elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

14 Jan 2023 - ekapija - Gradi se elektranu na prirodni gas u Aleksandrupolisu

Izgradnja nove elektrane na prirodni gas u Aleksandrupolisu, ključnog projekta za energetsku bezbednost Grčke i šireg regiona Balkana, najavljena je danas na zvaničnoj ceremoniji početka radova, održanoj u prisustvu premijera Kirijakosa Micotakisa.

Elektranu u Aleksandrupolisu gradi zajedničko preduzeće tri velike energetske grupe iz Grčke – PPC, DEPA Commercial i Damco Energy iz Copelouzos grupe, saopštila je Copelouzos grupa.

Elektrana će biti direktno povezana sa Gastrade-ovom FSRU ("Plutajuća jedinica za skladištenje i gasifikaciju"), koja je trenutno u izgradnji. Na taj način će pretvoriti Aleksandrupolis u energetski čvor za električne i gasne mreže, sa potencijalom snabdevanja domaćeg i tržišta susednih zemalja u Jugoistočnoj Evropi, stoji su saopštenju.

- Izgradnja i rad Aleksandrupolis elektrane doprineće takođe ispunjavanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora i prelasku na proizvodnju energije sa niskim emisijama. Oprema koja će biti instalirana u postrojenje je pogodna za sagorevanje vodonika i može da radi na mešano gorivo - navodi se u dopisu medijima.

Očekuje se da će nova elektrana biti u funkciji do kraja 2025. Biće kombinovanog ciklusa i imaće instalisanu snagu od 840 MW, što je približno neto kapacitetu tri elektrane na lignit koje se trenutno stavljaju van pogona. Zbog svoje visoke efikasnosti, obezbediće besprekorno snabdevanje električnom energijom po niskim cenama.

Izvršni direktor Copelouzos grupe, Kristos Kopeluzos je izjavio da je "Grčka sada zaštićena, dobija energetsku dovoljnost, a u isto vreme, novi energetski stub stvara se za Jugoistočnu Evropu, jer će zemlja moći da izvozi struju u susedne balkanske države, u Bugarsku, Severnu Makedoniju, pa čak i u Srbiju".

Predsednik DEPA Commercial, Joanis Papadopulos rekao je da Grčka ovim dobija i novo čvorište za prelazak na zelenu energiju, jer će elektrana sa kombinovanim ciklusom balansirati sistem, omogućavajući veći prodor OIE u energetski miks.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

7 Feb 2023 novaekonomija
Elektrane na biogas u Hrvatskoj na ivici opstanka
6 Okt 2022 slobodnaevropa
Zašto Severna Makedonija nema dovoljno struje?
9 Avg 2021 novaekonomija
Bugarska do 2025-te menja ugalj čistijim energentima
28 Jan 2016 energyobserver
POČELA DA RADI PRVA BIOGASNA CENTRALA U MAKEDONIJI
25 Mar 2014 energyobserver
MAKEDONIJA DOBIJA ELEKTRANU NA BIOGAS
9 Okt 2012 balkans
BJRM: Kombinovana gasna centrala opet u funkciji
14 Dec 2011 balkan
ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE OSVAJAJU SLAVONIJU
23 Nov 2011 balkan
DA LI ĆE U HRVATSKOJ POSKUPETI STRUJA I GAS?
12 Sep 2011 analitika
EPCG NE PLANIRA RESTRIKCIJE

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika