elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

21 Nov 2022 - srna - SRPSKA LIDER U REGIONU U NOVIM PROJEKTIMA

Republika Srpska je lider u regionu kada je riječ o razvoju novih energetskih projekata za proizvodnju "zelene energije", rekao je Srni ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić u Beogradu.

"Naime, mi u ovom času imamo ugovoreno i u fazi izgradnje ili su dodjeljene koncesije veoma pouzdanim partnerima koji već razvijaju projekte za 746 megavata električne energije. To je impresivno i za mnogo veće države nego što je Republika Srpska i nećemo na tome stati nego ćemo ići dalje", rekao je Đokić koji učestvuje na regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu".

On je uvjeren da Repbulika Srpska tokom ove zime i ranog proljeća može ugovoriti projekte izgradnje energetskih objekata sa najmanje dodatnih 400 megavata, a možda čak i više.

"To u ovom času može da bude vrijednosna investicija od 3,2 do 3,3 milijarde KM", istakao je Đokić.

Napominjući da je ovo važan investioni potencijal za Republiku Srpsku, Đokić je naglasio da će ti projekti biti realizovani u narednih do pet godina i najdirektnije uticati na rast vrijednosti bruto domaćeg proizvoda, podsticati industrijsku i proizvodnju u drugim oblastima privrede, te omogućiti zapošljavanje većeg broja radnika.

"Svi ovi projekti o kojima sam govorio su zasnovani na zelenoj energiji – na vjetar, hidro i solarnoj energiji. Mislim da će na kraju biti dominantna solarna energija, a u ovom času su još jači hidroprojekti", kaže Đokić.

On je naveo da je oko polovinu ovih projekata, jesu projekti koje će razvijati "Elektroprivreda Republike Srpske" kao javno preduzeće i objasnio da je veoma bitno da "Elektroprivreda" osigura stabilnost i da se što brže uspostavi ravnoteža između energije dobijene putem fosilnih goriva i zelene energije.

"Za projekte iz oblasti zelene energije ima zainteresovanih finansijskih partnera, a povremeno neki od njih imaju i određena politička očekivanja u BiH. Da li će ona biti ostvarena ili ne, ne mogu u to da ulazim, ali mislim da ćemo naći finansijske partnere koji mogu da prate onaj dio projekata gdje još nismo ugovorili finansiranje", naglašava Đokić.

On je istakao da će biti potrebno "puno saradnje na nivou institucija BiH", posebno u dijelu koji se odnosi na "Elektroprenos BiH" zato što se moraju rekonstruisati neki prenosni kapaciteti – visokonaponska mreža i razviti nova.

"To se ne odnosi samo na Republiku Srpsku nego i na Federaciju BiH /FBiH/ jer svi uslovi gotovo identični. Pogodnost Srpske u tome, da imamo možda više prostora za solarne elektrane, a FBiH za vjetar, kao i prostora za veće kapacitete u hidroenergiji jer imamo rijeku Drinu, koja je u ovom trenutku potpuno neiskorišteni potencijal", Đokić.

On je rekao da ga raduje interesovanje norveških kompanija i zahvalio ambasadoru Norveške u BiH Olavu Reinertsenu što je već prije dvije godine iskazao snažan interes za saradnju sa Republikom Srpskom, a sada je jedan od suorganizatora regionalne konferencije o obnovljivim izvorima energije u Beogradu.

Đokić napominje da je ovaj skup, koji se realizuje u saradnji sa Norveškom i Srbijom pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, posebno značajan za podsticaj razvoja obnovljivih izvora energije, jer je okupio lidere zemalja regiona i predstavnike sektora energetike, kao i privatnih kompanija.

On je istakao da je Republika Srpske veoma aktivna u procesu energetske tranzicije svjesna potrebe da se ide na ubrzanu diversifikaciju energetskih izvora i osjeća ogroman pritisak na potiskivanje fosilnih izvora energije.

Đokić je podsjetio da u Republici Srpskoj fosilni izvori energije čine 62 posto energije i napomenuo da od tog izvora za proizvodnju energije neće odstupiti.

"Moraćemo još dugi vremenski period koristiti tu energiju, da bismo prije svega osigurali dovoljne količine energije i tako omogućili bezbjednost energetskog sektora", rekao je Đokić


OTKLONITI POLITIČKE BLOKADE I NA PROLJEĆE POČETI IZGRADNjU


Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Beogradu da očekuje da će do proljeća biti otklonjene političke blokade i da će početi izgradnja Hidroelektrane "Buk Bijela", poručivši da "Elektroprivreda Republike Srpske" u ovom trenutku gradi još nekoliko hidroelektrana.

On je rekao da se u ovom trenutku radi Hidroelektrana "Dabar" koja će biti u vlasništvu "Elektroprivrede Srpske" i zajednički se investira u Hidroelektranu na Sutjesci, koja se radi sa kineskim partnerima.

"Smatram da bi bilo dobro da u izgradnji bilo kakvog proizvodnog kapaciteta vlasništvo države treba da bude u što većem iznosu", rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon Regionalne konferencije o obnovljivim izvorima energije u Beogradu.

On je pojasnio da je "Buk Bijela" zajednički projekat "Elektroprivrede Srpske" i "Elektroprivrede Srbije" na rijeci Drini, te da je planiran još u vrijeme zajedničke države, samo u većem obimu nego danas.

"`Buk Bijela` je i dalje jedan vrhunski projekat, koji obuhvata obnovljive izvore energije. Za mene je vrlo značajan razlog što je tamo suvlasnik javno preduzeće `Elektroprivreda Srpske`. Moje stanovište je da država mora imati što više vlastitih proizvodnih kapaciteta", rekao je Tegeltija.

On je pojasnio da problem za izgradnju "Buk Bijele" nisu ni ekolozi, niti njihovi zahtjevi, već je on politički.

"Imamo politički zahtjev koji je teško razumljiv u ovom trenutku i dolazi iz političkog Sarajeva i u ovaj proces je uključen Ustavni sud BiH i čekamo odluku o tome, da se nastavi izgradnja `Buk Bijele`", kaže Tegeltija.

Tegeltija je precizirao da se u ovom trenutku na tom lokalitetu izvode pripremni radovi i da ništa nije obustavljeno, ali da je bez odluke Ustavnog Suda teško započeti ozbiljnije radove.

"`Buk Bijela` bi značajno povećala stabilnost u snabdjevanju električnom energijom, pogotovo Republike Srpske i djelom Srbije. Njima je trenutno potrebno više električne energije nego što mi u ovom trenutku imamo", rekao je on.

Tegeltija je poručio onima koji blokiraju ovaj projekat iz političkih razloga da odustanu i omoguće da se završi u nekoliko narednih godina.

"Nadam se da će u političkom Sarajevu, posebno nakon problema koje imamo sada sa energentima, a počeli su prije nego što je došlo do snažnog rasta cijena, razumjeti da je u ovom trenutku zbog političkih stavova prave mnogo veću štetu", rekao je on.

Tegeltija je ukazao da u vezi sa blokadom ovog projeka ne postoji zainteresovanost javnosti, ni medija, dodavši da kada bi rekao nešto za NATO ili protiv NATO-a da bi se o tome pisalo danima.

"Očekujem da ćemo do proljeća iduće godine imati odblokiran ovaj proces i izgradnju Hidroelektrane `Buk Bijela`", poručio je on.

Kada je riječ o problemima koji prate izgradnju gasovoda, Tegeltija je naveo da tu postoje određeni nesporazumi, ali da taj problem nije u vezi sa tim ko investira, nego odakle treba taj gas da dođeVESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

16 Maj 2024 politika
Završena solarna elektrana Bileća
25 Mar 2024 politika
Moguće međunarodne arbitraže BiH i Hrvatske
22 Mar 2024 blic
Na prostoru Zapadnog Balkana imamo 6,7 odsto energije iz solara i vetra
21 Mar 2024 blic
Tri panela drugog dana samita
21 Mar 2024 blic
Da li je umrežavanje preduzeća u regionu budućnost
21 Mar 2024 blic
Trebinje spremno za Peti samit energetike
4 Mar 2024 politika
Postignut dogovor o izgradnji hidroelektrane
4 Mar 2024 blic
Haos zbog ukidanja tarife za obračun električne energije
18 Feb 2024 b92
Kakve su subvencije za kupovinu ekoloških vozila u državama regiona

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika