elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

7 Dec 2022 - blic - Na pomolu jedinstvena tarifa u Srpskoj

Republička komisija za energetiku (RERS) iduće sedmice odlučuje o ceni struje za domaćinstva u Srpskoj, a za sada je plan da bude uvedena jedinstvena tarifa, odnosno da ne bude više zimskog i letnog obračuna potrošnje električne energije.

Komisija je prošle sedmice usvojila Predlog tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je u petak objavljen i u “Službenom glasniku” i istog dana stupio je na snagu. Tim dokumentom definisano je da do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna struje domaćinstva plaćaju po jednoj ceni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj. Idući korak je, navode u RERS, odlučivanje o mrežarini i ceni javnog snabdevanja. Taj dokument, kako saznajemo, trebalo bi da se nađe pred članovima RERS 15. decembra. Nakon toga i taj dokument trebalo bi da bude objavljen u “Službenom glasniku” i plan je da bude u primeni od početka iduće godine.

Pojedini članovi RERS navode da je već sada izvjesno da će biti usvojena jedna tarifa na sednici u četvrtak te da će ona biti na snazi tokom čitave godine.

– Ta tarifa važiće kako za januar i februar, tako i za jun i jul, kao i za sve ostale mesece u godini. To će sigurno uticati na to da će tokom leta domaćinstva imati veće račune, jer je prethodnih godina struja bila jeftinija od aprila do oktobra. Možda bude i nekih promena, ali čisto sumnjamo. Svi su trenutno za ovu varijantu – navode u RERS, prenosi Srpskainfo.

Predsednik RERS Vladislav Vladičić potvrdio je Glasu da bi iduće sedmice trebalo da zaseda komisija, jer je nakon usvajanja blok tarifa potrebno doneti i odluku o ceni struje.

– Još razmatramo šta i kako. Zanoćimo sa jednim brojem, a ujutru se probudimo sa drugim. Uprkos tom većanju neće doći do većih promena na računima. Pojedini će platiti četiri, pet maraka više, odnosno isto toliko pojedina domaćinstva manje. Oni koji troše više od 1.500 osetiće najveće promene na računima – navodi Vladičić i dodaje da do 500 kilovat-sati struje troši nešto više od 70 domaćinstava u RS.

Prema računici iz RERS onim domaćinstvima koja potroše 500 kilovata struje računi bi od Nove godine trebalo da budu 67,57 maraka bez PDV, a ona domaćinstva koja troše oko 700 kilovata imaće isti i decembarski i januarski račun. Najveće promene na računima osjetiće ona domaćinstva koja troše više od 1.500 kilovata struje.

Odustajanje od peleta

Veliki broj građana Srpske je zbog poskupljenja peleta i drveta za ogrev prešao na grejanje na struju i oni bi zbog toga mogli da troše najviše struje i samim tim plaćaju i najveće račune od iduće godine.

U banjalučkoj “Elektrokrajini” ranije su naveli da je od 7.000 stambenih jedinica do oktobra više od 3.500 prešlo na struju, a taj trend biće nastavljen.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

12 Nov 2023 novaekonomija
Do kraja godine kineski kredit za HE Bistrica u Republici Srpskoj
21 Jul 2023 blic
RiTE "Ugljevik" izgubio sudski spor
11 Maj 2023 blic
Građani Gacka protestovali ispred termoelektrane zbog zagađenja
27 Mar 2023 srna
OČUVATI ENERGETSKU NEZAVISNOST I REGIONALNU SARADNjU
7 Feb 2023 blic
Desio se delimični raspad sistema
7 Dec 2022 blic
Na pomolu jedinstvena tarifa u Srpskoj
21 Nov 2022 srna
SRPSKA LIDER U REGIONU U NOVIM PROJEKTIMA
16 Nov 2022 euronews
Republika Srpska gradi solarnu elektranu vrednu 42 miliona evra
1 Nov 2022 srna
INVESTICIJE NA PODRUČJU SRPSKE - 14 MILIONA KM

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika