elektroenergetika
ELEKTROENERGETIKA
VESTI

FIRME
BAZA EE

EE BLOG
DOGAĐAJI

FAKULTETI
KNJIGE

ČASOPISI
POSLOVI

LINKOVI
SISTEMI

ISTORIJAT

2 Nov 2022 - n1 - S. Makedonija: Solarne elektrane pokretač energetske tranzicije

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je kroz koncept strateških investicija obezbedjeno više od 1.000 megavata (MW) u projektima izgradnje solarnih i vetroelektrana i to sa renomiranim evropskim kompanijama. On je istakao da Vlada Severne Makedonije podržava Evropski zeleni sporazum za održivu ekonomiju, koji podrazumeva pretvaranje klimatskih i ekoloških izazova u mogućnosti i koristi za državu i građane.

„Na lokaciji nekadašnjih nalazišta uglja u REK Oslomej već radi fotonaponska elektrana od 10 megavata u vlasništvu (državne kompanije za proizvodnju struje) Elektrane Severne Makedonije (ESM). To je u regionu prva energetska tranzicija elektrane na ugalj na čistu energiju“, istakao je Kovačevski.

Dodao je da je u ovom trenutku u Oslomeju pred početkom izgradnja i fotonaponske elektrane kroz javno-privatno partnerstvo sa ESM-om, instalisane snage 100 megavata.

„Tokom 2023. očekujem da ESM počne da gradi još jednu solarnu elektranu od 10 megavata u Oslomeju. Upravo će solarne elektrane biti pokretači energetske tranzicije u Severnoj Makedoniji“, rekao je Kovačevski.

Nedavno je, kako je rekao, počela sa radom nova solarna elektrana od 17 megavata, investicija koju je njegova vlada obezbedila sa kompanijom iz Slovenije „Gen-I“, što je sada najveća fotonaponska elektrana u zemlji.

Za vreme mandata ove vlade (od januara ove godine) već smo instalirali 27 megavata fotonaponskih elektrana, više nego koliko je za 11 godina ukupno instalirano u zemlji, rekao je premijer Severne Makedonije.

Prema rečima Kovačevskog, u toku narednog meseca parlamentu bi trebalo da bude dostavljeno nekoliko zakona o ranije dogovrenim strateškim investicijama, za vetropark „Virovi“, nemačke kompanije „Vi-Pi-Di“ i najveće fotonaponske centrale u ovom delu Evrope, „Stipion“, snage oko 400 megavata, renomirane francuske kompanije „Akio“.

Kovačevski je to rekao na događaju povodom nove investicije državne kompanije Mepso, kojom počinje proces digitalizacije prenosne mreže u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopšteno, reč je o najsavremenijem rešenju za telekomunikacionu opremu i daljinski nadzor trafo stanica u Mepso, a taj porjekat je vredan skoro pet miliona evra i ključan je za stabilan i pouzdan prenos informacija i podataka u elektroenergetskom sistemu zemlje.VESTI SRBIJA SVET

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Povezani vesti BALKAN :

23 Jan 2023 b92
Nova bugarska Strategija razvoja energetike
18 Jan 2023 b92
Balkan živi na lignitu, ali prvak je Nemačka
12 Jan 2023 novaekonomija
Crna Gora: Tri velike investicije u solarne elektrane
31 Dec 2022 srna
POTPISAN UGOVOR O KONCESIJI ZA IZGRADNjU SOLARNE ELEKTRANE U BILEĆI
28 Dec 2022 dan
Dostavljanje prijava za projekat Solari 5000+ do kraja januara
29 Nov 2022 srna
RS: DOMAĆINSTVA JOŠ MOGU DA SE PRIJAVLJUJU ZA UGRADNjU SOLARNIH PANELA
21 Nov 2022 srna
SRPSKA LIDER U REGIONU U NOVIM PROJEKTIMA
16 Nov 2022 euronews
Republika Srpska gradi solarnu elektranu vrednu 42 miliona evra
10 Nov 2022 aljazeera
Traže gašenje termoblokova u BiH

NEW WEBSITE ABOUT POWER SYSTEMS
NEWS, EVENTS, BOOKS, BLOG, UNIVERSITIES elektroenergetika