipru. Norveška firma navodi da su prošle godine pojačali napore u cilju postavljanja dva pilot-postrojenja.

Kompanija je nedavno postavila prvu ikada komercijalnu plutajuću solarnu elektranu na moru. Istovremeno, integrisao ga je sa turbinom na vetar na moru, stvarajući prvu takvu hibridnu elektranu. "Ocean Sun" razvija još dva projekta u Singapuru i još jedan u Kini.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

16 Nov 2023 seebiz
Na pomolu još jedna koncesija za FNE u Tomislavgradu
15 Nov 2023 seebiz
U 2022. u BiH instalirano 107 MW solarnih elektrana
10 Nov 2023 b92
Najveća solarna elektrana u regionu puštena u probni rad
28 Sep 2023 biznis
NE Krško 2 možda već 2037. u funkciji
22 Sep 2023 biznis
Elektroprivreda Crne Gore očekuje profit od 100 miliona evra
20 Sep 2023 seebiz
Sokolac: Zeleno svjetlo za solarnu elektranu vrijednu 120 miliona eura
11 Sep 2023 seebiz
EPCG u Nikšiću planira izgradnju solarne elektrane ukupne snage oko 50 MWp
5 Sep 2023 euractiv
ENERGY WEEK WESTERN BALKANS 2023
4 Sep 2023 seebiz
Grude: skoro u pogonu najveća solarna elektrana u BiH

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika