elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

13 Jan 2023 - blc - Bugarska odložila gašenje termoelektrana na ugalj

Bugarski parlament danas je podržao rezoluciju koja ima za cilj da odloži postepeno gašenje termoelektrana na ugalj, dok je više od 1.500 rudara i komunalnih radnika protestovalo ispred parlamenta u znak podrške industriji uglja.

Bugarski poslanici širom političkog spektra su apsolutnom većinom - 187 prema 11, izglasali dokument prema kome privremena vlada treba da otpočne razgovore sa Evropskom komisijom i odustane od svoje obaveze da do 2025. godine smanji emisije gasova staklene bašte u energetskom sektoru za 40 odsto u odnosu na nivo iz 2019. godine.

Taj cilj bi doveo do prevremenog zatvaranja određenog broja elektrana na ugalj koje proizvode više od 45 odsto ukupne proizvodnje struje u zemlji, istakli su poslanici, dodajuci da agregati treba da budu u potpunosti u funkciji do 2038. godine.

Ove termoelektrane nam daju energetsku nezavisnost i bezbednost. Moramo da ih sačuvamo, upozorila je bivša ministarka energetike Temenužka Petkova.

U okviru klimatskih ciljeva EU, Bugarska je prošle godine utvrdila okvir za postepeno povlačenje uglja, kao deo nacionalnog plana za korišećenje preko šest milijardi evra sredstava EU za oporavak.

Suočeni sa perspektivom novih izbora i velikim energetskim troškovima nakon rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, poslanici, u želji da umire birače, rekli su da bi ovaj plan trebalo da bude revidiran, kako bi se zaštitila mala i otvorena ekonomija, čak iako bi to značilo gubitak dela pomoći EU.

Bugarska, vodeci izvoznik električne energije na jugoistoku Evrope, iskoristila ke pozamašne prilive od proizvođača energije koji su uglavnom u državnom vlasništvu, kako bi zaštitili preduzeca i potrošače od skoka troškova struje.

Demonstranti su pozvali poslanike ispred zgrade parlamenta da zaštite rudnike i elektrane na Marici i Istočni kompleks lignita u južnoj Bugarskoj, koji obezbeđuju radna mesta za više od 10.000 ljudi.

Grupa za zaštitu životne sredine Grinpis (Greenpeace) poziva Bugarsku da se fokusira na obnovljive izvore energije i obezbeđivanje novih radnih mesta u ovom regiona, a ne zadržavanje postrojenja koji zagađuju životnu sredinu.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

15 Mar 2023 ekapija
Šta poručuju moderatori Samita energetike Trebinje 2023
3 Mar 2023 blic
ERS: Dobit prikazali svi, a HET najveću
2 Feb 2023 seebiz
HEP će izgraditi 200 solarnih elektrana do kraja 2025. godine
23 Jan 2023 b92
Nova bugarska Strategija razvoja energetike
18 Jan 2023 b92
Balkan živi na lignitu, ali prvak je Nemačka
13 Jan 2023 blc
Bugarska odložila gašenje termoelektrana na ugalj
8 Jan 2023 aljazeera
Balkanu prijeti nedostatak električne energije iz domaćih izvora
31 Dec 2022 seebiz
Elektroprivreda BiH će u 2023. izvoziti manje električne energije
16 Nov 2022 biznis
EPCG u prvih devet meseci 2022. godine beleži gubitak od 57 miliona evra

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika