elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

29 Nov 2022 - srna - RS: DOMAĆINSTVA JOŠ MOGU DA SE PRIJAVLJUJU ZA UGRADNjU SOLARNIH PANELA

Domaćinstva u Republici Srpskoj još mogu da se prijavljuju za ugradnju solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač, a prednosti ovog programa energetske efikasnosti stanovništu predstavlja oko 200 agenata na terenu.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je Srni da su agenati idu od vrata do vrata i upoznaju građane sa svim prednostima instalacije solarnih panela na krovovima kuća, te da će akcija trajati 60 dana.

Na pitanje kada će oni koji su se prijavili znati da li su ispunili sve uslove za postavljanje solarnih panela na krovove, Petrović je istakao da se nikakve odluke neće donositi dok ne vide rezultate rada agenata.

Nakon što agenti upoznaju građane sa svim prednostima, Petrović je rekao da će zainteresovani moći da se prijave za postavljanje solarnih panela na krovove, istakavši da su prednosti programa energetske održivosti značajne i da je cijela Evropa iskoristila taj sistem.

"Elektroprivreda Republike Srpske" planira da programom energetske održivosti obuhvati i privrednike, ali i zajednice etažnih vlasnika, bolnice, domove zdravlja i vjerske objekte.

Petrović je pojasnio da više neće biti javnog poziva, već će ići inicijativno pismo svim subjektima koji su zainteresovani za instaliranje solarnih panela na krovove.

Prema njegovim riječima, traže model sa Privrednom komorom Republike Srpske kada je riječ o privrednicima jer tu neće biti isti finansijski okvir kao kod domaćinstava.

"Kada je riječ o ostalim subjektima oni su predviđeni, program je spreman, ali nećemo da krećemo s njim dok ne završimo prvu fazu", zaključio je Petrović.

Iz "Elektroprivrede Republike Srpske" ranije su poručili da će domaćinstvima koja budu odabrana za instalaciju solarnih panela biti umanjeni računi za struju i omogućeno da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti.

"Domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za struju kakav sada plaćaju, a 10 godina će plaćati otplatu dijela vrijednosti ovog postrojenja, nakon čega ono prelazi u njihovo vlasništvo", naveli su iz "Elektroprivrede".

Rok za prijavu domaćinstava bio je 15. oktobar, nakon čega je saopšteno da se prijavilo oko 5.000 domaćinstava, a iz "Elektroprivrede" su ranije rekli da je u planu ugradnja solarnih panela na krovove 50.000 kuća u Republici Srpskoj.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Jan 2023 b92
Nova bugarska Strategija razvoja energetike
18 Jan 2023 b92
Balkan živi na lignitu, ali prvak je Nemačka
12 Jan 2023 novaekonomija
Crna Gora: Tri velike investicije u solarne elektrane
31 Dec 2022 srna
POTPISAN UGOVOR O KONCESIJI ZA IZGRADNjU SOLARNE ELEKTRANE U BILEĆI
28 Dec 2022 dan
Dostavljanje prijava za projekat Solari 5000+ do kraja januara
29 Nov 2022 srna
RS: DOMAĆINSTVA JOŠ MOGU DA SE PRIJAVLJUJU ZA UGRADNjU SOLARNIH PANELA
21 Nov 2022 srna
SRPSKA LIDER U REGIONU U NOVIM PROJEKTIMA
16 Nov 2022 euronews
Republika Srpska gradi solarnu elektranu vrednu 42 miliona evra
10 Nov 2022 aljazeera
Traže gašenje termoblokova u BiH

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika